FELHÍVÁS KOSSUTH-KIFLI SÜTÉSÉRE
március 15., hétfő | 11:00 óra | kulturális | Vác
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága
váci Tragor Ignác Múzeuma

meghirdeti a

III. Országos
Kossuth-kifli sütő versenyt

A versenyen bárki részt vehet az általa készített Kossuth-kiflivel.

Értékelés 2010. március 15-én, 13.00 órakor
a Múzeum által rendezett ünnepi program keretei között a Görög Templom Kiállítóteremben.

A legsikeresebb pályázókat díjazzuk.

Nevezni a sütemény bemutatásával lehet
2010. március 15-én 11 órától 12.30 óráig
a Görög Templom Kiállítóteremben
(2600 Vác, Március 15. tér 19.).

A Kossuth-kifli receptje megtalálható a www.pmmi.hu oldalon illetve kiállítóhelyeinken a kihelyezett szórólapokon is!



Kossuth-kifli


35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.

Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá.

Sütés előtt tojással megkenjük, s tört dióval szórjuk be.


Honnan származik a Kossuth-kifli elnevezés?

A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedvenc helye volt Palugyay Jakab „Vasforrás” nevű vendéglője. A Pozsony Gundeljaként is ismert vendéglős és borkereskedő 1848 elején vette át a Zöldfához cégérezett fogadót, mely Kossuthnak is megbecsült szálláshelye volt. Erkélyéről mutatta be a városnak az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost.
Palugyay híres konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós, mákos pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth; "cserébe" róla kapta nevét a kifli formájú sütemény.


Helyszín:Vác - Görög Templom Kiállítóteremben (2600 Vác, Március 15. tér 19.).