környezetvédelem
2005. szeptember 16.
Autó nélkül a városokban
Minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, szeptember 22-én pedig az Autómentes Nap, melynek célja, hogy ösztönözze a környezetbarát közlekedést, figyelmeztessen a motorizáció által okozott zsúfoltságra, zajra, levegőszennyezésre, baleseti veszélyekre. Az 1997-ben Franciaországból induló programsorozatban már hatodik éve vesznek részt magyar önkormányzatok; az idei Autómentes Naphoz 41 település és 9 budapesti önkormányzat csatlakozott, közöttük Budakalász és Vác is.

A naphoz kapcsolódóan Budakalászon szeptember 18-án Tour de Kalász néven kerékpáros túra és ügyességi versenyt rendeznek, majd 22-én a József Attila utca lezárt szakaszán közel 1000 óvodás és iskolás számára rendeznek futó-, roller- és kerékpáros versenyt, valamint aszfalt rajzversenyt és közlekedésbiztonsági vetélkedőt.
22-én Vácon a naphoz kapcsolódó programok a Főtéren veszik kezdetüket, majd a délelőtt során vetélkedőkkel, környezetvédelmi tájékoztatókkal a Duna-parton folytatódnak. A szervezők az iskolásokon túl az óvodásokra is gondoltak, így a kisebbeket rajzverseny és testre szabott vetélkedő várja. A program kora délután Roy és Ádám koncerttel zárul, melynek megtekintése ingyenes.


További olvasnivaló az Autómentes Nappal és az Európai Mobilitási Héttel kapcsolatban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium oldalain.