Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD

  dátum típus település kulcsszó  
   
egészség
2009. május 5. - Esztergom
Adományok az életekért
Újabb felszerelésekkel bővült az esztergomi mentőszolgálat eszközállománya, miután a Magyar Vöröskereszt Esztergom Területi Szervezete februárban százezer forint támogatást adományozott a szolgálatnak. A mentősök speciális és mindennapos használatú eszközöket vásároltak, melyet múlt pénteken mutattak be. A Vöröskereszt adománya mellett ráadásul múlt héten Bognár Ferenc, az esztergomi rendőrség korábbi kapitányának jóvoltából, egy új mosógéppel is gazdagodott az állomás.

A Magyar Vöröskereszt Esztergom Területi Szervezete már másodszor adományozott anyagi támogatást az esztergomi mentőszolgálatnak. Az eddigi két alkalommal összesen 150 ezer forintot nyújtott a szervezet az állomásnak, melyekből eszközállományát bővítette a mentőszolgálat. "Reméljük, hogy a továbbiakban is tudunk majd támogatást biztosítani, hiszen a térségben emberéletek függnek az esztergomi mentősök munkájától" - fejtette ki bizakodva Tarján Istvánné. A szervezet területi vezetője még februárban adta át az adományt az esztergomi mentősöknek, akik múlt hét pénteken mutatták be az új eszközöket.

"Az összeget, amit kaptunk mentéstechnikai eszközök beszerzésére fordítottuk. Igyekeztünk olyan eszközöket választani, melyeket a központi költségvetés nehezen tud biztosítani számunkra" - kezdte a felszerelések ismertetőjét Jurák Krisztián állomásvezető. Az adományból egy phonendoscop-ot, digitális lázmérőket, speciális belövőt és égési kötszereket, egy nyak- és gerincrögzítő mellényt valamint vérnyomásmérőt vett az állomás. A két membrános phonendoscope lehetővé teszi a szív-, tüdő-, véráramlás- és bélhangok speciális hallgatását. Eddig csak higanyos lázmérői voltak az esztergomi szolgálatnak, de a támogatásból két digitális testhőmérőt és egy ütésálló vérnyomásmérőt is vásároltak. A mindennapos eszközök mellett speciális kellékekre is jutott, így a tavalyi félmilliós önkormányzati adományból vásárolt gyermek belövő mellé, egy felnőtteknél használható BIG intraosseális belövőt is tudtak venni a mentőállomás dolgozói. "Ez egy egyszer használatos eszköz, amit akkor használunk, hogyha valamilyen okból nem tudunk a betegnél vénát biztosítani, akkor ezzel az eszközzel a csontvelőbe jutatjuk be a megfelelő gyógyszert, infúziót" - részletezte Jurák Krisztián. Emellett Water Jel égési kötszereket is vett az állomás, a speciális, zselés, steril, hűtőkötszer az égési sérültek esetében táplálja és hűsíti a bőrt. Mindezen felül egy kimentő eszközre is futotta, a KED mellényre, amelyet például gépjármű-balesteknél roncsból való kimentéskor használnak a mentősök, akik ezzel az eszközzel rögzítik a sérült gerincét és nyakát. Egy ülő sebesültet így gerincelmozdulás nélkül ki tudnak venni a szakemberek a roncsból. "Jelenleg az Országos Mentőszolgálat jól felszerelt gépjárművekkel végzi a betegellátást, a tavalyi félmillió forintos önkormányzati támogatásnak, valamint a Vöröskereszt adományainak köszönhetően az esztergomi mentőautók eszközállományát igen jól kiegészítettük." - hangsúlyozta Jurák Krisztián.

Az egykori rendőrkapitány mosógépet adományozott a mentősöknek.
Bognár Ferenc miután öt televíziót adományozott a betegek komfortjának növelésére a Vaszary kórház onkológiai osztályán, most egy mosógépet vásárolt a mentőállomásnak. Jurák Krisztián szerint nagy szükségük volt erre az eszközre, így a munkaruháikra került nem mindennapi szennyeződéseket helyben ki tudják tisztítani. "Az elhatározás már régóta érlelődött bennem, a közelmúltban pedig megtapasztaltam, hogy a mentősök milyen odaadással és milyen szakértelemmel végzik munkájukat, ez pedig felgyorsította az eseményeket" - számolt be Bognár Ferenc, a kapitányság egykori vezetője, jelenleg pedig többek között a Magyar Vöröskereszt Esztergom Területi, a megyei és az országos szervezetének is elnökségi tagja.

Az esztergomi mentőállomáson jelenleg fő és részállásban tíz ápoló, kilenc gépkocsivezető, öt mentőtiszt és két orvos dolgozik, két kocsival – eset és szállítókocsi – huszonnégy órában hétköznap, hétvégén ünnepnap állandó szolgálatban.

Mentők napja
A Mentők Napján, május 10-én ünneplik a mentősök a szervezett magyar mentés és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának évfordulóját. Ez alkalomból szerdán nyílt napot tart az esztergomi állomás is, mely során bárki megtekintheti a Hősök terén található központot illetve a szolgálatot teljesítő mentőautókat is. A nyergesújfalui mentőállomás szintén ekkor tartja ünnepi nyílt napját, melyen hasonló programok várják az érdeklődőket. A dorogi mentősök sem maradnak ki a hagyományból, így szintén péntekre szervezi meg az állomás szokásos rendezvényét. A Tűzoltók Napja május 4-én ünneplik a lánglovagok, ez alkalomból az idén 141 éves esztergomi tűzoltóság megrendezi hagyományos családi napját dolgozóinak. A nyergesújfalui lánglovagok szerdán tűzoltóbállal ünneplik Szent Flórián napját, a Bajnai Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig pénteken tart nyílt napot ebből az alkalomból. A mentősök és tűzoltók napja mellett a rend őrei is ünnepelnek Szent György napja alkalmából közbiztonsági hétvégével, melyet péntekre és szombatra szervez az esztergomi kapitányság a Magyar Vöröskereszttel karöltve, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a polgári védelem, a polgárőr szövetség és a városőrség közreműködésével. Izgalmas programokkal és látványos bemutatókkal várja a rendőrség az esztergomi repülőtérre az érdeklődőket. A rendezvény keretén belül, a 2007. február 11-én szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr, Borbély Zoltán emléke előtt tisztelegve, február 11-ét Országos Rendőri Véradó Nappá nevezik ki. Ezen apropóból Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány írnak alá együttműködési megállapodást.

Forrás: www.esztergom.hu

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Hirdetés
Cégajánló
Főtéri Cukrászda és fagyizó

Vác
cukrászda, fagyi, sütemények
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Fellegvár
Visegrád
túra
Dél-Börzsöny, zöld turistajelzés
típus: gyalog
Kismarosról induló és Zebegénybe érkező mindenki számára ajánlott kellemes gyalogos útvonal a Gál-hegy, Török-mező és a Malom- völgy érintésével.
apróhirdetés
A Zollner Kft. keres: - raktárost, érvényes emelőgép-kezelői jogosítvánnyal ...
OLASZ/ANGOL nyelvtanítást, korrepetálást, érettségire, nyelvvizsgára felkészítést vállal ...
A vírusjárvány idejére keresek mindenképpen földmunkákhoz jó érzékű, jó ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vácon 50nm, 2 szobás, tégla családi ház eladó. Az udvar 720nm téglalap formájú, jól ...
- Vácon egy 2009-ben épült 72nm alapterületű 5 szobás (3 háló, dolgozószoba, ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Most 2 millióval kedvezőbb áron! Dunakeszin kertvárosi részen, kiváló infrastruktúra ...
- Eladó Dunakeszi közkedvelt részén, Duna-part közelében kétgenerációs családi ház! A ...
Ingatlanok Kismaroson
- Kismaros Börzsönyligeten, központi fűtéses, szigetelt ¨nyaraló¨ eladó. 2700 ...
- Kismaros egyik legszebb részén dupla telken eladó 2 különálló igényesen felújított faház. ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Őrbottyán dinamikusan fejlődő,csöndes, természetközeli utcájában építési telek eladó. A ...
- Budapest határától 22 km-re, jól működő lovarda-lovastanya, 120 nm-es ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU