Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
FÓRUM

  fórum · adatkezelési szabályzat
     

DUNAKANYAR FÓRUM - Verőce Fórum - Azoknak, akiket érdekel a helytörténet

antalica
| 2009.01.04 09:46:52
Nagyon szépen köszönjük Nóra a tájékoztatást és a segítő szándékot.
Ha nem lett volna Fórum valószínűleg mi sem találtunk volna rá erre a számunkra és valószínűleg még sokak számára is értékes információra.
Kívánunk a szerzőknek is Sikerekben gazdag Új esztendőt,jó egészséget, munkájukkal nagyon nagy értéket hoztak létre.
Valentin Péter és Antal Ilona
Kálmán Nóra
| 2009.01.03 23:56:26
Kedves fórumozók!

Magánlevélben ugyan válaszoltam már az előző hozzászólóknak, de engedjék meg, hogy mégis nyilvánosan is reagáljak a leírtakhoz.
A jelek szerint hasznos volt, hogy nemcsak a Verőcei Tükörben jelent meg a cikkem a könyvről, hanem a fórumra való felrakása is értelmet nyert. Örülök, hogy így olyanok is értesültek a könyvről, akik a helyi újságot talán nem olvasták volna.
Ez újabb bizonyíték arra, hogy a fórumra igen is szükség van.
Mivel számos magánlevélben is érdeklődtek a könyv iránt, talán érdemes megosztanom a nyilvánossággal az a hírt, hogy a nagy sikerre való tekintettel elkészült a könyv második kiadása. Aki meg szeretné azt vásárolni, érdeklődhet nálam a kalmannora@hotmail.com címen, vagy esténként 6 után a 30-352-9797 telefonszámon.

További jó fórumozást!
Kálmán Nóra
antalica
| 2009.01.03 11:52:29
Tisztelt fórumozók !
Kutatásaink során kerültünk Verőce honlapjára és azon belül is ebbe a fórumba.
Először is így ismeretlenül szeretnénk gratulálni a leírtak alapján azoknak akik verőce helytörténeti, geneológiai kutatásaiban ilyen magas szintű munkát végeztek.
Birtokunkba került egy számunkra nagyon értékes eredeti származási okirat,(1865) mely alapján a továbbiakban komolyan szeretnénk a családfánkat és származásunk eredetét kutatni.
Szeretnénk felvenni a kapcsolatot a könyv szerzőivel, mert a megjelent cikk alapján is említést tesz családi nevünkről.
Valentin József 1924.05.21 nógrádverőcei születésű még élő édesapámtól származó okirat alapján jutottunk el visszamenőlegesen Valentin György 1808.04.09 születésű ősünkhöz aki 1865 dec.8-án kiállított okirat szerint verőcze községben a 41. sz házszám alatt lakott felesége: Szmerana Terézia volt.
Aki kutatásunkhoz segítséget tudna nyújtani ,valamint számunkra Fellegi Úr könyveit megvételre tudná felajánlani , kérjük az alábbi email címen vegye fel velünk a kapcsolatot.
Köszönettel:
Valentin Péter
Dunakeszi 2120 Dugonics u. 3
emailcím: valpet@citromail.hu vagy csica@invitel.hu
Kálmán Nóra
| 2008.11.05 23:15:59
Kedves "bulatamas"! Kedves fórumolvasók!

Nemcsak Önnek, de minden kedves ismerősömnek köszönöm, hogy szavazatukkal segítettek.

Még néhány nap van a szavazás végéig, az alábbi cikkeket a megadott honlapon találtam a keresés rovatba a Prima-díjat beírva, talán érdekli néhányukat a díj története, az idei szavazás előzménye. Bemásolom:

Még négy napig jelölhetünk a Príma-díjra
2008-08-26
Még szûk négy nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megyénkben élõk megtegyék javaslataikat a Nógrádi Príma–díj jelöltjeire. A lehetséges Príma-díjasok listájára csak az kerülhet fel, akire javaslat érkezik augusztus harmincegyedikéig a VOSZ megyei irodájára. Mivel a határidõ vasárnapra esik, így még hétfõn is fogadnak megkésett jelöléseket délután négy óráig az irodán. Akiknek gondoz okoz, hogy személyesen szerezzenek be jelölõ lapot azok a 32-es körzet 422-044-es telefonszámon kérhetik, hogy részükre faxoljanak jelölõ lapot. A jelöltállítás lezárása utána egy vállalkozókból álló kuratórium vizsgálja majd át a beérkezett javaslatokat. Ez a kuratórium véglegesíti azt is, hogy kategóriánként, ki lesz az a három-három jelölt, akik közül kikerülnek a díjazottak. Erre a rövidített listára közönség szavazatokat is várnak majd, a végsõ döntést pedig november végén hirdetik ki. A kategória-gyõztesek jutalma - az erkölcsi elismerés mellett - idén is egy-egymillió forint lesz, amelyet a megye vállalkozói adnak össze.
< ElõzõSzûkítette a Príma-jelöltek körét a zsûri
2008-09-29
Ötvenegy jelölt közül választotta ki a zsûri az elmúlt héten kategóriánként azt a három-három jelöltet, akik közül az év három megyei Príma-díjasa kerülhet majd ki. A listára márciustól jelölhettek kiválóságokat megyénk lakói. Mint ahogyan azt a díjat alapító vállalkozók szervezetének megyei elnöke elmondta: a díj négy éves történetében évrõl-évre megduplázódik a jelöltek száma, és egyre rangosabb lesz a névsor is.Ezt az ötvenegy fõs listát, a kilenc kiemelt jelölttel ezen a héten számos helyi médiumból megismerhetik majd Nógrád megyében. A kategóriák három-három jelöltjére közönség szavazatokat is várnak október hatodikától november tizedikéig a közzétett szavazólapokon és a Rádió Focus honlapján. A szavazás után a november huszonkettedikei díjátadón vehetik át a gyõztesek a VOSZ megyei szervezete által alapított díj oklevelét, és a hozzá tartozó üvegszobrot, valamint a díjjal járó egymillió forintos jutalmat.
Minden szavazó fórumozónak köszönet, dr. Szomszéd Andrásnak pedig továbbra is szorítunk:
a "távoli" ex-nógrád-megyei olvasói nevében
Kálmán Nóra
bulatamas
| 2008.11.05 12:05:37
Szavaztam. Dr. Szomszéd András elég biztosan az első helyen áll.
Kálmán Nóra
| 2008.10.25 23:17:25
Kedves verőceiek!
Kedves fórumolvasók!

Kérem, mindenki, aki teheti, segítsen szavazatával, valamint további szavazók keresésével!
Köszönettel: Kálmán Nóra

FELHÍVÁS

A Nógrád megyei vállalkozók a PRIMA PRIMISSIMA-díj mintájára megalapították a PRIMA-díjat, melynek I.-II.-II. helyét a jelöltek a beérkezett szavazatok segítségével nyerhetik el.
Az Oktatás kategória jelöltjei közül az egyik Dr. Szomszéd András történész- levéltáros, a Nógrád megyei Levéltár nyugalmazott munkatársa, a Verőcei Évszázadok című helytörténeti mű írója.
Mindazok, akik elismerik több évtizedes eredményes munkásságát, honismereti-ismeretterjesztő tevékenységét, szeretnék, ha az Oktatás kategória nyertese Dr. Szomszéd András lenne. Segítsük hozzá!
Nemzedéktársaihoz hasonlóan egész életében alacsony bérért dolgozott. Számos település helytörténetét elérhető tiszteletdíjért, jóformán költségtérítés fejében írta meg.
Megérdemelné az erkölcsi és anyagi elismerést, a PRIMA-díjat.
A szavazni lehet a www. radiofocus.hu oldalon, a szavazás helye a jobb oldali menüsorban található.
Szavazzunk minél többen Szomszéd Andrásra!
Pálma
| 2008.08.25 14:42:29
Kedves Nóra,
hát ez irtó izgalmas! Nekem, mint németesnek különösen fontos. Hol lehet megvenni a könyvet? Ha elkapkodták, lesz-e második kiadás? Hol érdeklődjek? Ki adta ki?

Üdvözöllek:
Pálma
Kálmán Nóra
| 2008.08.20 15:18:56
Tisztelt Fórumozók!

Engedjék meg, hogy bemásoljam a fórumba azt a cikket, amit ugyan már leadtam a Verőcei Tükör számára, de tudom, hogy sokan vannak, akik csak messziről figyelik a verőcei eseményeket.
Jó olvasást!

Nagymaros. A német bevándorlás
Egy frissen megjelent könyv verőcei társszerző tollából


Örülhetnek a helytörténet kedvelői: nemrégiben színvonalas munkával gyarapodott a térségünk történetét bemutató szakirodalom.
A szerzőpáros egyik tagja, Fellegi Mihály nagymarosi, Wiesner Viktória pedig verőcei lakos. Évek óta tartó kutatásaik első – és remélhetően nem utolsó – gyümölcsét, a fenti címen megjelent könyvet nem véletlen, hogy a megjelenés után szokatlanul gyorsan elkapkodták.
Akit érdekelt, eddig is találhatott olyan munkákat, amelynek témája a nagymarosi német bevándorlás, több főiskolai és egyetemi szakdolgozat is született arról. Ez a könyv azonban más, több. Amellett, hogy színvonalas áttekintést ad a nagymarosi németség történetéről, képet kaphatunk az előzményekről is: arról, hogy milyen körülményeket biztosított az óhaza egykori lakóinak, és milyen okok kényszerítették őket az elvándorlásra. Megtudhatjuk, hogy hogyan érkeztek a bevándorlók, miként éltek, milyen problémákkal kellett itt szembenézniük. A betelepülők életmódját is igen olvasmányosan dolgozták fel a szerzők: olvashatunk többek közt a családi és közösségi életről, étkezési szokásokról, az öröklésről, a sváb és a mainzi tudatról.
A könyv következő részében a szerzők nemcsak beillesztik művükbe a korabeli iratokat, hanem be is mutatják azokat, magyarázatokkal segítik ezen fontos források megértését.
A kiadvány nemcsak legterjedelemesebb, hanem talán legfontosabb része a a szerzők genealógiai ( származástani ) kutatómunkájának eredményét dokumentálja.
Azoknak, akik még nem találkoztak a genealógiával, egy rövid bevezető található magáról e tudományról, majd ennél részletesebb magyarázatot találunk arról, hogy milyen források segítettek a nagymarosi bevándorló családok eredetének felderítésében.
Mivel egy-egy családnév teljes feltérképezése 20-30 oldal terjedelmű lehetne, a szerzők két régi család ( Bessenbacher, Rixer ) származását részletesen mutatják be, majd leszármazási táblákat közölnek majd 100 nagymarosi családról.
Ez az a rész, ahol nemcsak a nagymarosi, hanem több környékbeli faluban lakók, többek közt a kismarosiak és a verőceiek szívei is megdobbanhatnak. A szerzők ugyanis, ahol találtak nyomot, említést tesznek arról is, hogy ki mely faluba költözött át, mely faluba házasodott. Így jónéhány falunkbeli család ( pl. Hénop/ Hénap, Liebhardt, Néder, Poldauf stb.) eredettörténetébe is bepillanthatunk.
A könyv végén a szerzők, ha röviden is, de betekintést engednek a kutatás során tett óhazai látogatás tapasztalataiba, hiszen nyilvánvaló, hogy a fellelt adatok egy részét csak osztrák és német levéltárak szolgáltathatták. Képeket mellékelnek az ottani vidékről, a címertárban helyet kaptak a térség falvainak, városainak címerei.
A verőcei társszerző ajándéka nyomán a községi könyvtár is rendelkezik már egy példánnyal a helytörténeti munkákat kedvelők nagy örömére. Remélem, mindenki kedvet kapott a könyv elolvasásához, mely nemcsak tartalma, hanem gyönyörű kivitele miatt kiváló ajándék is lehet.
A szerzőpárosnak további sikeres kutatást kívánunk!

Kálmán Nóra
Pálma
| 2008.06.14 23:37:23
Kedves Nóra,
én csak most csatlakoztam a Fórumba, így most reagálok erre a régi levélre. Nyolc éve, mikor ideköltöztünk, rögtön megvettem Szomszéd András verőcei monográfiáját (talán valamelyik boltban? már nem emlékszem), és faltam, mert annyira érdekes!
Javaslom mindenkinek!
Pálma
emeszter
| 2008.03.04 10:31:24
Szeretném hozzáfűzni Kálmán Nóra ismertetéséhez, hogy volt még egy "tiszteletbeli" zsidó lakója Verőcének, Dr. Nákó György. A nevét sokan ismerik, pályafutása alatt talán a legnevesebb orr-fül-gége szakorvos volt. Nyaralót vett Verőcén, ahol Várady Hédivel, társával töltötte a szabadidejét.
Nádor Gyuri bácsi és Nákó Gyuri bácsi a háború alatt megszöktek a deportálás elől. Mindkettőjüket a faluban bújtatták sok helyen az ismerősök, míg 1944 decemberében kérésükre Vácig csempészték őket egy vöröskeresztes lepedővel letakart szekéren barátaik, mivel Budapestre akartak jutni. Bújkálásuk nem volt a faluban nagy titok, ha szükség volt rá, a körorvosnak segítettek ellátni a sérülteket. Amikor nénémnek, Kristóf László csendőrőrmester (akit Ságvári miatt kivégeztek 1959-ben, a Legfelsőbb Bíróság 2006-ban felmentette) feleségének a szemét bombázás alatt egy repesz kivitte, a fiúk segítettek a műtétet elvégezni, mert kórházba nem lehetett menni a harcok miatt.
Nádor Gyuri bácsi húga, amikor visszajött a háború után, a miért kérdésre azt válaszolta: tudod, a szívem visszahúzott.
A két orvos pályafutása alatt a verőceiek háziorvos-féléje lett, akit a falubéliek felkerestek, ha megbetegedtek. Anyám lábát Nádor Gyuri bácsi, az én mandulámat Nákó Gyuri bácsi operálta.
Büszkék lehetünk, hogy nem volt besúgó a faluban, aki feljelentette volna őket.
Faragó Eszter
[ 1-10 ] [ 11-20 ] [ >>> ]

A fórumhoz csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
BELÉPÉS
E-mail cím:
Jelszó:

regisztráció a program-, hírlevél és fórum szolgáltatásokra
adatkezelési szabályzat

program - mai napra: 0
Cégajánló
Car Sector Autóvillamossági és Klímaszerviz

Vác
autóklíma szerviz göd, autóklíma szerviz vác, autóklíma szerviz dunakeszi, autóklíma szerviz sződliget, autóklíma szerviz rád, autóklíma szerviz kosd, hibakód olvasás és törlés, autóklíma javítás, autóklíma töltés, autóvillamossági és klímaszerviz, autóklíma beépítés, elektromos ablakemelők beépítése, állófűtés javítás, autórádió csere, autóhangszóró csere, akkumulátor árusítás, autó hifi értékesítés, generátor javítás, autó hifi beszerelés, mechanikus lopásgátlók, központi zárak, autóriasztó, akkumulátorok, önindítók, bosch akku, tab akku, perion akku, varta akku,
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
A királyi vár
Esztergom
túra
Dömös - Rám-szakadék -Dömös
típus: gyalog
Látnivalók: falumúzeum, Rám- szakadék, Prépostsági romok
apróhirdetés
Tündéri Jack russel terrier fajtiszta kiskutyák eladók! Egy kan és négy szuka ...
Kiadó 30 nm-es minigarzon 1főnek alkalmas!110 000 Ft/ hó rezsivel együtt!Kaució egy ...
Vác és környékéről, légtechnika rendszer szerelésében ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác, Szent-Györgyi Albert utca 1 ...
- ELADÓ 420 m2 tehermentes építési telek tulajdonostól Vácon, Deákvár városrészben, az ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Eladó ház Sződligeten! Tulajdonostól eladó egy 3 szintes ház Sződliget ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU