környezetvédelem
2006. november 3. - Kismaros
Tanösvényekkel Kismaros rejtett értékeiért
Október 21-én, szombat délután 3 órakor, ünnepség keretében felavatták a kismarosi tanösvényeket bemutató táblákat. A táblaavatóra mintegy huszonöt kismarosi jelenlétében, a Duna utca és a kerékpárút találkozásánál került sor. A táblán néhány ráhangoló mondat mellett látható-olvasható a tanösvény útvonalait jelző térkép, tíz fénykép és a vezetőfüzetek beszerzési helyei.

Az ünnepségen négy helyi képviselő, a Hagyományőrző Kórus, a Teleház és a Kismarosi Kikiáltó szerkesztőségének tagjai is részt vettek.
A köszöntő és rövid tájékoztató után a fenti vers és Petőfi Sándor megzenésített verse, a „Kis lak áll a nagy Duna mentében” kezdetű hangzott el, majd ezt követően egy Duna-parti séta keretében bemutatták a természetvédelmi tanösvény néhány állomását.


Néhány fontos háttér-információ a tanösvényekkel kapcsolatban:
A két útvonal kijelölését hosszú szakmai munka előzte meg, melyből elsőként a Morgó-patakon hét éve megkezdett állapot-felmérési és revitalizációs tevékenységét emeljük ki.
Ezekhez a tevékenységekhez kapcsolódó lépésekről, eredményekről alkalomszerűen tájékoztattuk a lakosokat, az érintett települések döntéshozóit és a környezetvédelmi hatóságokat. Jelenleg az elvi engedély birtokában a kiviteli tervek készítése és a forrás szerzése zajlik.

Négy éve feltérképeztük Kismaros ún. egyedi tájértékeit is, vagyis a nem védett természeti és kultúrtörténeti, helyi értékként megőrzendő „kincseit”. Ilyenek a vízelvezető árkok, a természetközeli élőhelyek, a szép homlokzatú házak, éppúgy, mint a gólyafészek, a pincesor, vagy a falu határában található keresztek. A tanulmány egy példányát átadtuk a Polgármesteri Hivatalának és a közeljövőben új községi könyvtárban szeretnénk hozzáférhetővé tenni minden kismarosi lakos számára. Az értékeket bemutató fotókiállítás a Vilcsek Gyula Általános Iskolában tekinthető meg.

A most tervezett tanösvényeink egyike a falu központjába vezet: az ott található kultúrtörténeti emlékhelyeken keresztül ismerkedtet meg bennünket a falu történetével. A másik a falu körül mutatja be a megőrzésre méltó, sérülékeny vizes élőhelyeket, a Dunakanyar táji jellegzetességeit, amelyre minden természetkedvelő és kismarosi méltán büszke lehet.
A tanösvényekhez készült vezetőfüzetek megjelenése október végére – november elejére várható, a táblán megjelenő elosztóhelyeken (pl. Művelődési Ház, Vilcsek Gyula Általános Iskola, Falumúzeum), lehet majd hozzájutni, illetve a honlapunkról is letölthető (http//matyasfa.uw.hu) lesz. Előzetes egyeztetéssel szakvezetést is biztosítunk (70/235-02-54 vagy 30/445-06-08).
Munkánkat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatta. Köszönjük mindazoknak a segítségét, akik önkéntes munkával támogatták terveinket és hozzájárultak értékmentő tevékenységeink megvalósításában!Mátyásfa Környezetvédő Egyesület