környezetvédelem
2005. április 20.
Föld Napi programok
Az idén az Európai Unió támogatásával a "Helyi kezdeményezéseken alapuló környezet- és természetvédelem a szlovák-magyar határ mentén" című Phare programjának keretén belül lehetőség nyílt arra, hogy nemcsak a váci, hanem egy időben az Ipolysági (Szlovákiai) kistérségben is közösen megrendezésre kerüljön a Vácott hagyománnyá vált középiskolás és általános iskolás környezetvédelmi verseny.
Az "Ipolyság-Vác együtt a földért" címmel a verseny első részére április 21-én kerül sor, amikor is középiskolások a város történelmével, idegenforgalmával, a természetvédelemmel, a hulladékgazdálkodással, a drogmegelőzéssel és az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekben mérik össze tudásukat. Délután Vácott és az Ipolyságban is diákpolgármester választásra és beikatatásra kerül sor. A nap zárásaképp 19 órától a Március 15. téren felállított színpadon koncert kezdődik, melyen fellép Nagy Edmond, a Megasztár sztárja és a MADE IN zenekar, a váciak sztárja.

Április 22-én az általános iskolások kerékpáros környezetvédelmi versenye kerül megrendezésre a Vác és környékbeli, valamint az Ipolyság kistérség általános iskolás versenyzőinek részére. A csapatok a Sződligeti öböl és a Székhegy tető közötti útvonal állomásain fognak környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokat megoldani. Az állomáshelyeken gyűjtött és az előzetes feladatok értékeléséből adódó pontok összege alapján dől el, hogy mely csapat hányadik helyezést éri el. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a versenyzés befejezést követő 14 óra után kerül sor a Március 15. téren.

Április 23-án a hagyományos Naszály túrán vehetnek részt az érdeklődők. A túra a Gyadai rétről indul és az "Óriások pihenőjének" érintésével a "Bik kúton" keresztül a Násznép Barlang érintésével a kilátótoronyhoz érkezik. A kilátónál a lelkes túrázókat bográcsos ebédre várja a város polgármestere és az Ipolyság testvérváros alpolgármestere, amit Papp János (Hegyi Ember) készít el a résztvevőknek.

A rendezvény-sorozatra minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak.

További részletek a rendezvényekkel kapcsolatban: Programok menüpontunk alatt.