Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD

  dátum típus település kulcsszó  
   
egészség
2011. október 22. - Dunakanyar
Közös Rorschach - A pár kommunikációjának megfejtése
Mostanában került ismét a kezembe a bizonyára már sokak által látott, és évekkel ezelőtt a mozikban is játszott 'Watchmen' című film. Jogos az a felmerülő kérdés, hogy mi köze lehet ennek a pszichológiához? Természetesen a fim karaktereinek lelki változásait és küzdelmeit is elemezhetnénk, azonban ezúttal az egyik karakter megjelenése ragadott meg. Meglepetésemre ugyanis volt egy Rorschach nevű szereplő, akinek maszkján állandóan változó foltok váltogatták egymást. Megeshet, hogy vannak, akik csupán a filmet készítő kreatív csapat ötletének vélték mindezt, azonban ennek sokkal mélyebb gyökerei vannak.
A köznyelvben 'tintapaca' néven ismert közös Rorschach teszt egyéni változatát Hermann Rorschach svájci pszichiáter fejlesztette ki az 1920-as években. Ezen teszt táblái közül látunk párat megjelenni a karakter maszkján. A teszt megalkotásának érdekessége, hogy Rorschach már gyermekkorában szimmetrikus tintapacák készítésével foglalatoskodott. Mindez az akkor még játéknak tűnő tevékenység, felnőtt korára életművét eredményezte, amely megvalósítása után nem sokkal el is távozott az élők sorából. Mintha ’csupán’ épp ezen okból született volna e világra. Munkáját azóta tovább fejlesztették. Párokra alkalmazható formájának, vagyis a 'Közös Rorschach Vizsgálat (KRV)' elméleti megalapozásának jeles alakjai a mai napig is Bagdy Emőke és Mirnics Zsuzsanna, akiktől szerencsémre egyetemi éveim alatt személyesen volt alkalmam tanulni.

A módszer klinikai alkalmazásával feltérképezhetjük a pár kommunikációjában megjelenő, már rögzült, azonban zsákutcába vezető lelki problémákkal járó kapcsolati jellemzőket. A KRV-t számos alkalommal már alkalmazták pároknál, ahol együttműködésükben jól kirajzolódnak a működésképtelenséghez vezető kapcsolati formák. A teszt elvégzésével lényegében megfigyelhetővé válik a párkapcsolati döntés mikéntje, hogy konfliktushelyzetekben és globálisan hogyan működnek együtt, ha egyáltalán teszik.

A táblák (10 db) az egész világra kiterjedően egységesek, így biztosítható a tesztek eredményeinek összehasonlíthatósága bármely ugyanezt a vizsgálatot alkalmazó eljárások között. A vizsgálatot kizárólag szakember (pszichiáter vagy pszichológus) végezheti. Bevezetésként elbeszélgetnek a vizsgált személlyel, a vizsgálat lényegéről, majd hozzákezdenek a teszthez. A vizsgált személyeknek egyenként minden tábláról a számára szükséges idő elteltével el szükséges mondaniuk és - ami a legfontosabb - közös döntésre jutniuk, hogy miket látnak a foltokban. A szakember ezeket a válaszokat feljegyzi. A vizsgálat átlagosan egy - másfél órát vesz igénybe. A vizsgált személyek jellegzetes aggodalma, hogy „rossz” választ ad. Ilyen nem létezik, minden válasz értékes és hasznosítható, nincsenek előre kiválasztott, jónak tekintett válaszok, nincs semmi közvetlen elvárás. A teszt felvevője a válaszok különféle jellemzőit egy bonyolult, sok tapasztalatot kívánó módszerrel összegzi, és a beszélgetés során leszűrt megfigyelésekkel egyesítve készíti el írásos részletes véleményét.
A párkapcsolatokban, sok esetben a megfelelő kommunikáció hiánya okozza a legnagyobb problémát. Megesik, hogy még mindennapi beszélgetéseikben is dominancia harcot vívnak egymással, ami kifejezetten megkeserítheti kapcsolatukat, és ezt sajnos sokan nem is ismerik fel. Ebben lehet nagy segítségünkre a KRV és a párterápia. Egy kapcsolatban a kommunikáció valamennyi szintjén is szükséges összehangolódni, ezen belül új, egyeztetett, közös kommunikációs kódokat kidolgozni, mégpedig azzal a rugalmassággal, hogy ez a komplex folyamat lehetőleg rövid idő alatt megvalósulhasson a harmonikus mindennapok elérése érdekében.

A tesztet követhető terápia színterén nagy szerephez jut a család vagy pár kommunikációjának, és az ehhez kapcsolódó, egyéni és közös értelmezési folyamatok közös átgondolása, és szükség szerinti változtatása. Félni nincs mitől, hiszen a vizsgálatot végző szakember célja csupán a segítés és nem a tévesen vélt mások lelkében való vájkálódás, valamint a teszt segítségével a megoldandó probléma feltérképezése után óriási pozitív változások érhetőek el.

Gerecze Réka Fanni
Pszichológus

Felhasznált és ajánlott irodalom:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Rorschach_%28comics%29
Letöltve: 2011. 10. 20.
- Mirnics, Zs; Bajor; Sztankovjánszky (2011): A Közös Rorschach Vizsgálat, Flaccus Kiadó
- Bagdy, E; Mirnics, Zs. - A Közös Rorschach Vizsgálat története
http://www.webcreator.hu/tankonyv/krv4.html
Letöltve: 2011. 05. 01.
Kérdezzen Gerecze Réka-tól:

Név:
Cím:
Telefonszám:
*E-mail:
Kérdés leírása:
* Az E-mail cím megadása kötelező
Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Tóth Evelin Fodrász

Vác
fodrász, fodrászat, fodrász vác, férfi fodrász, női fodrász
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Prépostsági romok
Dömös
túra
Kerékpártúra Budapest-Vác-Szob útvonalon
típus: kerékpár
Az útvonal jobbára a Duna mellett halad, így gyakran élvezhetjük a folyam látványát, betekinthetünk a szigetek és az ártéri erdők élővilágába. A kerékpárút többször érinti a ...
apróhirdetés
Felhívás! A VSzC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium – megfelelő ...
A proteinbuilder.hu webáruház Dunakeszin működő üzletébe értékesítő kollégát keres. Ha ...
Legyen ez életed projektje! Akarod? Mit szólnál egy olyan munkához, ahol a ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- ELADÓ - Víkendház 19 millió Ft-ért eladó: Vác-Sejcében eladó 60 nm-es ...
- Eladó családi házat keresek Veresegyházán! Felújítandó is lehet! Tel: 06-30-423-7955
Ingatlanok Dunakeszin
- Eladó Dunakeszi közkedvelt részén, Duna-part közelében kétgenerációs családi ház! A ...
- Eladó Dunakeszi központjában egy azonnal költözhető, tehermentes, 58 nm-es ikerház. Az ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Örökpanorámás telek eladó Nagymaros leggyönyörűbb részén, kilátással a ...
- Komoly szándékú, készpénzes ügyfelünk részére eladó házat keresünk Nagymaroson. Könnyen ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU