Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
Környezetvédelem

  dátum típus település kulcsszó  
   
környezetvédelem
2008. június 19. - Vác
III. magyar-szlovák Ipolytisztítási akció
A Magosfa Alapítvány szervezésében ezen a hétvégén több mint 30 önkéntes tisztítja meg a szeméttől a magyar-szlovák határfolyó, az Ipoly mintegy 30 km-es szakaszát. Az akció célja az Alsó-Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra való biztatása. A vizek, azon belül az ivóvíz stratégiai szerepet kap a közeljövőben. Közös felelősségünk, hogy felkészüljünk erre az időszakra, jó állapotba kerüljenek folyóvizeink.

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány 2003 februárjában jött létre, azzal a céllal, hogy a Börzsöny és a Dunakanyar térségében az ökoturizmus fejlesztésén keresztül hozzájáruljon a helyi értékek megőrzéséhez, a települések és a helyi társadalom megújulásához, valamint a környezeti nevelés eszközeivel bemutassa egy fenntarthatóbb életmód lehetőségeit a helyi lakosoknak, valamint az ide látogatóknak.
Alapítványunk szervezésében 2004. december 1-én szennyező-források felmérésére és részbeni felszámolására irányuló program indult a 13 települést magában foglaló Ipolymente kistérségben. Hasonlóan a kistérségi tervekben foglaltakhoz, mi is úgy gondoljuk: a tájegység fejlődésének egyik mozgatórugója a jövőben az ökoturizmus és a biotermények, -termékek előállítása lehet. Ehhez pedig elengedhetetlen a kistérség környezeti állapotának javítása, mindenekelőtt a szennyező-források felmérése, felszámolása, káros hatásainak csökkentése.

Célunk az, hogy az Alsó-Ipoly mente a területfejlesztési terveknek megfelelően valóban egészséges kistérség legyen. Így rövidtávon eltűnjenek a természeti környezetet csúffá tevő illegális hulladéklerakók, középtávon korszerű szennyvízkezelés valósuljon meg a kistérségben és lecseréljék a környezetszennyező technológiákat.
Az elmúlt három évben felmértük a kistérség szennyező-forrásait, és azokat adatbázisban rögzítettük. Ezt követően szakemberek bevonásával biogazdálkodási és agrár-környezetvédelmi előadás-sorozatot tartottunk a kistérség településein; tájékoztató illetve szemléletformáló cikkeket, mellékleteket jelentettünk meg az Ipoly Infó c. helyi újságban; szennyező-források megszüntetésére irányuló tevékenységek keretében több településen helyi lakosok részvételével illegális hulladéklerakókat számoltunk fel; két alkalommal megtisztítottuk az Ipoly folyó Tésa alatti szakaszát, a program eredményeit vándorkiállítás és zárókiadvány útján mutattuk be a helyi önkormányzatoknak, civil szervezeteknek valamint a helyi lakosoknak.

Ugyanebben az időszakban az Ipoly folyó szlovákiai oldalán a miénkkel szinte megegyező tevékenységeket végzett az ipolysági székhelyű Ipoly Unió (Ipel’ská Únia). A határon átnyúló program biztosítéka annak, hogy az Ipoly mindkét oldalán javítsunk a környezet állapotán.

Ebben az évben is folytatjuk a programunkat, így részt veszünk települési tisztítási akciók szervezésében, és idén harmadik alkalommal megrendezzük az Ipoly folyó tisztítását, most Tésa és a torkolat közötti mintegy 30 km-es szakaszon.


Programunk megtervezése előtt saját tapasztalataink alapján is tudtuk, hogy egyre nő a hulladék mennyisége a folyóparton, illetve az Ipolyban. Ezért is terveztünk és hajtottunk végre Ipolytisztítási akciókat, szedtünk össze az elmúlt két évben száz-száz zsák szemetet. Ugyanakkor akivel csak beszéltünk a program során, helyi polgármesterekkel, lakosokkal, turistákkal, szinte kivétel nélkül a helyi környezeti problémák kapcsán elsők között említették meg az Ipoly folyó állapotát.

Két ok miatt végezzük el a tisztítási akciót, évről-évre. Egyrészt újra hulladék kerül a folyóba, illetve a partra. Másrészt – és ez az előbbi oknál sokkal fontosabb – a sajtón keresztül a tisztítási akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyi szereplőknek: hogy óvják, védjék a környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.
A víz, és kiemelten az ivóvíz, stratégiai szerepet kap a következő évtizedekben a Földön, ezen belül hazánkban is. Mindenki felelőssége, az önkormányzatoké, az állami szerveké, a lakosságé, a vállalkozóké, hogy felkészüljünk erre az időszakra, többek között javítsunk élővizeink minőségén.

A tisztítás menete: A két nap során hét hajóból álló kenus csapatunk halad végig a vízen, a mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtjük össze a szilárd hulladékot. Az uszadék fát és bedőlt fákat békén hagyjuk, mert a halaknak jó ívó- és búvóhely, a madaraknak pedig kiváló pihenő- és táplálkozó hely. A parton szintén kisebb csapat halad a kenukkal együtt, és összeszedjük az ott található szemetet, illetve a kenukból kitett hulladékot zsákokba tesszük.
Az összegyűjtött szemetet a helyi hulladéklerakóba szállíttatjuk el.


További információ az alábbi címen kérhető: Kelemen Zoltán, Magosfa Alapítvány
2600 Vác, Cházár A. u. 17. tel: (27) 511-426 vagy (20) 576-0142, e-mail: kezo@magosfa.hu

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Car Sector Autóvillamossági és Klímaszerviz

Göd
elektromos és mechanikus lopásgátlók, tab energiser, központi zárak, elektromos ablakemelők beépítése, önindítók, mabisz minősített riasztók beszerelése, egyedi indításgátlók beszerelése, klíma beépítés, javítás, töltés, állófűtés beépítés, javítás, bosch, perion, , generátor javítás, autó hifi értékesítés, autóvillamossági és klímaszerviz, autóriasztó, akkumulátorok, hibakód olvasás és törlés, varta, immobiliserek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
A lazarista rend Szent László Gimnáziumának épülete
Szob
túra
Visegrád - Bertényi Miklós füvészkert
típus: gyalog
A megszokott túráktól kissé eltérő
módon a természet által kialakított
geológiai és botanikai érdekességek
nyújtanak különös esztétikai élményt
ezen a túrán.
apróhirdetés
Sződligeti italdiszkontba keresünk árúfeltöltő munkatársat. Jelentkezni ...
29 éve Magyarországon működő, osztrák tulajdonú, fémipari cég ...
MATEMATIKA KÜLÖNÓRA! Felkészítést vállalok matematikából közép- ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Komoly szándékú, készpénzes ügyfelem részére keresek 2 db azonnal kiadható lakást 32 M ...
- Vác Belvárosában,csendes,nyu godt helyen földszint, emelet,tetőtér beosztású igényesen ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Eladó Dunakeszi közkedvelt részén, Duna-part közelében kétgenerációs családi ház! A ...
- Eladó Dunakeszi központjában egy azonnal költözhető, tehermentes, 58 nm-es ikerház. Az ...
Ingatlanok Kismaroson
- Eladó Kismaros Börzsönyliget Ciklámen utcában 991 m2 építési telek erdei környezetben. ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Eladóvá vált Rétságon családi házas, kertes övezetben egy 3 szobás 100 m2-es családi ház- ...
- Balassagyarmat központjában, mégis csendes utcában eladó egy 3 és fél szobás családi ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU