Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD

  dátum típus település kulcsszó  
   
egészség
2009. november 17. - Esztergom
Oltani vagy nem oltani?
Az utóbbi napokban, hetekben a H1N1 influenzáról, megelőzéséről, illetve a vírus elleni védőoltásról egyre több, egymásnak ellentmondó vélemény látott napvilágot. A tévhitek, illetve félreértések tisztázásaként Osvai László főorvos adott választ.

Osvai doktor több fórumon, így a József Attila iskolában tartott előadásának keretében is hangot adott már álláspontjának, miszerint a megelőzés legbiztosabb eszköze a védőoltás, melyet mindenkinek be kell adatnia. Az orvos véleménye szerint a vírus elleni védekezésben a legfőbb problémát talán az jelenti, hogy a háziorvosok nagy része sem megfelelően tájékozott az ügy kapcsán, így a hozzájuk forduló pácienseket sem tudják megfelelően informálni, felvilágosítani. A H1N1 influenza már több hónapja jelen van Magyarországon, de igazi járvány csak december közepétől várható. Nagyban hozzájárulna a járvány elkerüléséhez, ha a lakosság beoltatná magát, hiszen jelenleg a vírus elleni védekezésnek egyetlen módja van, ez pedig nem más, mint a sokat vitatott védőoltás.

Gyakori szövődmény a tüdőgyulladás
A vírus veszélyességére reagálva az orvos elmondta, hogy a korábbiaktól eltérően ennek az influenzának egy kicsivel nagyobb affinitása van a tüdő szövetéhez, így szövődményként gyakrabban jelentkezhet tüdőgyulladás. Ezek persze csak feltevések "az adatok akkor lesznek majd igazán mérhetőek, ha nagy járvány lesz. Na de miért kell ezt megvárni?" teszi fel a kérdést Osvai László.
Több, egymásnak ellentmondó információ jelent meg azzal kapcsolatban is, hogy melyik korosztály a legveszélyeztetettebb, illetve különféle, már-már lehetetlennek tűnő mellékhatást is említettek a védőoltások kapcsán. Ahogyan a normál influenza esetében tapasztalható, első- sorban az idős, krónikus betegségben szenvedő páciensek esetében jelent nagyobb veszélyt a H1N1 influenza. A normál, hagyományos influenzának is minden évben megközelítőleg 800-1000 ember esik áldozatául - vázolja a megdöbbentő tényeket az orvos hozzátéve, hogy valószínűleg ez esetben is ez a korosztály lesz a leginkább veszélyeztetett. A másik végletet a gyerekek jelenthetik, mivel fiatal szervezetük még nagyon kevés vírussal, antigénnel találkozott, így szervezetükben kevés ellenagyag fejlődött ki. A mellékhatásokkal kapcsolatban igen lényegre törően fogalmaz az orvos: "minden vakcinának, így a kötelező és nem kötelező védőoltásoknak is vannak bizonyos százalékban oltási szövődményei, de mivel ez elenyésző nagyságú, ezért erről senki nem beszél. Mindennek van valami rizikója. Ezt felnagyítani butaság."
Osvai László szerint nem jelentkezhetnek új, eddig ismeretlen mellékhatások, mivel az oltóanyag előállításának technológiája megegyezik a korábbi oltásokéval, csupán a vírus antigenitása változott. A legújabb, közfelháborodást kiváltó híresztelés miatt, miszerint a védőoltás higanyt is tartalmaz, a főorvos szerint nem kell aggódni, mivel ez az összetevő mindig is jelen volt az influenza elleni védőoltásban, sőt más vakcinák is tartalmazzák ezt a vegyületet. "Minimális mennyiségű higany az én tudomásom szerint több védőoltásban van, ez a technológia része."

Elégtelen tájékoztatás?

A főorvos szerint nem az oltással, hanem az azzal kapcsolatos tájékoztatás hiányával van a legnagyobb probléma. "Véleményem szerint az orvosok nem lettek kellő módon kiképezve, felvilágosítva és ellátva információkkal, hogy megfelelően tudják képviselni ezt az ügyet. Amit az oltással kapcsolatos kommunikációban hibaként el lehet követni, azt mind elkövették" - fogalmazott a szakember, aki elismeri: az oltással kapcsolatos bizalmatlanságot csak fokozza, hogy az orvostársadalomban nincs egységes vélemény az üggyel kapcsolatban. Osvai doktor hozzátette: a helyzetet tovább rontja a média félrevezető szerepe is, mivel a megbetegedésekkel kapcsolatban csak a szenzáció jellegű eseteket mutatják be, és sokszor megfeledkeznek az esetleges elhalálozások hátterében álló lényeges információk közléséről.
"Nem lehet az embereknek elvenni azt a hitét, hogy a prevenció, a megelőzés nagyon fontos. Nem lehet odáig elmenni, hogy az emberek megtagadják az összes védőoltást és az orvosokban se bízzanak már" - jelentette ki a főorvos hozzátéve, hogy mindenkit arra biztat, oltsa be magát, hiszen a legjobb védekezés a megelőzés.


Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Klimász Kőfaragó Műhely

Vác
kő, kőkandalló, lépcsők, párkányok, teraszok, kőfaragó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
A Fábián-Sebestyén kápolna
Dunabogdány
túra
Teleki 50 teljesítménytúra
típus: gyalog
apróhirdetés
Férfi-Női beugrósokat keresünk hétköznapra és hétvégére,akár iskola vagy munka ...
Több éves tapasztalattal rendelkező diplomás tanár zongoratanítást vállal Vácon.
Váci telephelyünkre – a Gödöllői út 17/A-ba – ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Eladó Deákváron, gyönyörű környezetben és kilátással, 4. emeleti, 43 nm-s ...
- Vácon a Deákvári templom közelében, csendes mellékutcában eladó felújítandó családi ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Most 2 millióval kedvezőbb áron! Dunakeszin kertvárosi részen, kiváló infrastruktúra ...
- Dunakeszi kertvárosi részén, belső kétszintes, garázsoknál érintkező 120m2-es 3+2 szobás ...
Ingatlanok Kismaroson
- A megvalósított gyermekkori álom! Börzsönyliget Kismaros belterületi településrésze, ...
- Eladó Kismaros és Szokolya között, a népszerű Törökpatak Üdülőövezetben egy 500 nm-es ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Vácdukán építési 1000 nm építési telek eladó.
- Vácduka csendes mellékutcájában nagyon jó állapotú két generációnak is alkalmas családi ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU