Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   
érdekesség
2021. október 15. - Regionális
5 tanács, hogy a térköved mindig szép maradjon!
Szinte minden családi ház, nyaraló udvarán van valamennyi szilárd burkolat, és ez gyakran térkövet jelent. A kő sajátosságai miatt ezt a felületet a por és az időjárás viszontagságai lassan megbarnítják, a színezése megfakul, felülete feltöredezhet. De van néhány egyszerű trükk, amivel a térkő eredeti szépsége sokáig megőrizhető!

Nem kell belenyugodni abba, hogy a térkő évről-évre veszít eredeti „fényéből”. Sok tulajdonos belenyugszik a térkő szép, rendezett, tiszta hatásának elmúlásába és néhány év múlva már tervezgeti magában a cserét. Pedig néhány könnyű és egyszerű karbantartási lépéssel igenis olyan maradhat a térkő, mint újkorában!

Nem elkerülhetetlen az a kellemetlen érzés, amit a térkő lerakása után, az évről-évre szürkülő, egyre kopottasabb felület láttán kell átélnünk. „Milyen szép volt újkorában!” - gondolhatjuk ilyenkor.

Pedig az a friss, tisztaságot és rendezettséget sugárzó látvány, amit egy új térkövezés nyújt, nagyrészt megőrizhető! Lássuk, hogyan!

1. Rendszeres sepregetés

A térkő szépségének egyik legfőbb ellenfele a por. Ez azért van, mert a térkő felülete általában érdes, hogy ne csússzon. Az érdes kő viszont porózus, beleszivárog a nedvesség és a por, és ezáltal elszíneződést okoz. A térkő felületén összegyűlő gallyak, levelek és egyéb hulladékok erősítik ezt a hatást, illetve koptatják, karcolják, bontják a térkő felszínét.

Ezen azonban nagyon egyszerű segíteni: a kerti munkák, kinti rendrakás részeként elég néha, átlagosan hetente egyszer (körülményektől függően) finoman lesepergetni a térkövet. Ha látszólag nincs is rajta „semmi”, akkor is segítünk a kőnek azzal, hogy azt a minimális pormennyiséget eltávolítjuk róla.

2. Fellocsolás igény szerint

Főleg a szárazabb, melegebb időszakban jut eszünkbe fellocsolni az udvar burkolt részeit, mert frissítő hatása van. De a rendszeres sepregetéssel együtt a locsolás nagyon hasznos a por eltávolításában. Már ez a két dolog, a rendszeres felsöprés és locsolás nagyon sokat tesz a térkő szépségének megőrzéséért!

3. Gyomok kezelése: módjával, de még időben

Sepregetés közben persze érdemes lehajolni és kikapkodni a kikandikáló fűszálakat és egyéb gyomnövényeket. Ezeket ugyanis később nem csak, hogy nehezebb eltávolítani, de össze is foltozhatják a követ. Sokan használnak gyomirtót is, de a szakértők azt javasolják, hogy évente maximum egyszer nyúljunk vegyszerekhez, ha feltétlenül muszáj. Tervezzük meg, mikor és hogyan helyezzük ki a méreganyagot, hiszen az udvarunkon jönnek-mennek családtagjaink, gyerekeink, látogatóink, tehát csak óvatosan!

4. Rések utántöltése

A térkőrésekben lévő anyag lassan bemosódhat a talajba, illetve kikoptatja az eső, a szél, a hőmérséklet változásai, egyszóval az elemek hatása. Ha látjuk, hogy mélyülnek már a rések, fogyóban van az anyag, akkor fugahomokkal érdemes pótolni, ez az optimális a térkő megóvásához.

5. Professzionális átmosás néhány évente

Ezek a néhány perces kis munkák rengeteget tesznek a térkőért. De bizonyos időközönként a térkőnek is jár egy "nagygenerál". Érdemes néha szakértőt hívni, aki magas nyomású forróvízzel mossa át a térkövet.

Ez a módszer ténylegesen újjávarázsolja az udvart, itt van például egy előtte-utána fotó a hatás érzékeltetéséhez:

Ez egy biztos megoldás, és a szakemberek értenek is hozzá, ezért nem fenyeget az a veszély, ami bizony sok tulajdonossal megesik: hogy a nagynyomású mosók vagy a térkőmosó folyadékok nem megfelelő használata miatt nagyobb kárt tesznek a térkőben, mint amit a mosás javítana rajta.

Ez a “nagytakarítás” a gyomokat is lesepri és kitisztítja a port a kőzet pórusaiból, ezáltal visszaállítva az eredeti színét. Egy ilyen térkőtisztítás az olajfoltokat, kifolyt festéket, ragasztót is eltávolítja.

Hogy akkor mi értelme annyit sepregetni? Az otthon elvégezhető munkafolyamatok arra jók, hogy lassítják azt az állagromlást, ami amúgy is bekövetkezik, és összességében egy szebb és tisztább térkövet élvezhetünk a nagymosások közötti időszakokban is.

A magasnyomású forróvizes térkőtisztítással nincsen szükség vegyszerekre. A térkő mosása gyorsan megvan és nem kell hozzá sok előkészület, csak a térkő legyen szabadon hozzáférhető.

Az éveken át ragyogó szépségű és tiszta térkő tehát nem álom: az a lényeg, hogy bizonyos időközönként, rendszeresen, a házimunka részeként seperjük, mossuk le a térkövet is, és a gyomokat ne hagyjuk elburjánzani. Egy vagy több évente pedig lepjük meg magunkat és a térkövet egy profi térkőtisztítással, ezzel növelve az élettartamát és a használatával járó örömöt is.
Képek forrása: Térkő Mosás

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Visegtórádi Bob Pálya Bt.

Visegrád
gyermekjátszótér, kirándulás, bob, nyári bob, alpesi bob, bobpálya
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Királyréti Erdei Vasút
Kismaros
túra
Drégelypalánk-Diósjenő túra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Drégelypalánkról indulva - a piros jelzésen - a 444 méter magasan fekvő Drégelyvárhoz érkezünk. Innen a kék jelzésen haladva a ...
apróhirdetés
Kiadó egy 2021-ben épült igényes kialakítású ikerház önálló telken, dupla garázzsal. A ...
VÁC VILLANYSZERELÉS VÁC VILLANYBOJLER JAVÍTÁS VÁC SZŐDLIGET VILLANYSZERELÉS SZŐDLIGET ...
Musical Nanny Vác és környéke Kedves Szülők! Vácon és környékén, hétköznapokon ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Nagyszerű lehetőség! Eladó Vác belvárosában egy kétgenerációs, polgári családi ház, mely ...
- Komoly szándékú, készpénzes ügyfelem részére keresek 2 db azonnal kiadható lakást 32 M ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Eladó Patakon egy 3300m2-es építési telek! A telek rendezett, kertje művelve ...
- Megvételre kínálok Érsekvadkerten egy 86 m2-es családi házat. Kialakításra ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU