Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
TELEPÜLÉSEK, TÉRKÉP

település    
   

Drégelypalánk
megye: Nógrád lakosság: 1 658 honlap: www.dregelypalank.hu
Községünk páratlan szépségű, festői környezetben fekvő, történelmi nevezetességű település, melynek nevét a krónikák megsárgult lapjai és irodalmi művek is őrzik.

Az 1 700 lakosú települést Szlovákia szomszédságában, a Börzsöny hegység gyönyörű hegyvonulatai és az Ipoly folyó határolják. Vasúton (a Vác - Balassagyarmat vonalon) és közúton (a 2-es számú főúton) egyaránt jól megközelíthető. Belterülete: 135 ha, külterülete: 1780 ha.
Természeti szépsége és történelmi nevezetessége miatt közkedvelt kirándulóhely. A vidék természeti szépségekben és értékekben gazdag, gyönyörű.

Drégelypalánk történelmi múltjáról:

Drégely és Palánk hajdan két község volt. Drégely már az Árpádok korában is fennállott, míg Palánk csak évszázadokkal később létezett. Drégely nevét 1274-ben Dragul vagy Dráguly, 1438-ban pedig Dragoly, Drágely néven említik az oklevelek.
A községtől kb. 5 km-re fekvő drégelyi sziklavárat a Hunt nembeli Demeter építette az elpusztuló honti vár helyett, egy 444 m magas vulkanikus kúpon. A vár 1285-ben már állt. Albert király 1438-ban örök birtokként Palóczy György esztergomi érseknek adományozta. Várady Pál érsek a mohácsi vész után ide menekült. Ő nevezte ki a vár kapitányává Szondi Györgyöt. Ali budai pasa 1552. július 6-án 12.000 főnyi seregével kezdi meg a vár ostromát.

Nem lehet kétséges, hogy Szondi és 146 katonája tudatában voltak annak, hogy a harc vállalásával a biztos halált választották. Négy napig tartott az elkeseredett harc. Július 9-én indultak döntő rohamra a törökök. Estefelé már török zászló lengett a romokon. A védők elestek az egyenlőtlen harcban, de nem adták olcsón az életüket. Szondi sebesülten is utolsó leheletéig küzdött, a hős kapitány örökre beírta nevét a magyar történelembe.
Miként Arany János is megénekelte, Ali pasa Szondi két apródját gondjába vette, és becsülettel eltemette a hős kapitányt.
Írók és költők feledhetetlen szépségű sorai őrzik az "ádáz tusa" emlékét (Kölcsey Ferenc, Arany János, Czuczor Gergely, Erdélyi János).

1575-ben a jelenlegi templom közelében egy palánkvárat építettek a törökök, amely kétezer lovas befogadására volt alkalmas.
A lerombolt Drégely várát nem építették újjá, de 41 évig még az övék maradt. Majd felgyújtották és továbbvonultak. 1605-ben Bocskai lett a vár ura. 1626-ben pedig Wallenstein serege foglalta el. 1644-ben Rákóczi György birtokába került, majd 1649-től megint török birtok volt. A török uralom megszűnése után 1735-ben a megfogyatkozott lakosság pótlására katolikus németeket telepítettek Palánkra.

A vár és környéke ma

A 17. század eleje óta romladozó drégelyi vár mára már újra éled. A vár mentését a Börzsöny Baráti Kör kezdeményezte. A feltáró és megóvó munkálatok eredményeként kezd kibontakozni a vár régi képe.

A kultúrtörténeti érték mentését 1989-ben Teszári Károly a Duna-Ipoly Nemzeti Park Börzsöny tájegységi körzetének vezetője, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumának tagja kezdeményezte. Az ő ötlete volt Drégelyvár feltárásának és az állagmegóvásának szervezett formába terelése. A gesztor szerepét az 1991-ben megalakított Drégelyvár Alapítvány (melynek számlaszáma: 10103173-04245323-00000007) vállalta magára. Az alapítványon keresztül eddig 35 millió forintot fordítottak a várra, amelyből 611 köbméter fal épült meg.

Az alapítvány célja a fő és a határoló falak nyomvonalának felderítése, a falak megerősítése. A nyugati és az északi fal már elkészült, megkezdődött a keleti fal építése. 3 éve Majcher Tamás, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régésze végzi a feltárást. Az állagmegóvás az Országos Műemléki Hivatal tervei alapján történik.

A legfőbb cél a mostani állapot megóvása, a környék rendben tartása. A várat, mint történelmi jelentőségű turisztikai látványosságot, évente ezrek keresik fel, s reméljük, hogy a jövő nemzedék gondoskodásának köszönhetően ez még több száz évig így marad.

--------


Napjaink gazdasága, kulturális és sportlehetőségei:

Napjainkban a falu kisüzemi termelési övezetnek számít. A helyben foglalkoztatás mértéke kb. 30-40%-os a lakosság másik fele ingázik a környező településekre. A munkanélküliek aránya kisebb, mint a környékbeli településeken.
A gazdaság szerkezetében a mezőgazdaság domináns. A terület humuszos homok, réti öntés és réti talajfajtái kedvező feltételeket biztosítanak a mezőgazdasági termelés számára. A község több mint két évtizede a bogyósgyümölcs termesztésének és feldolgozásának ipoly-völgyi központja, a nehéz körülmények ellenére is.
A Drégelyvár Gyümölcsfeldolgozó és a Szondi Fruit Kft. a környéken termelt gyümölcsöket korszerű technikával dolgozza fel és ízletes szörpöket, ivóleveket, dzsemeket stb. készít, amelyek itthon és külföldön egyaránt ismertek és kedveltek. Hűtőház segíti a leszedett gyümölcsök tárolását.
A Szondi Lakatos és Szerelőipari Szövetkezet a község legjelentősebb ipari üzeme, itt gyártják a Knausz lakókocsikat.

A községben 10 tantermes iskola, óvoda, fogorvosi és háziorvosi rendelők, művelődési ház és könyvtár, posta és strand található. Vezetékes víz és gázellátottság megfelelő. Kiépült a kábeltévéhálózat is. Tervezik a csatornázást.
Sportolási lehetőség a művelődési házban és helyi sportegyesület keretében a községi sportpályán kínálkozik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park

Községünk külterületének több mint 1/3-a a Duna Ipoly Nemzeti Park része,
amelynek különlegességét a három nagy tájképi egység, a hegyek, a folyók illetve a síkság találkozása adja. A védelem célja a növény- és állattani, kultúrtörténeti értékek védelme.

A környék növény- és állatvilága:

Az Északi-Börzsönyt bükkerdők borítják, de előfordul a magas kőris, hegyi szil és a juhar is, valamint az akác, tölgy, fekete- és vörösfenyő, cser. Az aljnövényzetben megtalálható a kankalin, szagosmüge, farkasboroszlán. Védett növények a kosborok, nőszirom, tárnicska. A hegyi réteken a virágokat fufélék váltják fel, így a verescsenkesz, perje, aranyzab, a vadrózsa.
A védelem célja a növény- és állattani, víztani tájképi és kultúrtörténeti értékek védelme, a biológiai sokféleség fenntartása, az oktatás, a tudományos kutatás lehetőségének biztosítása mellett a térségbe látogatók felüdülésének elősegítése.

Az állatvilágot a földrajzi fekvés, a vízrajz, az éghajlat és a növényvilág határozza meg. A vadállomány Európa-szerte híres. A nagyobb erdőkben élnek a gímszarvasok, a telepített muflonok. Vannak vaddisznók, amelyeket vadásznak.
Megtalálható a fácán, mezei nyúl, róka, vadmacska, görény, borz, menyét, vidra. nagy a madarak egyedszáma. A ragadozók közé tartozik a parlagi sas, héja, karvaly. Itt fészkel a kabasólyom, a vörösrécse.
A legismertebb énekesmadarak: a fülemüle, a rigó, a pacsirta, a galamb. A romos vidékek madara a csóka, a holló.
A halállomány a hazai vizekre jellemző fajokból tevődik össze. Ilyenek a pisztráng, a cselle, a kövicsík.
Természetvédelmileg a legértékesebb kétéltű a foltos szalamandra, de jelentős számban található zöld levelibéka és barnavarangy is, melynek védelme kiemelkedő a térségben. A hüllők társasága is változatos, siklók, gyíkok élnek itt.
Természetvédelmileg felbecsülhetetlen a térség állatvilága. Az itt élő fajok jelentős többsége védett! A csendes, nyugodt hegyek az állatvilág számára kitűnő életteret nyújtanak.

A túrázókat mindig magával ragadja a táj szépsége. Ezek a területek természetvédelmi szempontból nagy jelentőségűek, hiszen az élővilág számára fontos táplálkozó és peterakó helyek maradtak. E területeket szeretném ajánlani a természetkedvelőknek
Bízunk abban, hogy közös akaratunk eredményeképpen sikerül megőriznünk a Börzsöny még csodálatosan szép mai állapotát, természeti és kultúrtörténeti értékeinek gazdagságát.

Drégelypalánk közvetlen Ipoly-völgyi település. A falu mellett lévő folyószakasz még őrzi eredeti arculatát, ezt a részt még nem szabályozták. Kiemelkedő jelentőségű a község vízparti jellege, mocsarak találhatók eredeti állapotunkban. Természetvédelmi szempontból az Ipoly mentén gyepek vannak, melyek mezőgazdasági hasznosítása megszűnt.

A nemzeti park hatása a falu életére
A község életére pozitív hatással van a táji adottságok és értékek felismerése és azok megőrzésének eszméje. Remélhetőleg ez a későbbiek során fontos szerepet játszik majd a község infrastrukturális és turisztikai fejlődésében.

A falu határában húzódik a 2-es nemzetközi főútvonal, amely közvetlen a parassapusztai határátkelőhöz vezet. A főút szerencsére nem halad keresztül a falun, így az viszonylag megőrizhette tiszta levegőjét, de a Nemzeti Parkra biztosan van némi befolyása.

Alapvető feladat tehát a környezetbarát közlekedés elősegítése, a teherszállítás vasútra való elterelése. Ennek érdekében a Vác-Drégelypalánk-balassagyarmati vasútvonal korszerűsítése elengedhetetlen. A nemzetközi kapcsolatok szempontjából fontos lenne a Drégelypalánk és Ipolyság között Trianon után felszedett vasútszakasz visszaépítése. Ez 6,3 km pályaépítést jelent, s ez által létrejönne Besztercebánya felé a kapcsolat.


Állandó, évente megrendezésre kerülő programjaink

A 2001. évi megemlékezés a millennium jegyében telt el, ekkor adták át falunknak a millenniumi emlékzászlót a vár romjainál.

SZONDI ÜNNEPSÉG:

Drégelyvár a nemzeti örökség része, az erről szóló döntést az 1990. szeptember 19-i ülésen hozta meg a nemzeti örökség bizottsága. A határozatról szóló oklevélben a testület felkért minden egyes állampolgárt és hazai intézményt, tekintsék kötelességüknek, hogy valamennyi rendelkezésre álló eszközzel őrizzék és óvják Drégelyvárat, az egész nemzet kincsét.

Drégelyvár és hős kapitánya örökre beírta nevét a magyar történelembe. A várvédők dicső tette a bátor helytállás, az önfeláldozó hazafiság örök példája marad. Ezért döntött 1991-ben a községi Önkormányzat úgy, hogy minden esztendőben, a vár ostromának évfordulóján egész napos ünnepséggel adózik Drégelyvár hőseinek és tiszteleg a vitéz kapitány, Szondi György emléke előtt.
Az első nagyszabású rendezvényt 1992. július 4-én, az ostrom 440. évfordulóján rendezték meg.

Azóta is minden évben, júliusban a falu lakói megemlékeznek Drégelyvár hőseiről. E napon a várnál az iskolások és fiatalok kulturális, zenés műsorát láthatják az érdeklődők. Vetélkedők, kézműves foglalkozások, és a régi kort megidéző középkori játékok, bajvívók bemutatói színesítik a napot.
Örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre egyre több látogatót vonz ez az ünnep.

2002. júliusában a 450. évforduló megünneplésére készült a község.
Élményekben gazdag, eseménydús, sikeres ünnep volt a 450. évforduló is. Hiszek abban, hogy aki ellátogatott erre a két napos rendezvényre személyesen megtapasztalta mindazt, amit erről a gyönyörű, értékekben és látványban gazdag vidékről írtam.

Mára már hagyománnyá vált, hogy az év jeles napjait, évfordulóit együtt ünneplik a falu lakói. Ilyen például a Szüreti felvonulás, amikor a fiatalok és felnőttek egyaránt magyar népviseletbe öltözve táncolva és énekelve végigjárják a falut feldíszített hintókkal és lovasszekerekkel. A mulatság a Művelődési házban folytatódik hajnalig.


Egyéb tudnivalók:

Községünkben étkezési lehetőség (Várkapitány vendéglő) és a falusi turizmus keretében kb. 10 fő részére magánházaknál biztosított.
(Érdeklődni lehet a Polgármesteri Hivatalban: 2646 Drégelypalánk, Rákóczi F. u. 1. Tel.: 35/367-199)

Terveink:

A térségben fogadóközponttá szeretnék alakítani a falut, ami oktató-szervező bázist jelent. A községben védett népi építészeti emlékek vannak. Ezek a házak a palóc háztípushoz tartoznak, a tetőzetek eredetileg zsúpfedelesek voltak. Fellendülőben van a történelmi eseményekhez kapcsolódó Szondi-emlékünnepség. Kiemelkedő a fejlesztés intenzitása.

A fejlődés azonban nem állhat meg. Meg kell teremteni a turizmus feltételeit, amely a jövő feladata. Reményeink szerint a jövőben Drégelypalánk egyre jelentősebb szerepet kap az Ipoly-völgy falvai között.

Ha Drégelypalánk hagyományőrző központtá válna, ez elősegíthetné a falusi turizmus fellendülését, növelné a község turisztikai értékét.

A teljesség igénye nélkül ennyiben kívántam bemutatni Drégelypalánk, a Börzsöny és az Ipoly-völgy számomra legszebb települését. Természetesen sok vizsgálódásra ad lehetőséget még a táj, számunkra pedig, akik itt élünk, egyben feladatot is, hogy tegyünk meg mindent védelméért és megismertetéséért.

Pásztor Zsoltné
Műv. ház igazgató


Szálláshelyek Vendéglátóhelyek Szolgáltatások Túraajánlatok
Település ismertetők:
Alsópetény Bánk Berkenye Bernecebaráti Borsosberény
Budakalász Budapest Csobánka Csomád Csörög
Diósjenő Dorog Dömös Drégelypalánk Dunabogdány
Dunakanyar Dunakeszi Erdőkertes Érsekvadkert Esztergom
Felsőpetény Fót Galgaguta Göd Gödöllő
Hont Horány Horpács Ipolydamásd Ipolytölgyes
Kemence Keszeg Kesztölc Királyrét Kismaros
Kisnémedi Kisoroszi Kosd Kóspallag Leányfalu
Leányvár Letkés Márianosztra Megyei Mogyorósbánya
Nagybörzsöny Nagyírtáspuszta Nagymaros Nagyoroszi Nézsa
Nógrád Nógrádsáp Nőtincs Őrbottyán Ősagárd
Páty Penc Perőcsény Pilisborosjenő Piliscsaba
Piliscsév Pilisjászfalu Pilismarót Pilisszántó Pilisszentiván
Pilisszentkereszt Pilisszentlászló Pilisvörösvár Pócsmegyer Pomáz
Pusztaberki Püspökhatvan Püspökszilágy Rád Regionális
Rétság Solymár Sződ Sződliget Szendehely
Szentendre Szigetmonostor Szob Szokolya Tahitótfalu
Tát Tata Tésa Tokod Tokodaltáró
Tolmács Üröm Vác Vácduka Vácegres
Váchartyán Vácrátót Vámosmikola Verőce Veresegyház
Visegrád Zebegény
program - mai napra: 0
Cégajánló
Duna-Dráva Cement Kft.

Vác
kavicsüzletág, cementgyártás, transzportbeton gyártás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
A királyi palota
Visegrád
túra
Királyrét - Csóványos - Királyrét
típus: gyalog
Királyrétről indulva juthatunk el a Börzsöny-hegység legmagasabb pontjára, a Csóványosra (938 m)
apróhirdetés
Visegrádon a Rigoletto Cukrászda hétvégi alkalmi munkára 10-18 óra ...
Háztartási kis- és nagygépszerviz: Mosogatógép, ...
Az Eszterházy Kávézóba (Vác, Liszt F. STNY. 1.) keresünk kolléganőt ELADÓI ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác nyulasdülőben és naszály hegy alatt 1-1 félhektáros föld eladó.
- Eladó gyönyörű panorámás, erkélyes panel lakás a Földváry téren a Kölcsey ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU