Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD

  dátum típus település kulcsszó  
   
egészség
2011. június 4. - Dunakanyar
Az asszertív magatartás - A határozott fellépés döntő szerepe
Mindennapi viselkedésünknek, fellépésünknek szerteágazó befolyásoló tényezője van. Ezen okok legmélyén az egyén személyiségjellemzői rejtőznek, vagyis az alapokat a gének által örökített jegyek alapján kapjuk. Ezekre épülnek azon sajátosságaink, amelyek kizárólag minket jellemeznek, amelyek a környezetbe való beilleszkedésünk, szocializációnk tanuló folyamatával válnak személyiségünk részévé. Tehát az emberi fellépést, viselkedést az öröklött személyiségjegyek és a helyzethez való tudatos és ösztönös alkalmazkodás, vagyis a tanult vonások együttesen alkotják. Észre sem vesszük, hogy életterünket, a környezetünkben zajló eseményeket minden pillanatban értékeljük, hogy majd az annak megfelelő viselkedést, reakciót kialakítsuk magunkban. Az adott helyzet értékelése hatással van érzéseinkre, fiziológiai (testi tünetek pl. szívdobogás, verítékezés, hideg-meleg hullámok stb.) állapotunkra, majd ezek továbbhatnak viselkedésünkre. Amennyiben a helyzetet ijesztőnek, veszélyesnek, avagy kudarc esélyesnek véljük, akkor feszültség keletkezik bennünk, és reakciónk ennek megfelelően védekező lesz. Azonban ha a helyzetet számunkra nézve pozitívnak ítéljük meg, vagyis hiszünk saját sikerünkben, ez esetben viszont szervezetünk ellazult lesz, jól érezzük magunkat, és nyitottan reagálunk az eseményekre.
Viselkedési típusok szemtől-szemben (személyes interakcióban):
- Passzív ember viselkedésére jellemző: kerüli a problémás helyzeteket, a kommunikáció elől kitér, visszafogottan viselkedik.
- Asszertív, más szóval a kellő határozottságú és öntudatú emberre jellemző: környezetével összhangban igyekszik eléri céljait, van önbizalma, határozott, szemkontaktust tart, erőt, nem alkalmaz, együttműködő, józan önérvényesítő. Kifejezésre juttatja igényeit, ötleteit, érzéseit annak elismerését is kifejezve, hogy másoknak is joguk van ugyanezt tenni. Célja összpontosítás a feladatok hatékony megoldására, párosulva az emberek jogainak tiszteletben tartásával. Törekvés olyan módon való cselekvésre, ami fejleszti saját magabiztosságunkat és önbizalmunkat, egyszersmind másokét is. Testbeszéde kiegyensúlyozott, hanghordozása és beszéde egyenletes és nyugodt tónusú, tekintete és gesztusai nyílt és nem parancsoló.
- Agresszív ember viselkedése: gyakran mérges, elvörösödik, felfújja magát, szuggesszív tekintetű, általában erőteljesen gesztikulál, hangos, a véleményét tényként közli, ténynek állítja be.
- Manipulatív ember viselkedésére jellemző: próbálja rejteni érzelmeit, gondolatait, gyakran a környezetét utánozza, igyekszik a legsikeresebbnek tűnő társát utánozni, a többieket pedig megtéveszteni, saját sikere érdekében (Atkinson,Hilgard,Smith,Nolen, 2005).


Az önelfogadás, az önbizalom, valamint az egyént körülvevő környezet irányában való hasonló elfogadás és bizalom a belső harmónia legfontosabb alapja. Ezen attitűdök meghatározzák, hogyan észleli az egyén a különböző helyzeteket, és jellemző, vagyis a későbbiekben is alkalmazásra kerülő viselkedésjegyek kialakulásához vezetnek. Az asszertivitás olyan kommunikációs módszer, amely ötvözi az önérvényesítést és mások érdekeinek figyelembe vételét, ezáltal elősegíti az erőszakmentes kommunikációt és a hosszú távon sikeres társas (szociális) hatékonyságot.
Az asszertivitás jegyei a verbális kommunikációban:
- a szándék, a cél határozott megfogalmazása
- az érzések nyílt kifejezése
- egyenes, világos állítások
- tárgyszerű szavak, kifejezések használata
- nincs kertelés, mellébeszélés
Az asszertivitás jegyei a nonverbális kommunikációban:
- magabiztosságot sugalló testbeszéd
- a hang határozott, meleg, nyugodt
- szemkontaktus
- nyílt, őszinte szemek
- egyenes, kihúzott, nyugodt testtartás (Atkinson,Hilgard,Smith,Nolen, 2005).
Sokszor felmerülő kérdés, hogy hogyan legyünk önmagunk, és érjük el céljainkat anélkül, hogy megbántanánk a másikat? Hiszen, ahhoz, hogy teljességgel élhessük meg életünket, szükséges saját vágyaink megélése is, természetesen a kompromisszumok egészséges mértékével együtt, mert anélkül az emberi kapcsolatok (család, barátok, párkapcsolat, munkahely) egyike sem működik. Alapösztönként magunkban hordozzuk – többek között -- az agresszivitást, amellyel saját területünket védjük és az akaratunkat érvényre juttatjuk, valamint a félelmet, amelyből passzivitásunk, megadásunk táplálkozik. Az asszertivitásnak csodálatos hatása lehet, ha indulatainkat másokat tisztelve tudjuk kifejezni. Ha megvédjük magunkat anélkül, hogy másokat megbántanánk, ha meghallgatjuk a másik álláspontját és tudunk mindkettőnk számára elfogadható megoldást találni. Az asszertivitás tanulható, fejleszthető, s elsajátítása elősegíti és megkönnyíti a konfliktushelyzetek megoldását. Manapság már igénybe vehetők asszertivitás tréningek, valamint bemelegítésnek elkezdhetik megfigyelni viselkedésüket és már e pillanattól kezdve módosíthatják a kívánt cél elérése érdekében.
- Egyik legfontosabb alap pillére a pozitív önértékelés, mely erősítéséhez vegyék sorra jó tulajdonságaikat és sikereiket. Amennyiben hibát észlelnek, ne szégyelljék, hanem tüzetesen vizsgálják meg, mi volt az oka, hogy legközelebb más kimenetelt vihessenek véghez.
- A tiszta cél megfogalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjék, amit szeretnének. Tehát határozzák meg a fő célt, és vázoljanak fel néhány odavezető utat. Törekedjenek a mindkét fél számára előnyös megoldásra.
- Mielőtt belevágnának a megvalósításba képzeljék el az asszertív viselkedést, azt a módot, amellyel céljukat elérhetik. Érdemes elképzelni, a konkrét szituációt, hogy nyíltan a másik felé fordulnak (testbeszédet is figyelve pl: nem összefont karral), a szemébe néznek, és lazán, az ő szempontjait is figyelembe véve elmondják szándékaikat.
- Kommunikációnál figyeljenek arra, hogy szavaikkal összhangban legyen testbeszédük (nyílt tekintet, egyenes testtartás, határozott hang), mivel a magabiztos nem-verbális kommunikáció visszahat saját érzelmi állapotukra is, vagyis önbizalmuk is erősödik általa. Emellett a másik fél is érzékeli, amennyiben a mondandó és a testbeszéd közlése ambivalenciát sugall.
- Mivel a partner nem feltétlenül akar Önökkel megegyezni, fontos, hogy jelezzék, mit szeretnének, és azt is, hogy megértik, amit kommunikációs partnerük szeretne. Ezért a másik felet is meg szükséges hallgatni, hogy megoldások születhessenek.

Tehát mindezek kulcsa a megfelelő, agressziómentes kommunikációs technika, amely ötvözi az önérvényesítést és mások érdekeinek figyelembe vételét. Az Önök számára - is - pozitív kimenetel érdekében minden szituációban érdemes megértéssel és figyelemmel fordulni a másik fél felé. Az ily módon elért célhoz vezető út így mindenki számára kellemes körülmények közt fog lezajlani, valamint ezáltal hosszú távon sikeres társas együttműködés érhető el.
Gerecze Réka Fanni
PszichológusFelhasznált és ajánlott irodalom:
- Atkinson,Hilgard,Smith,Nolen, (2005): Pszichológia, Osiris Kiadó.


Kérdezzen Gerecze Réka-tól:

Név:
Cím:
Telefonszám:
*E-mail:
Kérdés leírása:
* Az E-mail cím megadása kötelező
Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
MEDIPARK BT.

Dunakeszi
fogászat, digitális panoráma röntgen (rtg), fájdalommentes kezelések, láthatatlan fogszabályozás, fémmentes fogpótlások, szájsebészet, implantáció /fogbeültetés/, fogorvos, fogpótlás, fogászat, fogorvos, fogszabályozás, fogpótlás, gyermekfogászat, esztétikus tömések, fogkőlevétel, fájdalommentes fogfehérítés, lézeres terápiák
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
A piarista gimnázium épülete
Vác
túra
Nógrád-Nagymaros (Országos Kéktúra)
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Az Országos Kétúra Börzsönyi szakaszát érdemes Nógrádról indulva elkezdeni, így nem a túra végére maradnak a nagy hegyek ...
apróhirdetés
Keresünk önállóan dolgozni tudó, megbízható munkaerőt, aki szívesen dolgozik kutyák és ...
Legyen ez életed projektje! Akarod? Mit szólnál egy olyan munkához, ahol a ...
KIADÓ ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁS VÁCON!!! A Hattyú utca és a Kép utca sarkán 4 ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác Alsóvároson, 8. emeleti, 2+1 fél szobás 70m2-es, ...
- Alkalmi vétel Vác Deákváron. Vác egyik legkedveltebb részén, a Harkály utcában ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Vácon a Burgundia városrészen eladó új építésű lakások. A Dunakanyar központjaként ...
- Dunakeszin kertvárosi részen, kiváló infrastruktúra mellett, eladásra kínálunk egy ...
Ingatlanok Kismaroson
- Kismaros egyik legszebb részén dupla telken eladó 2 különálló igényesen felújított faház. ...
- Eladó Kismaroson egy 713 nm- es telken álló 2 szintes, emelet nettó 32 nm- es, 3 fél ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Nógrád megye élettel teli kis falujában Bánkon, Budapesttől 1 órára található ez a ...
- Eladó festői környezetben, az egész országban ismert Bánk településen, egy kétgenerációs ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU