2022. augusztus 18., csütörtök
Huszonöt esztendő regénye - Kovács T. István
Megjelent: Dunakanyar Régió színes közéleti újság - 2003. 8. szám
A történelemben nem nagy idő az a negyedszázad, ami a dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola falai között telt el a kapunyitás óta. Ám ez alatt nemzedékek nőttek fel, oktatói életművek teremtődtek. Az április 26-ai jubileumra készült kisfilm képsorai, - Kollár Albin igazgató, Dobai Márta és Gulyás Péter közös alkotása - is ezt bizonyítják.
Már 1978 őszén világossá vált a tantestület számára, hogy a folyamatosan épülő új lakótelepen, ahová az ország minden tájáról érkeztek a betelepülők, nem csak a tantervet kell teljesíteni, hanem szellemi központot teremtve, közösséget kell kovácsolni. Segíteni abban, hogy az emberek ne csak lakjanak, de otthon is érezzék magukat.
A ház hangulatos belső terében rendszeres közművelődési programok zajlanak. Rangos művészek, szellemi nagyságok látogatnak el ide. A programok fő szervezője, motorja, Harangozó Katalin tanárnő, aki többek között 80 képzőművészeti tárlatot szervezett a 25 év alatt. Az évforduló alkalmából ennek elismeréseként vehette át a Dunakeszi Városért kitüntetés arany fokozatát.
Brundáné Juhász Éva egy évtizede szervezi a városi anyanyelvi versenyeket. Dr. Vörös Istvánné a Körösi Matematika Tehetségkutató Verseny szervezője.
A hazafias nevelés egyik szép példája az is, hogy a magyarság eredetét kutató Kőrösi Csoma Sándorról nevezték el az iskolát. A névadónak szobrot emeltettek az épület előtt, s valóságos Kőrösi kultusz alakult ki a tanulók között. Kisebb könyvtárnyi a ház saját kiadványa. Az évkönyvek mellett színvonalasan megírt helytörténeti kötetek sorakozonak az igazgatói szoba polcain. Időről időre megjelenik a diák újság is.
A József Attila Művelődési Központban tartott ünnepségen
Bethlenfalvy Géza indológus, Kőrösi kutató, Kollár Albin igazgató, Békési László adjunktus, az iskola volt diákja köszöntői után a Csikófark néptáncegyüttes, a Fafúvós kamaraegyüttes, a felső tagozatosok Aranyeső kórusa, Hoffer Ádám zongorajátéka, a Kicsinyek kórusa, a Nap és Hold néptáncegyüttes, a versmondó Reptsik Anna, a Rézfúvós kamaregyüttes és a Szülők kórusa, mind, saját produkcióként tükrözte az intézményi nevelőmunka színvonalát.
Az éppen 25 éve igazgató, már a második választási ciklusban önkormányzati képviselő Kollár Albinnal, az ünnep előtti napokban próbáltuk áttekinteni a gazdag múltat. 1978-ban 450 tanulóval kezdték a tanévet, ma ötszázan vannak. Szinte minden végzős növendékük tovább tanul, s 70 százalékuk az elsőnek megjelölt iskolát választhatja.
- Jól összeszokott, munkára orientált, neveléscentrikus tantestülettel dolgozom -. mondta a direktor, aki a személyes példamutatást oly annyira fontosnak tartja, hogy maga is folyamatosan tanul. Eddig öt oklevelet szerzett. Volt a pécsi egyetem és a budapesti Eötvös hallgatója. A magyar, orosz, német szak mellé meg akarja szerezni az angolt is.
Végezetül ide illik még egy szintén nem teljes névsor arról, hogy többek között kik mondhatják egykori alma materüknek ezt az iskolát:
Innét indult dr. Kapus Zoltán, ma kórházi főorvos, dr. Ribai Csilla bírónő, Erdész Zoltán a város jelenlegi alpolgármestere - országgyűlési képviselő, Kurdi Gábor a szegedi egyetem fizikus - kutatója, Tölgyesi Péter válogatott atléta- magyar bajnok, Ignéczi Gergely, a Duna Művészegyüttes táncosa. Aztán, ahogy mondani szokás: és még sokan, mások.
Huszonöt esztendő regényét lehetetlen egyetlen tudósításban megírni.