Mátyás Király Múzeum
A visegrádi Királyi Palota vendégeként a magyar királyok valamikori legszebb udvarában járhat. Több évszázad történelme várja Önt e falak között. Itt kötött szövetséget Károly Róbert a cseh és a lengyel királlyal, és itt építtette Mátyás Király a magyarországi reneszánsz művészet első emlékeit. De itt született 1991-ben a Visegrádi Négyek néven ismert szövetség is, ami a mai napig Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország együttműködését jelenti az Európai Unión belül. A Királyi Palota az Európai Kulturális Örökség része, hazánk egyik leggazdagabb múlttal rendelkező és legjelentősebb műemléke.

Az elmúlt években újjáépült Királyi Palotában korhű enteriőrökön keresztül mutatjuk be, hogyan éltek a főurak a középkorban. A Zsigmond-kori szoba és a Corvin-lakosztály, a királyi lakrész konyhája és a királynői fürdő bepillantást nyújtanak a Palota mindennapjaiba. Külön kiállítás mutatja be régészeti leletek segítségével a középkor használati eszközeit, a Palotakápolna sekrestyéjében pedig a reneszánsz művészet magyarországi első emlékeivel találkozhatnak.

A Múzeumhoz tartozó Salamon-torony a magyar középkor egyedülálló építészeti emléke. Látogatói a történeti kiállításai megtekintése után a Dunakanyar panorámájában gyönyörködhetnek a torony tetőteraszáról.

A Múzeum 2009-ben új helyszínnel és új kiállítással bővül. A Sibrik-dombon álló XI. századi főesperesi templom romjai még nem voltak láthatóak a nagyközönség előtt. 2009-ben, Visegrád Millenniumának évében a Mátyás Király Múzeum szakemberei rekonstruálták a templomot, és kiállítóhelyet alakítottak az épületben. A templom a Szent István-kori Visegrád különleges emlékhelye.

A Mátyás Király Múzeum egész évben várja iskolai csoportok jelentkezését múzeumpedagógiai foglalkozásaira és gyerekprogramjaira. Összesen 25-féle foglalkozásból választhatnak, melyekből 180 perces, fél napos vagy akár egész napos programokat állíthatunk össze a diákok számára. A programok között szerepel Solymászbemutató, Íjászat és csatacsillag-hajítás, Esztergálás, Kőfaragás, Címerfestés, Iniciáléfestés, Bőrözés, Könyvkötészet, Papírmerítés, Régészet óra, Fegyverbemutató és Reneszánsz Tánctanítás is. Tavasszal, Palotanapok címen egész napos gyerekprogramokra várunk mindenkit: ekkor a kézműves mesterségek kipróbálása mellett a Királyi Palotával és lakóinak mindennapjaival ismerkedhetnek meg: megtekinthetik a kiállításokat, valamint lovagi tornán és solymászbemutatón, reneszánsz színielőadáson vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak, de íjászkodhatnak és csatacsillag-hajításban is felmérhetik erejüket.

Az év több napján, mint Húsvét hétfőn, Május elsejének hétvégéjén, Gyermeknapon vagy Pünkösdkor egész napos családi programokra várunk minden kedves látogatót, aki érdeklődik a középkor iránt, vagy csak szeretne egy jóhangulatú, játékos napot eltölteni a Királyi Palotában. Nyárestéken pedig régizenei koncertek várják a különleges élményekre vágyókat a Palota kivilágított Díszudvarán.

További programokról érdeklődjön a www.visegradmuzeum.hu oldalon.

Kapcsolat:

Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma
Cím: 2025 Visegrád, Fő utca 23.
Telefon: + 36 26 597 010
Telefax: + 36 26 597 011
E-mailwww.visegradmuzeum.hu
Honlap: www.visegradmuzeum.hu


Nyitva tartás:
Királyi Palota: hétfő kivételével minden nap 09:00-17:00

Salamon-torony: május 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével minden nap 09:00-17:00
Cím: Fő utca 23.
Telefon: + 36 26 597 010

Visegrád díszudvar

Visegrád kerengő

Visegrád palota

Visegrád Oroszlános Kút