Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   érdekesség
2022. február 14. - Regionális
Motorcsónak vezetői engedély és hajós bolt kiválasztása
Napjainkban egyre több az érdeklődés a hajózás iránt. Legyen szó motorcsónakról, vitorlásról vagy egyéb vízi járműről. Ahhoz viszont, hogy vezetői engedéllyel rendelkező kapitánnyá váljunk, el kell végezni a szükséges tanfolyamokat és teljesíteni a hatósági vizsgákat. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, pontosan mik is a szükséges lépések a motorcsónak jogosítványhoz és bevezetést nyújtunk a vízi közlekedés rejtelmeibe.

A vízi jogosítványok speciális rendszere

Amikor az ember hajózni szeretne vagy valamilyen vízi járművet kormányozni, kicsit más szabályoknak kell megfelelnie, mint a megszokott esetekben. Minden vízfelület más és más, ezért nincs egységes vizsgarendszer sem a hajózási képesítések megszerzésére. Az itthon megszerzett jogosítványok többségével azonban számos nemzetközi belvízen is hajózhatunk.

Mit értünk motorcsónak alatt?

A motorcsónak vezetése is már engedélyhez kötött tevékenység. Ezalatt értendő az a vízi jármű, amelynek motorteljesítménye meghaladja a 14,7 kW-ot és hajótest hossza a 7 métert. A motorcsónak vezetői engedély ugyanakkor alkalmas jetski vagy yacht irányítására is. A jogosítvány megszerzését követően pedig legfeljebb 12 fő befogadására alkalmas, maximum 20 méter hajótest hosszig, géppel meghajtott hajó vezetésére leszünk jogosultak.
Ráadásul felső lóerőkorlátozás nélkül.

Így szerezhetsz motorcsónak jogosítványt lépésről lépésre

A motorcsónak jogosítvány megszerzéséhez vezető út a következő lépésekkel jár:

- Feltételeknek való megfelelés: hatósági vizsgát tenni csak 18. életév betöltését követően lehet, azonban a tanfolyam korábban is megkezdhető. Kellenek továbbá a személyes iratok, igazolványképek és az alapfokú iskolai végzettség bemutatása.

- Motorcsónak tanfolyam elvégzése: a legfontosabb maga a tanfolyam, ahol a szükséges alapokat kell elsajátítani. Magában foglalva az elméleti és a gyakorlati tudást egyaránt. Ezt egy hajós iskolán keresztül tehetjük meg.

- Vizsga teljesítése: a motorcsónak jogosítvány megszerzésének feltétele a hatósági elméleti és gyakorlati vizsgák sikeres teljesítése. Az elméletet számítógépen keresztül, a gyakorlatot értelemszerűen vízen kell megcsinálni, amire például Balatonfüredről indulva nyílik lehetőség.

- Motorcsónak jogosítvány megigénylése: ha már sikerrel vettük az akadályokat, még meg kell igényelni a kártya formátumú vezetői jogosítványt. Ezt személyesen, a hajózási hatóság ügyfélszolgálatainak egyikén, Budapesten, Siófokon vagy Mohácson tehetjük meg.

A motorcsónak vezetői engedéllyel a népszerű magyar területek mellett egyes nemzetközi belvizeken is hajózhatunk. A budapesti kisgéphajó tanfolyam díja 99.990 forint, a vizsga 30 ezer forint, az okmány kiállítása 13 ezer forint. A motorcsónak jogosítvány megszerzésének összes költsége körülbelül 150-170 ezer forint.

Hajós iskola kiválasztása

Fontos, hogy olyan hajós iskolát válasszunk, amely a valódi élethelyzetekre és a hatósági vizsga követelményeire egyaránt megfelelő felkészítést nyújt. A Lazy Jack hajós iskola célja, hogy a kedvtelési célú belvízi hajózást népszerűsítse, legyen szó például a motorcsónak jogosítvány megszerzéséről. Ezzel segít kinevelni a jövő hajós nemzedékét és balatoni kapitányait. A tanfolyamon megtanulod a hajós szaknyelvet, a horgonyzás szakszerű menetét vagy akár a vízből mentést is. Lényegében mindent, amire szükséged lehet majd a vízi életben.

Hajós és vitorlás bolt

Ha már megszereztük a szükséges jogosítványt, meg kell ismerni azokat a helyeket is, ahonnan a szükséges hajófelszereléseket beszerezhetjük. A jó hír, hogy természetesen létezik külön hajós és vitorlás bolt, ahol mindezt megtehetjük. A Ship Store széles kínálatában a kötelező felszerelésektől kezdve az extrákig találni olyan termékeket, amelyek jól jöhetnek majd a kalandok során.
Képek forrása: Pixabay

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Ász-Építők Építőipari és Szolgáltató kft

Verőce
gipszkartonozás, építőipari generálkivitelezés, festés-mázolás, villanyszerelés, vízszerelés, kőműves munkák, dryvit rendszerű homlokzati hőszigetelés, melegburkolás, hidegburkolás, szárazépítés, térburkolás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Vízivárosi plébániatemplom
Esztergom
túra
Királyrét - Nógrád hegyikerékpáros útvonal
típus: kerékpár
A Királyrétről Nógrádba tartó hegyikerékpáros szakasz a Börzsöny-hegység egyetlen jelzett kerékpáros útvonala.
apróhirdetés
MOSÓGÉPEK , VILLANYTŰZHELYEK , VILLANYBOJLEREK JAVÍTÁSA VALAMINT UTÓBBIAK VÍZKŐTELENÍTÉSE ...
Naszálytej Zrt. váci telephelyére ...
Tündéri Jack russel terrier fajtiszta kiskutyák eladók! Egy kan és négy szuka ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- ELADÓ 420 m2 tehermentes építési telek tulajdonostól Vácon, Deákvár városrészben, az ...
- Vác, Szent-Györgyi Albert utca 1 ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Jó állapotú második emeleti társasházi lakás Rétságon, ár alatt sürgősen eladó.
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU