Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
LÁTVÁNYOSSÁGOK, NEVEZETESSÉGEK

  típus település kulcsszó  
   

Bazilika
Esztergom
Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb temploma 47 év alatt épült fel a múlt század közepén. A mai katedrális helyén a középkorban is nagy méretű román illetve gót stílusú templom, a Szent Adalbert székesegyház állt. A jelenlegi bazilika alapkőletételére 1822-ben került sor, Rudnay Sándor érseksége idején, s az építkezés is megkezdődött Kühnel Pál, majd Packh János tervei alapján. A templomot 1856. aug. 31-én Scitovszky János érsek szentelte fel a király jelenlétében. Az ünnepi misét (Liszt Ferenc: Missa solennis) maga a mester vezényelte. A bazilika harmadik építésze, Hild József sem érhette meg azonban a zárókő elhelyezését, melyre csak 1869-ben, Simor János érseksége idején kerülhetett sor. A neoklasszicista épület lenyűgöző méreteivel páratlan alkotás az európai művészet történetében: teljes magassága, a kripta padlójától a kereszt csúcsáig 100 méter, belső magassága 72, teljes hossza 107, a melléktornyok magassága 57 méter. Az oltárkép (Grigoletti: Mária mennybevitele) a világ legnagyobb egy vászonra festett oltárképe: 13,5x6,6 méteres. Orgonája hazánkban a legnagyobb. A főszékesegyház azonban harmonikus, kiegyensúlyozott díszítése miatt is figyelemre méltó.
A kupolába 400 lépcsőfokon vezet az út, de a fentről elénk táruló látvány kárpótol a fáradságért.
Az egyiptomi szakrális tereket idéző altemplomban nyugszanak az 1820 óta elhunyt esztergomi érsekek. Különösen szép Csernoch János prímás síremléke.
A bazilika körül kialakított új téren a múlt század végén jelentős egyházi negyed épült fel, északon a négyzetes alaprajzú Hild József-féle papi szemináriummal, kétoldalt a hosszú kanonoki házakkal és az érseki tanítóképzővel. A tér két oldalát az úgynevezett Sötét-kapu kötötte össze egymással.
A középkori eredetű Szent Adalbert székesegyházból csak a magyarországi reneszánsz építőművészet legkiemelkedőbb alkotása, a Bakócz-kápolna maradt fent. A kápolnát Bakócz Tamás érsek építtette 1507 és 1519 között, az akkori katedrális déli mellékhajójához csatolva. A török korban is imaháznak használták, többek között ennek köszönhető, hogy még 1822-ben is állt. A mai bazilika építésekor a kápolna süttői márványból készült falát 1600 darabra vágták szét, és darabonként építették újjá a jelenlegi helyén.
A bazilika szentélye melletti északi szárnyban található kincstár Közép-Európa egyik legjelentősebb egyházi gyűjteménye. Simor János érsek kezdte el módszeresen gyűjteni az esztergomi székesegyházból az évszázadok során elkerült kegytárgyakat, miseruhákat. A kiállított tárgyak mindegyike figyelemre méltó művészi teljesítmény, de külön is ki kell emelni a magyar királyok koronázási eskükeresztjét, Zsigmond király szarvserlegeit, Suki Benedek díszes kelyhét és a színaranyból készült, gótikus és reneszánsz elemeket egybeépítő Mátyás-kálváriát, az európai ötvösművészet egyik legkiemelkedőbb alkotását. A múzeum, az egyházi textíliák bemutatása mellett időszakos kiállításoknak is helyet biztosít.

A bazilika a Duna felől

A bazilika szentélye

A bazilika kupolája belülről

Az orgona

Nyomtatható verzió

Esztergom
megye: Komárom-Esztergom lakosság: 29 452 honlap: www.esztergom.hu
A várost leggyorsabban a 10-es úton érhetjük el. Budapest felől két festőibb útvonalat is választhatunk: a Pilisen átvezetőt, vagy a Duna-parti 11-est. A folyó túlpartjáról, a 12-es útról Szobnál komppal jöhetünk át. A Mária Valéria-híd újjáépítése óta leegyszerűsödött az átjutás Szlovákiába. Vonattal Budapest és Komárom felől is eljuthatunk Esztergomba.

Az első magyar király, Szent István szülő- és koronázási városa, az Árpád-kori Magyarország királyi székvárosa 1973-ban ünnepelte fennállásának ezeréves évfordulóját. Esztergom története azonban jóval távolabbi időkre, az őskőkorba is visszanyúlik.


Igen fontos szerepet játszott a település kialakulásában a kedvező földrajzi fekvés: a síkság és a hegyvidék találkozása, a bővizű folyam, a dunai átkelőhely, a kereskedelmi és hadi utak kereszteződése. Az esztergomi vár számos pusztító ostromot élt meg, és gyakran cserélt gazdát. A középkori Esztergom a török uralom alatt megsemmisült, a kipusztított területre nagyarányú telepítéssel új lakosság került: magyar, szlovák és német telepesek érkeztek.

A XX. század elejére Esztergom már csak közigazgatási székhely mivolta, illetve kulturális és oktatási intézményei, jelentős épületei révén számított fontosabb helynek. Tovább rontotta helyzetét, hogy 1920-tól a trianoni békeszerződés értelmében határvárossá vált, és elvesztette eredeti vonzáskörének jelentősebb részét. A város fejlődését jelentősen visszavetette a megyeszékhely 1951-es Tatabányára költözése is.

Egyházi központi szerepét azonban minvégig, máig megőrizte, és itt áll Magyarország legnagyobb temploma, a Bazilika. A nagyhírű templomok, múzeumok, műemlékek és kedvelt kirándulóhelyek városa a XX. század végén új fejlődésnek indult.A településen található nevezetességek
A Keresztény Múzeum   utcakereső >>
A királyi vár   utcakereső >>
A Széchenyi tér műemléki épületei   utcakereső >>
Balassa Bálint Múzeum   utcakereső >>
Bazilika   utcakereső >>
Belvárosi plébániatemplom   utcakereső >>
Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum)   utcakereső >>
Ferences rendház és templom   utcakereső >>
Kerek- vagy Szent Anna templom   utcakereső >>
MNM Babits Mihály Emlékház (Magyar Nemzeti Múzeum)   utcakereső >>
Szent Tamás kápolna   utcakereső >>
Városháza   utcakereső >>
Vízivárosi plébániatemplom   utcakereső >>
program - mai napra: 0
Cégajánló
Ász-Építők Építőipari és Szolgáltató kft

Verőce
gipszkartonozás, építőipari generálkivitelezés, festés-mázolás, villanyszerelés, vízszerelés, kőműves munkák, dryvit rendszerű homlokzati hőszigetelés, melegburkolás, hidegburkolás, szárazépítés, térburkolás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Római katolikus templom
Szob
túra
Királyrét - Nógrád hegyikerékpáros útvonal
típus: kerékpár
A Királyrétről Nógrádba tartó hegyikerékpáros szakasz a Börzsöny-hegység egyetlen jelzett kerékpáros útvonala.
apróhirdetés
Őrbottyáni lakatos műhelybe ...
2021-ben alapított, működő egyszemélyes Kft. eladó. Érd.: 06 30 235 7978
...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vácon, a Levél utcai Lidl áruháznál, közel az állomáshoz teremgarázsban levö, zárható 12 ...
- Lidl körforgalomnál önálló, zárható teremgarázs kiadó. Közel a vasútállomáshoz.
Ingatlanok Dunakanyarban
- Eladó családi ház. Az ingatlanban található 2 hálószoba, konyha, fürdő és ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU