Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
TELEPÜLÉSEK, TÉRKÉP

település    
   

Nagymaros
megye: Pest lakosság: 4 756 honlap: www.nagymaros.hu
(Großmarosch)
Fekvése, megközelíthetősége, lélekszáma, területe:

Nagymaros a fővárostól 50 km-re, a Dunakanyarban, a Duna bal partján helyezkedik el. Keletről a Duna, Nyugatról a Börzsöny hegység határolja, és a dunai vízi élet egyik közponja. Autóskomp köti össze Visegráddal.
A város Budapest, Vác felől megközelíthető a 2/A, 2. és a 12. sz. főközlekedési úton. Vasúton Budapest-Nyugati pályaudvarról óránként közlekedő személyvonattal. Vízi úton, a Vigadó térről induló hajóval, vízibusszal. Kerékpárral a jelentős részben már elkészült Budapest-Vác-Szob kerékpárúton.
A város lakóinak száma: 4756 fő, belterülete: 237 ha, külterülete: 3201,59 ha.

A város története:

A település helyén a kőkortól kezdve találtak régészeti leleteket, ami bizonyítja, hogy szinte folyamatosan lakott hely lehetett.
A települést a középkorban alapították, első okleveles említése 1257-ből származik. a XIII. század végéig a Rosd-nemzetség birtokában volt, 1285-ben IV. László király visegrádi várhoz csatolta. Központja, középkori magja a templom és környéke.
Károly Róbert király alatt lendületes fejlődésnek indult, virágzó mezőgazdaság - főleg gyümölcstermesztés és halászat - alakult ki. Azok a előkelőségek pedig, akiknem már nem jutott hely Visegrádon, a királyi székhelyen, itt építettek maguknak palotát vagy házat. 1324-ben városi szabadalmakat kapott, többek között szabad bíró- és lelkészválasztási jogot, önálló törvényhatóságot és vámmentességet.
E korban városban már német származású telepesek, hospesek éltek. Az Anjou-királyok alatt Maros már az ország nevezetesebb városai sorában szerepelt, kiváltságait a királyok a későbbiekben többször is megerősítették: I. Lajos 1345-ben, Zsigmond 1388-ban, Mátyás király 1464-ben, II. Ulászló 1492-ben.
Buda eleste után a város a budai szandzsákhoz tartozott, s a fennmaradt adóösszeírások azt mutatják, hogy a német lakosság erre az időre már teljesen elmagyarosodott.
A török hódoltság minden nehézsége mellett a lakosok és porták számában jelentős változás nem következett be, de a felszabadító harcok során a vidék a hadseregek átvonulási területe lett, s a XVII. század végére a pusztulás óriási méreteket öltött.
A török idők, a Rákóczi-szabadságharc és az 1709-es pestisjárvány után megfogyatkozott lakosság pótlására nagyarányú lakosságtelepítés indult meg. Nagymarosra 1715 és 1735 között a Rajna vidékéről, Mainz környékéről katolikus vallású németek érkeztek. Ők folytatták és fejlesztették a helység gazdasági kultúráját, a kertészetet és a gyümölcstermesztést.
A XVIII. század végétől a település ismét fejlődésnek indult, virágzott a gyümölcstermesztés és a kereskedelem. A terményszállítást Budapest és Bécs felé hajóval bonyolították. A vasútvonal kiépítésével könnyen elérhető lett a főváros, híres és kedvelt nyaralóhellyé vált Nagymaros, ami lakóinak ismét jólétet teremtett.
A város csodálatos természeti adottságai a művészeket is vonzották. Diner-Dénes Rudolf, Hermann Lipót, Vörös Géza, Gadányi Jenő festőművész 1956 májusában Nagymaroson művésztelep létesítését kezdeményezték. Jeles képzőművészekből tevődőtt össze a telep törzstagsága, nem egy kiváló festőnk hosszú és gazdag alkotó éveket töltött a nagymarosi művésztelepen. A Nagymaroson készült műalkotásokból rendszeres kiállításokat is rendeztek. A művésztelep a Nagymaros-Bős vízierőmű építési munkáinak megkezdésekor zárta be kapuit.
Élénk zenei élet alakult ki már 1904-től a férfikórus megalakulásával, mely jelenleg is az ország egyik ismert kórusa. Az aktív zenei és művészeti élet hátterét a Kittenberger Kálmán Általános Iskola, Művészeti és Szakiskola biztosítja. A Dunakanyar Fúvószenekar hazai és külföldi hírnévre tett szert.

Nagymarosi iskolatörténelem

1717-től kezdve ismerjük a nagymarosi kántortanítók neveit, akik az egyházközség iskoláiban tanítottak. 1884-ben már 5 tantermes iskolát működtetett az egyház, 1909. november 1-től Állami Népiskolaként már a minisztérium hatáskörébe tartozott a 12 tanítós magyar tannyelvű intézmény. 1905-ben költözött az intézmény a mai "felső iskola" épületébe ( az iskola épületét 1913-14-ben állami finanszírozásból emelték a község pontos adóterv-teljesítésének jutalmaként dr. Sváb Gyula miniszteri tanácsos tervei alapján.) 1916-tól Állami Polgári Fiúiskola működött Nagymaroson. 1936-ban létesült az Árpádházi Szent Margit Római Katolikus Polgári Leányiskola. 1948. augusztus 6-án kelt a Vallás és Közoktatásügyi Miniszter 92.521/1948. számú rendelete az államosításról, és a három iskola egyesítéséről. Az intézmény neve Állami Általános Iskola lett. 1964-69-ig két gimnáziumi osztály érettségizett Nagymaroson. 1986-tól az intézmény német nemzetiségi nyelvet tanító általános iskolaként működik. 1992-től évente szakiskolai osztály, és 9. német nyelvi osztály indult. 1997. május 11-étől az iskola neve Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Szakiskola. 1999 őszétől az iskola alapfokú zene-, tánc- és képzőművészeti iskolaként is működik.

A városnak pezsgő kulturális és sport élete van, amit a nagyszámú, önkormányzat által is támogatott civil szervezet és egyesület igazol.
Országosan kiemelt üdülőhely Nagymaros, melyhez a Duna-Ipoly Nemzeti Park nagy kiterjedésű területei is tartoznak. Természeti ritkaságnak számít a város feletti szelídgesztenyés. A hagyomány szerint Károly Róbert hozatott Itáliból szelídgesztenyefákat, amelyekből a klímaváltozást túlélő példányak hamarosan erdőt alkottak.


Nagymaros környéki kirándulások, szabadidős tevékenységek:

Nagymaros földrajzi elhelyezkedése és természeti adottságai miatt kedvelt helye a kirándulóknak, túrázóknak. Nagymaroson át vezet az Országos Kéktúra-vonal, a nemzetközi Duna-túrának (kajaktúra) pedig itt az első állomása. A Börzsöny hegyei rendkívül sok lehetőséget kínálnak gyalogtúrára, kerékpáros hegyi túrára. A Dunakanyar csodálatos panorámáját élvezhetik a Hegyes-tetői kilátóból és a Remete-barlang szikláiról.
A vízpartot kedvelők élvezhetik a strandolási lehetőséget, hajókirándulást tehetnek Dunabogdányba, Dömöre, Esztergomba. A horgászni vágyók a Dunán kívül a Törökmezői halastavaknál és az Ipoly partján hódolhatnak szenvedélyüknek. A vadászat kedvelői a Kittenberger Kálmán Vadásztársaság és a környék vadásztársaságai segítségével szervezhetnek vadászati programot. A vízisport kedvelőinek Nagymaros és környéke felejthetetlen élményt nyújt. A vízisporttelepen kikötési lehetőség van. Komppal átkelve Visegrád és a pilisi hegyek szépségeiben lehet gyönyörködni.
A kirándulásban, túrázásban elfáradtakat kellemes kerthelységekkel rendelkező nagymarosi vendéglők várják hal- és vadételek széles választékával.

A Nagymarosi Önkormányzat helyi autóbuszjárattal is rendelkezik, melyet igény esetén a város környékére irányuló különjáratra rendelkezésre tudja bocsátani (előzetes egyeztetés után, térítés ellenében).

Önkormányzati rendezvények:

Önkormányzatunk évről-évre megrendezi a lakosság, a hétvégi házak tulajdonosai és az idelátogató vendégek szórakoztatására:

- június első vagy második hétvégéjén a városunkban élt híres Afrika-vadászra emlékező, 5 éves hagyományra visszatekintő Kittenberger Kálmán Vadászati és Természetvédelmi napokat (neves polgárunk szobrának megkoszorúzásával, kiállításokkal, zenei, táncos bemutatókkal, vad- és halfőzőversennyel, sportprogramokkal).

- június közepétől július közepéig a Dunakanyar Művészeti Heteket.
A Dunakanyar Kulturális Alapítvány 1998 óta minden évben kivételes találkozásokra hívja a kitűnő zenékre, a kvalitásos kiállításokra vágyókat. A bal part telelpülései - Verőce, Nagymaros, Zebegény, Szob - adnak helyet a rangos zenei, képzőművészeti, színházi eseményeknek, nemzetközi hírű előadók, tehetséges pályakezdő művészek, a térséghez valamilyen módon kötődő alkotók közreműködésével.

- július második hétvégéjén rendezik meg a SAN-TEAM Kupa Dunai Kajaktúrát.

- július végén a 2000-ben útjára indított "Csend Legyen Már!' címmel könnyűzenei koncertet (amelyen neves hazai és környékbeli amatőr együttesek, zenészek muatkoznak be.)

- augusztus 19-20-án a Szent István napokat, melynek keretében megemlékezünk Nagymaros 1996-ben történt várossá nevezéséről.

Nagymaroson még számos kulturális és egyéb program várja az idelátogatókat. Képzőművészek kiállításai, fúvószenekari, énekkari koncertek, május utolsó és október első hétvégéjén pedig a már nemzetközileg is ismert római katolikus ifjúsági találkozók. Nem feledkezhetünk el a Kittenberger Napokhoz kapcsolódó Nemzetközi Nyugdíjas Találkozóról sem, melynek keretében számos nyugdíjas művészeti együttes műsorát is láthatjuk.
A településen található nevezetességek
Julianus kilátó   utcakereső >>
Kittenberger Kálmán lakóháza   utcakereső >>
Régi pincék   utcakereső >>
Római katolikus templom   utcakereső >>
Szent István és Gizella királyné szobra   utcakereső >>


Szálláshelyek Vendéglátóhelyek Szolgáltatások Túraajánlatok
Település ismertetők:
Alsópetény Bánk Berkenye Bernecebaráti Borsosberény
Budakalász Budapest Csobánka Csomád Csörög
Diósjenő Dorog Dömös Drégelypalánk Dunabogdány
Dunakanyar Dunakeszi Erdőkertes Érsekvadkert Esztergom
Felsőpetény Fót Galgaguta Göd Gödöllő
Hont Horány Horpács Ipolydamásd Ipolytölgyes
Kemence Keszeg Kesztölc Királyrét Kismaros
Kisnémedi Kisoroszi Kosd Kóspallag Leányfalu
Leányvár Letkés Márianosztra Megyei Mogyorósbánya
Nagybörzsöny Nagyírtáspuszta Nagymaros Nagyoroszi Nézsa
Nógrád Nógrádsáp Nőtincs Őrbottyán Ősagárd
Páty Penc Perőcsény Pilisborosjenő Piliscsaba
Piliscsév Pilisjászfalu Pilismarót Pilisszántó Pilisszentiván
Pilisszentkereszt Pilisszentlászló Pilisvörösvár Pócsmegyer Pomáz
Pusztaberki Püspökhatvan Püspökszilágy Rád Regionális
Rétság Solymár Sződ Sződliget Szendehely
Szentendre Szigetmonostor Szob Szokolya Tahitótfalu
Tát Tata Tésa Tokod Tokodaltáró
Tolmács Üröm Vác Vácduka Vácegres
Váchartyán Vácrátót Vámosmikola Verőce Veresegyház
Visegrád Zebegény
program - mai napra: 0
Cégajánló
Ász-Építők Építőipari és Szolgáltató kft

Verőce
gipszkartonozás, építőipari generálkivitelezés, festés-mázolás, villanyszerelés, vízszerelés, kőműves munkák, dryvit rendszerű homlokzati hőszigetelés, melegburkolás, hidegburkolás, szárazépítés, térburkolás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Siketnéma Intézet
Vác
túra
Csobánka-Pilisszentkereszt túra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Kellemes családi kirándulás egy gyönyörű útvonalon. Csobánkát elhagyva egészen a pilisszentkereszti parkolóig, enyhén emelkedő erdei úton ...
apróhirdetés
Váci üzleteinkbe keresünk péket és betanított sütőipari munkást. Jelentkezés fényképes ...
Térkövezést, kerítés építést, telek takarítást vállalok!
Kiadó hosszú távra 2023. decemberi költözéssel Vác Deákvár, Sas utcai társasház 1. ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Eladó Vácon a Kőhíd lakótelepen egy zöldövezeti, 2 ...
- Eladó: Vác, Szent-Györgyi Albert utca 1 ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU