Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   


érdekesség
2022. december 2. - Regionális
Tippek az önellátó életmódhoz
Az elmúlt év eseményei sokunkat ráébresztettek, hogy mennyire gyorsan tud változni a világ. Bár sok globális, illetve piaci folyamattal szemben tehetetlenek vagyunk, van azért lehetőség rá, hogy minél több dologban függetlenek legyünk. Ebben a cikkben olyan tippeket, tanácsokat szedtünk össze, amelyek hosszú távon segítenek az önellátó életmódban és a minél nagyobb függetlenségben.

Energia, az új mumus

A rezsicsökkentés módosítása után kezdjük felfogni a hideg realitást: az energiaárak sajnos kitettek a változásnak, és borzasztóan könnyen boríthatják a családi költségvetést, főleg a fűtési szezonban. Ezért egyre jobban felértékelődnek azok a technológiák, amelyek segítségével kevesebb energiát kell beszereznünk a különféle szolgáltatókról. Ezek első körben komoly befektetések, de hosszú távon visszahozzák az árukat, és kiszámíthatóbbá teszik a jövőnket.

Hőszigetelés

Az egyik legkézenfekvőbb módja a spórolásnak a megfelelő hőszigetelés. A polisztirol vagy kőzetgyapot-lapokkal történő hőszigetelés töredékére csökkentheti a fűtésszámlát. Viszont egy ház vagy lakás megfelelő hőszigeteléséhez tudnunk kell, hogy nem elég csak egy-egy felületet leszigetelni, mert hiába van szigetelve a homlokzat, ha a födémen át távozik a meleg. A nyílászárókkal kapcsolatban ugyanez a helyzet: a régi, elavult ajtókon és ablakokon hamar kiszökik a drágán előállított meleg. Érdemes tehát adott esetben egy nyílászárócserén is elgondolkodni.

Napelemek

A jól megtervezett és elhelyezett napelemek segítségével meg tudjuk termelni az áramszükségletünk jelentős részét. Az áramár "elszabadulásával" ez egyre értékesebbé válik, mivel kevesebbet kell vásárolnunk a szolgáltatótól. És ezen túl még a környezettel is jót teszünk!
Biztonsági tartalékok

Bár idehaza szerencsére csak kisebb áramkimaradások voltak, a világban volt rá példa, hogy időnként akadozott az áram- vagy energiaellátás. Ilyenkor az alternatív megoldások, például egy fatüzelésű cserépkályha vagy egy áramfejlesztő plusz biztonságérzetet adhat: akármi is legyen, meg tudjuk oldani a helyzetet!

Gazdálkodással az önellátó életmódért

A másik nagy témakör az önálló élelmiszerellátás. Ahogy egyre több élelmiszer ára emelkedik horribilis magasságokba, felértékelődik az otthon megtermelt zöldségek és gyümölcsök szerepe. Ha van egy számottevő méretű kertünk, és valamennyi időt rá tudunk fordítani, lehetőségünk van rá, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk jelentős részét mi magunk termeljük meg.

Azon túl, hogy nem kell drága pénzért megvásárolnunk őket, ezek biztosan nem voltak vegyszerekkel kezelve, így tudjuk, mit eszünk. A savanyítással, befőzéssel és a többi tartósítási eljárással akár egész évre tehetünk el a nyári termésből.

A háziállatok tartása szintén kifizetődő lehet. A tyúkok tartása például biztosíthatja számunkra a háztartásban felhasznált tojást, de a vasárnapi húsleves alapanyagául is szolgálhat.
DIY: nem csak hobbi?

Sokunk tapasztalata, hogy szüleink és nagyszüleink generációja még rengeteg mindent megszerelt, megjavított, mi pedig már sokszor a legegyszerűbb feladatokhoz is szerelőt hívunk. A szakemberhiány miatt pedig egyre nehezebb jó mesterembert találni, és egyre mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Itt jön a képbe az elmúlt időszak DIY-reneszánsza: nagyon sok egyszerűbb munka, javítás önállóan is elvégezhető, ha vannak otthon megfelelő szerszámok, és kicsit utánaolvastunk a témának. Az önálló barkácsolás, szerelés emellett nagy öröm és sikerélmény forrása is lehet, idővel pedig egyre több feladatba beletanulhatunk, és egyre önállóbbak lehetünk.

Képek forrása: Freepik


Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Duna-Dráva Cement Kft.

Vác
kavicsüzletág, cementgyártás, transzportbeton gyártás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Szlovák parasztházak
Zebegény
túra
Királyrét - Nógrád hegyikerékpáros útvonal
típus: kerékpár
A Királyrétről Nógrádba tartó hegyikerékpáros szakasz a Börzsöny-hegység egyetlen jelzett kerékpáros útvonala.
apróhirdetés
Visegrádon a Rigoletto Cukrászda hétvégi alkalmi munkára 10-18 óra ...
Háztartási kis- és nagygépszerviz: Mosogatógép, ...
Az Eszterházy Kávézóba (Vác, Liszt F. STNY. 1.) keresünk kolléganőt ELADÓI ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Eladó gyönyörű panorámás, erkélyes panel lakás a Földváry téren a Kölcsey ...
- Több, mint 20 éve működő belvárosi orvosi rendelő - váróterem + 2 helység ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU