környezetvédelem
2008. július 3. - Esztergom
Tető alá kerül az Ökoház
A jövő héten tető alá kerül az esztergomi Ökoház. A jelenleg szerkezetkész ház alig több mint két hét alatt épült fel jelenlegi állapotáig. Július 7-8.-án nyílt napot tart az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, ahol megtekinthető a ház, és látványos hőszigetelési bemutatóra is sor kerül.

Mintegy két héttel ezelőtt elkezdődött az Esztergom-Búbánatvölgybe tervezett Ökoház kivitelezése. A ház jelenleg szerkezet–kész állapotban van, a jövő héten a tervek szerint tető alá kerül az építmény.
A Borosházi Tamás építész által tervezett épület jelenlegi állapotában már mutatja az elkészülő ház formáját, ezért a nagy érdeklődésre való tekintettel Egyesületünk Július 7-8-án nyílt napot szervez, amikor is a ház a megadott címen megtekinthető bárki számára.

A nyílt napon sor kerül egy látványos bemutatóra is, amelynek keretében szakmai partnerünk a Climatizer Plus Hungary Kft. elvégzi a falszigetelési munkákat. Ennek keretében a falszerkezet közé újrafelhasznált hulladék papírból készített szigetelőanyagot fújnak, amely kiváló hang és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A szigetelési rendszer kiválasztásakor is arra törekedtünk, hogy az ökoház minden elemében a környezetbarát megoldásokkal épüljön fel. Így az újrahasznosított papír alapú szigetelés mellett a szerkezetbe épülő falburkoló elemeket a besztercebányai Hofatex a.s. speciális szintetikus kötőanyagtól mentes, átszellőző faforgácslapjai adják.
Amennyiben megoldható volt, úgy törekedtünk a helyi vállalkozásokkal kapcsolatot építeni, így a tetőhéjazatot a helyi Eternit Kft. biztosítja azbesztmentes, újszerű szálcement technológiájával. Az egyes anyagok újrafelhasználásával előállított pala-elemek esztétikus és időtálló fedést biztosítanak az ökoház részére.

Ezeken túl az épület dőlésszöge, üvegfelületeinek elhelyezése a passzív napenergia hasznosítását szolgálják.


Az ökoház címe: 2500 Esztergom, Zamárd utca