Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu




társasjátékok
LÁTVÁNYOSSÁGOK, NEVEZETESSÉGEK

  típus település kulcsszó  
   

Bazilika
Esztergom
Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb temploma 47 év alatt épült fel a múlt század közepén. A mai katedrális helyén a középkorban is nagy méretű román illetve gót stílusú templom, a Szent Adalbert székesegyház állt. A jelenlegi bazilika alapkőletételére 1822-ben került sor, Rudnay Sándor érseksége idején, s az építkezés is megkezdődött Kühnel Pál, majd Packh János tervei alapján. A templomot 1856. aug. 31-én Scitovszky János érsek szentelte fel a király jelenlétében. Az ünnepi misét (Liszt Ferenc: Missa solennis) maga a mester vezényelte. A bazilika harmadik építésze, Hild József sem érhette meg azonban a zárókő elhelyezését, melyre csak 1869-ben, Simor János érseksége idején kerülhetett sor. A neoklasszicista épület lenyűgöző méreteivel páratlan alkotás az európai művészet történetében: teljes magassága, a kripta padlójától a kereszt csúcsáig 100 méter, belső magassága 72, teljes hossza 107, a melléktornyok magassága 57 méter. Az oltárkép (Grigoletti: Mária mennybevitele) a világ legnagyobb egy vászonra festett oltárképe: 13,5x6,6 méteres. Orgonája hazánkban a legnagyobb. A főszékesegyház azonban harmonikus, kiegyensúlyozott díszítése miatt is figyelemre méltó.
A kupolába 400 lépcsőfokon vezet az út, de a fentről elénk táruló látvány kárpótol a fáradságért.
Az egyiptomi szakrális tereket idéző altemplomban nyugszanak az 1820 óta elhunyt esztergomi érsekek. Különösen szép Csernoch János prímás síremléke.
A bazilika körül kialakított új téren a múlt század végén jelentős egyházi negyed épült fel, északon a négyzetes alaprajzú Hild József-féle papi szemináriummal, kétoldalt a hosszú kanonoki házakkal és az érseki tanítóképzővel. A tér két oldalát az úgynevezett Sötét-kapu kötötte össze egymással.
A középkori eredetű Szent Adalbert székesegyházból csak a magyarországi reneszánsz építőművészet legkiemelkedőbb alkotása, a Bakócz-kápolna maradt fent. A kápolnát Bakócz Tamás érsek építtette 1507 és 1519 között, az akkori katedrális déli mellékhajójához csatolva. A török korban is imaháznak használták, többek között ennek köszönhető, hogy még 1822-ben is állt. A mai bazilika építésekor a kápolna süttői márványból készült falát 1600 darabra vágták szét, és darabonként építették újjá a jelenlegi helyén.
A bazilika szentélye melletti északi szárnyban található kincstár Közép-Európa egyik legjelentősebb egyházi gyűjteménye. Simor János érsek kezdte el módszeresen gyűjteni az esztergomi székesegyházból az évszázadok során elkerült kegytárgyakat, miseruhákat. A kiállított tárgyak mindegyike figyelemre méltó művészi teljesítmény, de külön is ki kell emelni a magyar királyok koronázási eskükeresztjét, Zsigmond király szarvserlegeit, Suki Benedek díszes kelyhét és a színaranyból készült, gótikus és reneszánsz elemeket egybeépítő Mátyás-kálváriát, az európai ötvösművészet egyik legkiemelkedőbb alkotását. A múzeum, az egyházi textíliák bemutatása mellett időszakos kiállításoknak is helyet biztosít.

A bazilika a Duna felől

A bazilika szentélye

A bazilika kupolája belülről

Az orgona

Nyomtatható verzió

Esztergom
megye: Komárom-Esztergom lakosság: 29 452 honlap: www.esztergom.hu
A várost leggyorsabban a 10-es úton érhetjük el. Budapest felől két festőibb útvonalat is választhatunk: a Pilisen átvezetőt, vagy a Duna-parti 11-est. A folyó túlpartjáról, a 12-es útról Szobnál komppal jöhetünk át. A Mária Valéria-híd újjáépítése óta leegyszerűsödött az átjutás Szlovákiába. Vonattal Budapest és Komárom felől is eljuthatunk Esztergomba.

Az első magyar király, Szent István szülő- és koronázási városa, az Árpád-kori Magyarország királyi székvárosa 1973-ban ünnepelte fennállásának ezeréves évfordulóját. Esztergom története azonban jóval távolabbi időkre, az őskőkorba is visszanyúlik.


Igen fontos szerepet játszott a település kialakulásában a kedvező földrajzi fekvés: a síkság és a hegyvidék találkozása, a bővizű folyam, a dunai átkelőhely, a kereskedelmi és hadi utak kereszteződése. Az esztergomi vár számos pusztító ostromot élt meg, és gyakran cserélt gazdát. A középkori Esztergom a török uralom alatt megsemmisült, a kipusztított területre nagyarányú telepítéssel új lakosság került: magyar, szlovák és német telepesek érkeztek.

A XX. század elejére Esztergom már csak közigazgatási székhely mivolta, illetve kulturális és oktatási intézményei, jelentős épületei révén számított fontosabb helynek. Tovább rontotta helyzetét, hogy 1920-tól a trianoni békeszerződés értelmében határvárossá vált, és elvesztette eredeti vonzáskörének jelentősebb részét. A város fejlődését jelentősen visszavetette a megyeszékhely 1951-es Tatabányára költözése is.

Egyházi központi szerepét azonban minvégig, máig megőrizte, és itt áll Magyarország legnagyobb temploma, a Bazilika. A nagyhírű templomok, múzeumok, műemlékek és kedvelt kirándulóhelyek városa a XX. század végén új fejlődésnek indult.



A településen található nevezetességek
A Keresztény Múzeum   utcakereső >>
A királyi vár   utcakereső >>
A Széchenyi tér műemléki épületei   utcakereső >>
Balassa Bálint Múzeum   utcakereső >>
Bazilika   utcakereső >>
Belvárosi plébániatemplom   utcakereső >>
Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum)   utcakereső >>
Ferences rendház és templom   utcakereső >>
Kerek- vagy Szent Anna templom   utcakereső >>
MNM Babits Mihály Emlékház (Magyar Nemzeti Múzeum)   utcakereső >>
Szent Tamás kápolna   utcakereső >>
Városháza   utcakereső >>
Vízivárosi plébániatemplom   utcakereső >>
program - mai napra: 0
Cégajánló
Daidalos B&M Kft.

Vác
ablak dunakeszi, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók, műanyag ajtó, bejárati ajtó, redőny, reluxa, ablakpárkány, ablak vác, ablakcsere dunakeszi, nyílászárók, nyílászáró, ablakok, ablakcsere vác, ablakbeépítés, ablak árak, műanyag ablak vác, műanyag ablakok, műanyag ablak árak, műanyag ablak beépítés, műanyag ablak profilok, műanyag ablak dunakeszi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Ulmi skatulya szobor
Kismaros
túra
Keresztül a Börzsönyön teljesítménytúra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Egy hosszú és nehéz teljesítménytúra, mely keresztülmegy a Börzsönyön, és érinti a legmagasabb csúcsát is (Csóványos 938 m). Több nehéz ...
apróhirdetés
Kisegítő biztonsági őrt keresek heti 2 napra Vácra.
A DMRV ZRT. AZ ALÁBBI POZÍCIÓKBA KERES MUNKATÁRSAKAT SZENTENDRE ...
Homlokzati szigetelésből kimaradt: Austrotherm 15 cm grafit reflex szigetelő 8 ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Kedves Hölgyem/Uram! Vác Kisváci részén, csendes mellékutcában tégla építésű családi ...
- HORGÁSZTÓ MELLETT !! Kínálunk eladásra VÁC északi részén,belterületi nyaralót. A ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Dunakeszi családi házas övezetében, Madách lakópark közelében épülő önálló családi ...
- Dunakeszin a főúthoz közel de mégis csendes utcában eladó 175 nm-es 2 szintes családi ...
Ingatlanok Kismaroson
- Kismaros Gál-hegyen, Börzsöny ligeten a hegytetőn eladó egy 60 m2 összterületű, ...
- Kismaros, Börzsönyligeten eladó egy takaros kis faház, terasszal ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Eladó Váchartyánban 93 nm-es téglából épült, alápincézett családi ház.Az ingatlan 870 ...
- AKCIÓS ÁRON ELADÓ Váchartyán nyugodt , csendes részén egy 90 nm-es , 3 szobás családi ház ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU