Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu




társasjátékok
FÓRUM

  fórum · adatkezelési szabályzat
     

DUNAKANYAR FÓRUM - Verőce Fórum - területátadás Kismarosnak?

dr demeny
| 2009.07.22 11:32:07
Tisztelt Olvasó!

06.22.-én a testületi ülés ismét napirendjére emelte a címbeli kérdést. (megjegyzem, hogy a korábbi határozattól eltérően immár második alkalommal és a tervezett időpontnál előbb.)

Megdöbbentő, hogy Verőcét így szét akarják osztogatni és ilyen rövidlátó, a jogszabályoktól elrugaszkodott módon akarnak ismét dönteni a testületi tagok.

Egy 14 ha. területről, 30 körüli álandó lakos és 130-nál több ingatlan illetve tulajdonosról van szó. A területen komp és egyéb létesítmények vannak.

A testület és mi lakosok sem tudjuk, hogy ennek a területnek a jövedelemtermelő képessége milyen, mennyit kell ráfordítani. Tehát költségvetési oldalról még fogalmat sem alkothatunk. (ez ellentétes a jogszabályokkal így több helyi rendelettel is) Egyébként ez jórészt gazdasági kérdés és nem személyi, mivel akik ott élnek pontosan tudták hova költöznek, mi aközigazgatási helyzet.
Az átadással együttjáró - lakosokat terhelő - költségekről sincs tájékoztatás.

Somogyi úr (bár nem képviselő) jól látja, hogy ez a folyamat generálhat további elszakadásokat is. Mert lássuk be nem olyan felüdítő jelenleg Verőce jövője.

Aztán itt a kérdés, hogy miért csak az ott lakó néhány ember dönthet az ügyről, mikor a település egészét érintő közös - így forgalomképtelen (út, tér)- vagyon átadásáról is szó van. Nem furcsa, hogy az adott terület csatlakozni akarói nem vállalják fel a népszavazási kezdeményezéssel együttjáró terheket, nevesen a több száz aláírás összeszedését. Inkább néhány képviselő vállalja (nevünkben) a döntést, amiről a fentiek alapján azt sem tudhatják hasznos vagy káros.

Igaz volt előkészítő vadvacsora, lehet, hogy az átadáskor jobb és több falat jut az érintetteknek?
dr demeny
| 2009.06.09 23:37:12
Akit érdekel!
Az áprilisi testületi ülésen (lásd jegyzőkönyv) ismét napirendre került a területátadás ügye Kismarosnak.
Az első megjegyzés, hogy a szakmaiságot (jegyző, hivatal, előkészítő bizottság, pm. mindkét önkormányzat részéről) minősíti az eset.
Másodszor. Megint osztogatni akarnak közös vagyonunkból? Merthogy az a településrész a háromezres faluközösségé és nem néhány emberé. Érték amelyet megóvni, nem herdálni kell. Ha pedig dönteni kell akkor a törvény szerint a falu egésze mint tulajdonos szavazzon, ne néhány "érintett". Ennek érdekében a helyi rendeletet kell módosítani. Kérem, hogy az illetékesek tegyenek róla, hogy a tulajdonosok összessége és ne néhány ember dönthessen a község vagyonáról.
dr demeny
| 2009.01.05 20:26:39
TISZTEL ALIEN!

Azt gondolom, hogy nem szivárognia kéne az infónak, hanem ki kéne állni(akár a partvonalon túlra is) képviselőinknek. Ezzel szemben én azt gondolom még szorosabb zárás lesz, mert az érdek közös, élvezni a hatalmat és arról szónokolni közben, hogy milyen sokat és milyen ingyen, ilyen negatív közegben tesznek értünk (értünk?!) Csak az nem láttam sehol a választási ígéretek között, hogy szenvedni akarnak a mi képviseletünk közben. Lehet, hogy önsanyargatók klubbja alakult Verőcén, vagy netán van valamilyen finomság amiért érdemes ennyit szenvedni?
Alien
| 2009.01.05 02:08:18
Tisztelt Demény Úr!

Köszönöm válaszát, ismét érdekes dolgokat irt. Én is érdeklődve várom a fejleményeket. Amik viszont felvetődtek bennem, Az érintett településrész választópolgárai, ha jól tudom, a Verőcére bejelentkezett lakók/ingatlantulajdonosok. Ez mindössze 18 fő? Alig hiszem, ismerve a terület nagyságát. Ami a pedig a jutalmakat illeti, a hallgatásnak ára van... (Hallgatni pedig arany, az meg ugye elég drága, tehát valszeg igen, kevés volt az egy személyre jutó összeg. -Tehát van még remény, hogy szivárog ki egy kis információ a falu ügyeiről...)
dr demeny
| 2009.01.02 11:46:32
Tisztelt Alien!

Talán kicsit késve válaszolok, de ismerve a verőcei ügyintézést és információ-hitelességet most látok egyértelműen hitelesnek tekinthető forrást a válaszhoz.

A bizottsági elnök úrral többször beszéltem ez ügyben. Elmondása szerint a jegyző más jogi álláspontot képvisel amit Ő -nem jogász- lévén nem tud megítélni. Azt az ígéretet kaptam, hogy a bizottsági döntésről mindenképp értesítést kapok, amely tartalmazza a jegyző jogi érvelését. Egyébként elmondása szerin Ő személy szerint is egyetért, hogy a falu döntsön egy ilyen jelentős kérésben. Meglepődve olvasom az Ügyrendi Bizottság jegyzőkönyvét ahol az egyebek napirendben néhány sorban érintették az ügyet, határozat nem is született. Tehát nem tudom mit is gondoljak. Várom a jegyző, bizottság levelét és természetesen más fórumokat is megkeresek az ügyintézés ilyen volta miatt.

Elfogadom, hogy nehéz betartani a hivatalos ügymenetet, de azért van jogtudó köztisztviselője a településnek, hogy tudja az állampolgárok panaszának, bejelentésének, kérésének, javaslatának elbírálása egy meghatározott ügymenet szerint kell történjen. A vonatkozó törvények azt is előírják, hogy a testület és így bizottságai az adott ügyben határoznak.
Véleményem szerint lehetett volna ez a határozat elutasító, melynek indoka leírásra kerül, elfogadó, mely tartalmazza a további intézkedéseket.
Egy azonban nem lehet. Hallgatás. Talán több jutalom hatékonyabb munkavégzést eredményezne?
Alien
| 2008.12.17 20:28:13
Kedves Demény Úr!

Kiváncsi vagyok, vajon mi a "hivatalos" reakció a felvetett kérdésre? Az észrevételeivel egyetértek, de azért hozzá kell azt is tenni, h Verőce ezzel a húzással megszabadult árvizveszélyes lakó/üdülő területeinek 80%-ától. Bár ez csekély vigasz, de küszködjön vele tovább Kismaros. Egyébként -nagyjából ismerve mindkét település igazgatását, hibáit, erényeit,- én is inkább Kismaroshoz csatlakoznék a helyzetükben. (De ezt csak kritikaként irtam, nehogy valaki még ötleteket kapjon..!)
dr demeny
| 2008.11.17 20:15:38
Tisztelt Olvasó!

Aki követi az eseményeket tudja, hogy mivel összefüggésben keletkezett a levél aki meg nem az olvassa el kérema testületi anyagokat e tárgyban.

Verőce Képviselő-testülete Ügyrendi Bizottság
Elnöke Heincz Sándor

Tisztelt Elnök Úr!


Kismarosnak tervezett terület átadásával foglalkozott több testületi ülés is.

Ennek elsődleges oka, hogy - a törvényességi észrevétel szerint - jogsértő módon került lebonyolításra a korábbi átadási akció és ezért meg kell ismételni az eljárást.

A képviselők jegyzőhöz intézett kérdései sorra megválaszolatlanul maradtak a tárgyban, illetve nem a megfelelő tájékoztatást kapták az ügyben.

Igaz az állítás, hogy a helyi rendelettel lehet szabályozni azt a kérdést, hogy egy adott területen élő lakosok, vagy az egész falu döntsön a tárgybeli átcsatolásról.

Verőce 12/2008 (IX. 18) Ör. szabályozza az említett kérdést.

A rendelet összességében megfelel a vonatkozó magasabb szintű szabályozásnak, csak épp a verőcei polgárok érdekét nem szolgálja.

A rendelet elfogadása és hatályba léptetésének körülménye mindenképp elgondolkodtató kell, legyen.
Az ülések jegyzőkönyve szerint a törvényességi észrevétel hónapokkal a helyi rendelet megalkotása előtt keletkezett ennek ellenére a rendelet előkészítése során a testület nem kapott tájékoztatást, hogy a jelenleg hatályos szabályozás esetén milyen negatív – a község anyagi helyzetét is befolyásoló hatásokkal kell számolni. (lásd még 1999. évi XLI tv. a területszervezési eljárásról 18.§)

Önmagában már ez a tény ellentétes a rendeletalkotás, törvényben szabályozott menetével.

Saját kutatásaimra alapítva állítom, hogy milliós nagyságrendű bevételt jelent az átadni tervezett területen található komp és más vállalkozók adóbefizetései, amelytől elesik a község. A cirka 14 ha terület idegenforgalmi szempontból jelentős és jól fejleszthető, értékesíthető terület.

Nem vitatható, hogy adott esetben 18 „lakóhelyet váltani akaró” lakos érdeke ütközik háromezer adófizető verőcei polgár érdekével.

Miért van akkor, mégis olyan helyi rendelet, amely figyelmen kívül hagyja a többségi érdeket és elvonja az önrendelkezés jogát a település választópolgáraitól?

A rendelet 5.§ (1) a-c) pontjai szerint népszavazás kezdeményezéséhez 3-6 fő (választott politikusok) szándéka, vagy a d) pont szerint a választópolgárok 25%-nak akarata szükséges.

Meglehetősen bántónak tartom ezt az egyenlőtlenséget. Különösen ha (mint jelen esetben is) a választott képviselők álláspontja nem feltétlenül esett egybe a választópolgárok érdekével.

A rendelet 2.§(1) d) pontja lakott területrész átadása, átvétele, cseréje helyi népszavazáshoz kötött.
A 2.§ (2) bekezdése szerint a fenti esetben, a szavazásban az érintett településrész, község választópolgárai vehetnek részt.

Ez a mondat az ok, tehát ami miatt 18 ember dönt a többség helyett.

Ezért kérem a tisztelt bizottságot, hogy lássa el a hatáskörébe tartozó feladatot és a Verőce 12/2008 (IX. 18) Ör 2.§(2) kirekesztő rendelkezésének haladéktalan hatályon kívül helyezése érdekében a szükséges lépéseket megtenni szíveskedjen!


Verőce, 2008-11-17


Dr. Demény Ferenc
[ 1-10 ]

A fórumhoz csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
BELÉPÉS
E-mail cím:
Jelszó:

regisztráció a program-, hírlevél és fórum szolgáltatásokra
adatkezelési szabályzat

program - mai napra: 0
Cégajánló
Visegtórádi Bob Pálya Bt.

Visegrád
gyermekjátszótér, kirándulás, bob, nyári bob, alpesi bob, bobpálya
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Kerékpárút a Duna partján
Kismaros
túra
Teleki 50 teljesítménytúra
típus: gyalog
apróhirdetés
Szakképzett értékesítőt keresünk Naszály ...
Vác-Alsón működő műanyaggyártó üzemünkbe ...
Jó nap, Pénzügyi válságban van? Megtagadta a kölcsönt a bank? Hitelre van ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác Alsóvároson tulajdonostól, 43 m2-es társasházi lakás eladó. - A lakás ...
- Eladó a Pest megyében, Vác Máriaudvaron egy 3120 nm zártkerti telek, szántó besorolású, ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Eladóvá vált Kosdon egy 2 szobás családi ház 1170 négyzetméteres telekkel! Azoknak ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU