Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD

  dátum típus település kulcsszó  
   
egészség
2009. április 16. - Regionális
Támad a szmog, a por és a pollenek
Az idén különösen hosszúra nyúlt tél után hiába vártunk arra, hogy egy mély levegővétellel magunkba szívhassuk a tavasz illatát. A kellemes, napos idő eljött ugyan, de ez nem kedvez a levegő minőségének: az elmúlt időszakban a térségben sorozatosan az egészségügyi határérték feletti ózon- és szálló por koncentráció volt mérhető. Ezzel egy időben elkezdtek virágozni a fák, megérkeztek az egyre többek számára kínzó szenvedést okozó pollenek is.

Szmogriadó!

Az elmúlt hét végére a levegőminőségi szempontból kedvezőtlen időjárásnak „köszönhetően” az Országos Levegőminőségi Mérőhálózat mérőműszerei Esztergomban és Dorogon is az egészségügyi határértékek feletti szálló por koncentrációt mértek, utóbbi településen pedig a talajközeli ózon koncentrációja is napokig a határérték felett volt – figyelmezetett a Válaszúton Alapítvány.
A szálló por szilárd és folyékony részecskék elegye, melyek a talaj eróziója, a szén- és fatüzelés, az ipari tevékenység, és a közlekedési eszközök károsanyag kibocsátása révén kerülnek a levegőbe. A 10 mikrométernél nem kisebb szálló por az alsó légutakba jut el, a kisebb részecskék viszont a keringésbe is. A szél által fújt por nagyobb mérete miatt kevésbé káros, de fontos megemlíteni, hogy az epidemiológiai vizsgálatok nem tudtak olyan küszöbértéket meghatározni, amely alatt már nem kellene számolni a szálló por egészségkárosító hatásával. A nagy porszennyezésnek hosszú távon igen rémisztő következményei lehetnek: nő a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségek, az asztma, valamint a tüdőbetegségek, ezen belül a tüdőrák kockázata, ezáltal csökken a várható élettartam.

A közlekedés során kibocsátott szennyezőanyagok, elsősorban nitrogén-oxidok napsugárzás hatására való átalakulásával keletkező ózon (O3) koncentrációjában sajátos napi ritmus figyelhető meg: a nappali órákban emelkedik, éjszaka lecsökken. A határérték túllépések egyelőre nem voltak túl nagy mértékűek, de a meteorológiai előrejelzések alapján a közeljövőben nem lehet lényeges levegőminőség-javulásra számítani, ami például felhősödés esetén fordulhatna elő. A magas talajközeli ózonkoncentráció a szem- és az orr nyálkahártyája és a tüdőszövetek irritációját, valamint az immunrendszer gyengülését okozhatja, amely elsősorban az idősekre, a légúti betegségekben szenvedőkre, a kismamákra és a talajszinthez közelebb tartózkodó kisgyermekekre jelentenek fokozott veszélyt.
Meg kell jegyezni, hogy az alsó légköri ózonszennyezettség nem azonos a magas légköri ózonnal, azaz a káros napsugarakat kiszűrő ózonpajzzsal.

Itt a tavasz, támadnak a pollenek
A mostanában minden fás-bokros területen érezhető bódító virágillat legtöbbünkben kellemes érzéseket ébreszt, ám évről-évre többen vannak azok, akiknek a virágzó növények pollenjei kellemetlen heteket, hónapokat okoznak.
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának munkatársai tizenkilenc állomáson harminckét növény pollenének és kétféle gomba spórájának koncentrációját monitorozzák a levegőben, a virágport hatvan kilométeres körzetből begyűjtő pollencsapdák segítségével, amelynek eredményeiről, illetve ezek egészségre gyakorolt hatásairól heti jelentéseket készítenek.
Az elmúlt két hétben beköszöntött jóidő hatására fokozódott a légkör pollenterhelése. Országszerte a ciprus- és tiszafafélék virágpora található meg a legnagyobb mennyiségben a levegőben, de felerősödött a kőris és a nyár pollenszórása és szintén erősen növekedett a fűz és a szil virágporának mennyisége. A legkorábbi pollenszóró növények, így az éger és a mogyoró pollenjének koncentrációja már tetőzött, és lassan csökken a pollencsapdákban, és hasonlóképpen csökkent az allergén gombaelemek mennyisége is.


Nyárfa: nem is a „vatta” a hibás!

Hamarosan megkezdődik az egyik legrettegettebb fa, a repítőszőrökkel ellátott magvakat termelő nyárfa „vattainváziója”, amit a néphit tévesen allergizáló hatásúnak tart. Az ÁNTSZ közleményéből kiderül, hogy a fehér szösz fehérjéket nem tartalmazó megnyúlt növényi sejtekből áll, ami elsősorban esztétikai problémákat okoz, és a nemesnyárak virágpora is csak az allergiás gyermekeknek mintegy egy-három százalékánál szerepel érzékenységet kiváltó tényezőként. Más belterületen telepített fafajoknak – a kőris, a nyír, a vadgesztenye, a tölgy, a fűz, az éger – a nyárfánál sokkal jelentősebb szerepük van a kellemetlen tünetek kialakulásában. A májusi szenvedésekért a repítőszőrök megjelenésével egyidőben virágzó pázsitfűfélék felelnek.
A „rehabilitálandó” nyárfa mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból igen hasznos, gyorsan növő, viszonylag rövid élettartamú, nagy szervesanyag-produkcióra képes dísznövény, amelyet a faiparban is hasznosítanak. Az allergén fajok telepítését jogszabály nem tiltja, a tisztiorvosi szolgálat állásfoglalásában a meglévő állományok kivágását nem támogatja, új telepítéseknél pedig lakott területek környékén elsősorban köztisztasági és esztétikai szempontból nem javasolják a nyárfák ültetését, mivel tavasszal a ragadós, mézgás rügypikkely levelei a járdákra, a padokra, a játszótéri játékokra, és a parkoló járművekre szóródva sok bosszúságot okoznak. Mivel a fa ágai törékenyek, parkolók környékére sem javasolt telepíteni nyárt, hiszen a szél által leszakított ágak kárt tehetnek a gépkocsikban.


Hogyan alakul ki az allergia?

Az allergiára való hajlam öröklődik. Ha a családban nincs allergiás, a születendő csecsemőnél tíz százalék az esély a betegség kialakulására. Ha mindkét szülő allergiás, a veszély mintegy 60-80 százalékra nőhet. Ez a hajlam még nem jelenti azt, hogy a gyermek meg is betegszik, csak a megbetegedés esélyét hordozza magában. Az allergia megjelenése nincs életkorhoz kötve. Nincs szabály, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Fontos, hogy a legegyszerűbb allergiás tünetekre, panaszokra se legyintsünk, hanem igyekezzünk azokat komolyan venni. Forduljunk orvoshoz, mert az időben elkezdett és megfelelően beállított orvosi kezelés jelentősen javítja az életminőséget.


A Válaszúton Alapítvány a térség önkormányzataival, vállalataival és civil szervezetekkel összefogva indította útjára tavaly az Összefogás a Dorogi-medence tisztább levegőjéért elnevezésű programot. A közelmúltban készült el egy hatvanoldalas tanulmány, melynek célja az ország egyik legszennyezettebb levegőjű térsége, a Dorogi-medence levegőállapotának feltárása volt. A tanulmányból megismerhető, mely települések a legszennyezettebbek, mely cégek terhelik legnagyobb mértékben a levegőkörnyezetet, mekkora a lakossági és közlekedési kibocsátás szerepe, de akár azt is milyen mértékű többlethalálozást eredményez a rossz levegőállapot. A teljes tanulmány a világhálón olvasható a www.legszennyezes.hu címen. A program a jövőben is folytatódik.


Forrás: www.esztergom.hu

Gábor Éva, Hídlap hetilap
Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Daidalos B&M Kft.

Vác
ablak dunakeszi, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók, műanyag ajtó, bejárati ajtó, redőny, reluxa, ablakpárkány, ablak vác, ablakcsere dunakeszi, nyílászárók, nyílászáró, ablakok, ablakcsere vác, ablakbeépítés, ablak árak, műanyag ablak vác, műanyag ablakok, műanyag ablak árak, műanyag ablak beépítés, műanyag ablak profilok, műanyag ablak dunakeszi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Római katolikus templom
Fót
túra
Kismaros-Szokolya túra
típus: gyalog
apróhirdetés
Eladó diploma, nyelvvizsga, okj, érettségi bizonyítvány eladó! (ÍRJ: enagy7705@gmail.com) ...
Cégünk vállalja apartmanok, panziók, vendégházak, szobák külső- ...
Kiado Dunára panorámás Vác belvárosi egy szoba konyhás fürdőszobás és erkélyes ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác Belvárosában, a főtér közvetlen közelében 2+fél szobás teljesen ...
- KERESEK készpénzes ügyfeleim részére eladó panel és tégla lakást, házat Vác ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Eladó Dunakeszi központjában, toronyszobás kétszintes családi ház! Az ingatlan 252 ...
- Eladó Dunakeszi központjában egy azonnal költözhető, tehermentes, 58 nm-es ikerház. Az ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU