Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD

  dátum típus település kulcsszó  
   
egészség
2011. július 16. - Regionális
A Ferenczi Sándor féle "nyelvi zavar"
A traumának, különösképpen a szexuális traumának, mint betegségkeltő tényezőnek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az incesztuózus (családon belüli) csábítások létrejöttének tipikus módja, amikor a felnőtt és gyermeki szeretet félreértés áldozata lesz. Kóros hajlamú felnőttek esetében fordul elő, amikor szerencsétlenség vagy részegítő anyagok miatt egyensúlyukban és önfegyelmükben zavar áll be. Ilyen esetben a gyerek csupán szülői gyengédséget igénylő játékos viselkedését összetévesztik a szexuálisan érett személy vágyaival, csábítónak ható jelzéseivel és következményre való tekintet nélkül szexuális cselekményre ragadtatják magukat.
A gyerek testileg is és normálisan is tehetetlennek érzi magát, személyisége még kevéssé szilárdult meg, hogy akár csak gondolatban tiltakozni tudna; a felnőttek túlereje és tekintélye némává teszi őt, szinte az eszétől fosztja meg. Ugyanez a szorongás, amikor eléri tetőpontját, automatikusan arra kényszeríti őt, hogy támadója akaratának alávesse magát, kitalálja és kövesse annak minden kívánságát, és hogy magáról elfelejtkezve a támadóval azonosuljon.

A legjelentősebb változás a gyermeknél a felnőtt bűntudatának introjekciója (a külvilág valamely tárgyának vagy személynek az "én"-be való beépítése), amely eddig ártatlan játékot büntetendő cselekményként mutat be. Ha a gyerek egy ilyen támadás után összeszedi magát, zavartnak érzi majd magát és úgy érzi, mintha voltaképpen már meghasadt lenne, bűnös és ártatlan egyszerre, már a saját érzékeiben sem bízik. A gyermek mechanikusan engedelmeskedő lénnyé válik, vagy pedig dacos lesz, de annak okáról maga sem tud számot adni. A továbbiakban nemi élete fejletlen marad, vagy perverz formákat ölthet, továbbá kialakulhatnak neurózisok és pszichózisok is.

Ferenczi betegeit ellenkezésük ellenére - mivel személyiségük egy része megrekedt egy bizonyos fejlődési szinten - arra biztatta, hogy az elszenvedett sérelemre haraggal, elhárítással emlékezzenek, hogy majd ezáltal kimozduljanak egyéni betokosodott állapotukból. Ugyanis a megrekedt szinten olyan személyiségforma alakul ki, amely csak ösztön-énből és felettes-énből áll, vagyis hiányzik az a képesség, hogy önmagát kínos helyzetben is érvényesíteni tudja.

Freud véleménye szerint a tárgyszeretet képességét megelőzi az azonosulási stádiuma, amelyet Ferenczi passzív tárgyszeretet vagy gyengédség stádiumának nevezett el. Amennyiben az említett gyengédségi fázisban a gyermekre több, vagy másfajta szeretetet kényszerítenek, mint amit ő kívánna, ez éppúgy patogén következményeket vonhat maga után, mint a szeretetmegvonás. A következmény csakis a nyelvzavar lehet. Ha a gyermeket, a beteget, vagy a tanítványt hozzásegítjük ahhoz, hogy abbahagyja az azonosulásos reakciót, valamint, hogy elhárítsa magától a terhes indulatáttételeket, akkor mondhatjuk, hogy sikerült a személyiségét magasabb szintre emelni.
Az azonosulásban megfigyelhetünk egy másodlagos mechanizmust is, amely során a megrázkódtatás után meglepő módon hirtelen új képességek bontakoznak ki. A szexuálisan megtámadott gyermek képes arra, hogy a benne virtuálisan meglevő jövendőbeli képességeket és az érett ember mindenféle más érzését a traumatikus szükségszerűség nyomása alatt hirtelen kibontakoztassa magából. Ez traumatikus (kóros) progressziót, azaz koraérettséget von maga után. A sokk nemcsak emocionálisan, hanem intellektuálisan is képes a személyiség egy részét hirtelen megérlelni.

A szenvedélyes szereteten és a szenvedélyes büntetésen kívül létezik egy harmadik eszköz is a gyermek megkötésére, és ez a szenvedés terrorja. A gyermekben él a kényszer, hogy a családban mindenféle rendetlenséget elsimítson, és mintegy gyenge vállaira vegye más terheit; természetesen nem tiszta önzetlenségből, hanem hogy újra élvezhessék az elveszett nyugalmat és az azzal járó gyengédséget.

Ahogyan a felnövekvő ember életében szaporodnak a megrázkódtatások, úgy nő a száma és a változatossága a lehasadásoknak, és csakhamar nagyon nehézzé válik, hogy a töredékek között - melyek mind külön személyiségekként viselkednek, egymást azonban nem ismerik el - a kapcsolat zavar nélkül fennmaradjon.

A gyermekek szexuális nevelésének hiánya - vagyis a nemiség tabuként való kezelése a családban és oktatásban egyaránt - is elősegíti a traumatikus állapotot okozó események bekövetkezését. Ha a gyermek tisztában lenne, mi történik vele, képes lenne másképpen reagálni, tudná, hogy joga van nemet mondani. Kellő odafigyeléssel és megelőzéssel azonban mindez elkerülhető. Amennyiben pedig már megtörtént, a felnőtt félnek merni szükséges bátran fellépni ellene és kilépni a legfőképpen pedig kiléptetni a szenvedő alanyt a károsító helyzetből. Majd kellő segítséggel időben harmonizálni szükséges az állapotot, melyet - sokaknak nincsen tudatában, hogy - nevelési tanácsadókban is kaphatnak, amely ilyen esetekben elengedhetetlen, mégis elérhető mankó mindenki számára.


Gerecze Réka Fanni
PszichológusFelhasznált és ajánlott irodalom:


Ferenczi S. (1997): Nyelvzavar a felnőttek és a gyermekek között. A gyengédség és szenvedély nyelve In: Ferenczi S.: Technikai Írások. Animula Kiadó, Budapest.


Kérdezzen Gerecze Réka-tól:

Név:
Cím:
Telefonszám:
*E-mail:
Kérdés leírása:
* Az E-mail cím megadása kötelező
Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Car Sector Autóvillamossági és Klímaszerviz

Göd
elektromos és mechanikus lopásgátlók, tab energiser, központi zárak, elektromos ablakemelők beépítése, önindítók, mabisz minősített riasztók beszerelése, egyedi indításgátlók beszerelése, klíma beépítés, javítás, töltés, állófűtés beépítés, javítás, bosch, perion, , generátor javítás, autó hifi értékesítés, autóvillamossági és klímaszerviz, autóriasztó, akkumulátorok, hibakód olvasás és törlés, varta, immobiliserek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Római katolikus templom
Márianosztra
túra
Nagybörzsöny-Márianosztra túra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Nagybörzsönyből elindulva - sárga jel - egy nehéz, meredek szakaszon tuljutva érünk fel a Hegyes-hegy-oromhoz (571m). Innen mintegy 200 métert ...
apróhirdetés
A proteinbuilder.hu webáruház Dunakeszin működő üzletébe értékesítő kollégát keres. Ha ...
Számítástechnikai szoftverüzemeltető Szakmával állást keresek. EZ A SZAKMA ...
Legyen ez életed projektje! Akarod? Mit szólnál egy olyan munkához, ahol a ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Kiadó 46 m2- es üzlethelyiség Vác Belvárosában! Üzlethelyiség rezsiköltsége ...
- Vác Alsóvárosi részen eladó egy jó beosztású, 63 m2-es két és fél szobás, 4. ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Eladó Dunakeszi közkedvelt részén, Duna-part közelében kétgenerációs családi ház! A ...
- Most 2 millióval kedvezőbb áron! Dunakeszin kertvárosi részen, kiváló infrastruktúra ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Nógrád megye nyugati részén, Érsekvadkerten eladásra kínálok egy szép állapotú, ...
- Nógrád megye nyugati részén, Érsekvadkerten eladó sorba került egy, akár több ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU