Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   


közlemények
2021. november 4. - Regionális
6 tipp, hogy kevesebbet költs fűtésre!
Az október beköszöntével már lassan nyakunkon a fűtésszezon. Az őszi falevelekkel együtt sajnos a sokunk számára ismerős stressz is visszatér: vajon idén mennyi lesz a fűtésszámla? Fűteni sajnos kell, de nagyon nem mindegy, hogy mennyiért! Cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amelyek segítségével spórolhatsz a fűtésen.

1. Hőszigetelés: ne szökjön ki a meleg!


A fűtési költségeket nagyban meghatározza otthonunk hőszigetelése. Nem megfelelő vagy hiányos hőszigetelés esetén a fűtésre használt energia jelentős része könnyen eltávozik a falakon és a nyílászárókon keresztül, emiatt folyamatosan intenzíven fűteni kell. Nemcsak a fűtésszámlánk lesz magas, de az otthonunk energiahatékonyságát kifejező energetikai tanúsítvány minősítése is rosszabb lesz.

A hőszigetelésnél sok szempontot figyelembe kell venni. Nem mindegy, milyen vastagságúak és anyagúak a falak, ennek megfelelően kell kiválasztani a hőszigetelő anyag típusát és vastagságát.

Szintén fontos, hogy a hőszigetelés legyen egyenletes és gyenge pontoktól mentes, mert a hő megtalálja a legkisebb ellenállású felületeket, a gyengén és jól szigetelt felületek találkozásánál pedig hőhidak képződhetnek, amelyeknél könnyen bepenészedhet a fal. Bár hőszigetelésbe fektetni nem olcsó mulatság, hosszú távon mindenképpen megéri!

2. Korszerűsítsd a nyílászárókat!

A homlokzati falak mellett a nyílászárókon át távozik a legtöbb hő, körülbelül 20-30%, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű ajtók és ablakok kerültek beszerelése otthonunkban. Az új építésű ingatlanokban ma már alapfeltétel, hogy többrétegű, hőszigetelt nyílászárókat szereljünk be, mert ezzel sokat javíthatunk az egész épület energiahatékonyságán.

Ezért ha felújítást tervezünk, érdemes lecserélni a vékony, fakeretes ablakokat és a régi ajtókat is korszerűbb, hőszigetelt nyílászárókra! Redőnyöket szintén érdemes felszereltetni, mert a leengedett redőnyök lényegében még egy réteget hozzáadnak az ablaküveghez, ezzel a meleget is visszatartják.

3. Nézesd át a fűtésrendszert!

Az alacsony fűtésszámla kulcsa az energiahatékonyság. Volt már szó a hőszigetelésről és a nyílászárókról, amelyek bent tartják a drágán megtermelt meleget. Azonban az sem mindegy, hogy mennyire drágán termeljük meg ezt az energiamennyiséget! Az eltérő hatékonyságú fűtésrendszerek más-más energiaveszteséggel működnek. Mint a hőszigetelés esetében, itt is az alapvető paraméterek, például a kazán típusa esnek a legnagyobb súllyal a latba. De ez nem jelenti azt, hogy csak nagy beruházásokkal tudunk előrelépni.

Sokat segíthet például a rendszeresen végzett karbantartás is, mert előfordulhat, hogy elkoszolódott a rendszer vagy vízkő rakódott le a csövekben. A fűtésvezérlés automatizációja is jelentősen visszavághat a költségekből. Ezt akár ún. okos otthon rendszerek telepítésével lehet elvégezni.
4. Készíttess energetikai tanúsítványt, ha még nincs!<

Az eddig említett szempontok: a hőszigetelés, a nyílászárók és a fűtésrendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ingatlanod jobb besorolású energetikai tanúsítványt kaphasson.

De mi is az az energetikai tanúsítvány, és mire jó? Egy olyan, erre jogosult szakemberek és cégek által (például az ETANUS) elkészített okirat, amely az épületek energetikai minőségét fejezi ki egy 12-fokú, színkódolt skálán. Az energetikai tanúsítvány 2008 óta kötelező, ha ingatlant akarsz eladni, vagy 1 éven túl bérbe adni.

Ez a lakás zöldkártyának is nevezett dokumentum jogszabályoknak való megfelelésen túl segít abban is, hogy lásd, hogyan javíthatsz az ingatlan energiahatékonyságán. Az energetikai tanúsítvány végén található javaslat összefoglalja, hogyan lenne érdemes korszerűsíteni az ingatlant, ha tehát felújításon gondolkozol, érdemes elkészíttetned!

5.Ne hűtsd le túlzottan a lakást, ha elmész otthonról!

A spórolás legegyszerűbb módja az, hogy lecsavarjuk a fűtést, mielőtt elmegyünk otthonról. Remek taktika, de megfontoltan alkalmazzuk, mert ha túlzottan lehűl a lakás, és kihűlnek a falak és a bútorok is, akkor nagyon sok energia visszaállítani az eredeti hőmérsékletet. 4-5 foknál ne csavarjuk le jobban!

6. Néhány fok is számít!

Nem gondolná az ember, de 1-2 foknyi különbség is jelentős megtakarítást jelenthet a fűtésszámlánál, és réteges öltözködéssel meg sem érzed. A korábban említett okos otthon megoldások szintén segíthetnek: fűtsd fel azokat a tereket, amelyekben többet tartózkodsz, máshol pedig nyugodtan lehet kicsit hűvösebb.
Kiemelt kép: Freepik

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Daidalos B&M Kft.

Vác
ablak dunakeszi, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók, műanyag ajtó, bejárati ajtó, redőny, reluxa, ablakpárkány, ablak vác, ablakcsere dunakeszi, nyílászárók, nyílászáró, ablakok, ablakcsere vác, ablakbeépítés, ablak árak, műanyag ablak vác, műanyag ablakok, műanyag ablak árak, műanyag ablak beépítés, műanyag ablak profilok, műanyag ablak dunakeszi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Rókus-kápolna
Vác
túra
Nagybörzsönyi körtúra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Kellemes túra, ami a Börzsöny szélén elterülő faluból, Nagybörzsönyből (Szobról busszal közelíthető meg) indul és oda is érkezik ...
apróhirdetés
Kiadó egy 2021-ben épült igényes kialakítású ikerház önálló telken, dupla garázzsal. A ...
VÁC VILLANYSZERELÉS VÁC VILLANYBOJLER JAVÍTÁS VÁC SZŐDLIGET VILLANYSZERELÉS SZŐDLIGET ...
Musical Nanny Vác és környéke Kedves Szülők! Vácon és környékén, hétköznapokon ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vízparti hangulat, csodás kilátás, friss levegő! Nemcsak horgászoknak ajánlom ezt az ...
- Különleges lehetőség Vác belvárosában! Önálló egyszintes, vállalkozási célokra ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Megvételre kínálok Rétságon egy kétgenerációs, tégla falazatú családi ...
- Csodálatos, elegáns családi ház vár gazdára Rétságon! Rétság jó ellátottságú, mégis ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU