érdekesség
2022. augusztus 11. - Dunakanyar
Alkosd meg a személyiségedhez illő kerti nappalit!
Az életünk nagy részét gyakran indokolatlanul a négy fal között töltjük, még akkor is, ha lenne lehetőségünk az ellenkezőjére is. Sok családi ház és nyaraló tulajdonos, ha eljut a terasz építéséig, a berendezést legfeljebb néhány műanyag vagy összecsukható székkel képzeli el. A kerti nappali ennél lényegesen többet jelent: a családi ház és élettér kiterjesztése a kertben, ahol a lakberendezés éppúgy érvényesül, mint a belső terekben.


Mitől lesz igazán hangulatos a kerti nappali?

Természetesen a kiegészítőktől. Valahogy úgy lehet megközelíteni a kerti nappali berendezését, mint a lakásbelsőben. Gondoljuk végig, hogy mitől érezzük otthonosan magunkat:

- kényelmes ülőalkalmatosságtól,
- egymással harmonizáló színektől,
- jól megválasztott színű és fényerejű fényforrásoktól, lámpáktól,
- kaspóban elhelyezett növényektől,
- lágyságot és melegséget adó függönyöktől,
- apró személyes tárgyaktól.

Ezt a szemléletet megvalósíthatjuk a kertben is. Ha fedett teraszunk van, akkor lényegesen egyszerűbb a dolgunk, hiszen nem szükséges a kiegészítők egy jelentős részét az évszakok és az időjárás függvényében folyamatosan elrakni és újra elővenni, bár a felsoroltak között bőven találunk megoldásokat ennek figyelembevételével is. Néhány kényelmes párna hurcolása pedig igazán nem jelenthet akadályt. A kültéri lámpák kínálata óriási, a hangulatos fényfüzérektől a falikarokig, a legtöbb kültéri bútor némi kezeléssel eleve teljesen ellenáll az időjárásnak, sőt, számtalan kültéri függöny is kapható.

Az apró kiegészítőkkel és személyes tárgyakkal van a legegyszerűbb dolgunk. Szinte minden lakberendezési áruházban vásárolhatók fém dísztárgyak, legyen az fali dekoráció vagy éppen szobrocska, mécses vagy gyertyatartó. Ez utóbbi az esti szabadban tartózkodás hangulatát nagyban meghatározza, bár a gyertyáknál vegyük figyelembe, hogy a tűző napon bizony megolvad.


A személyes tárgyak érdekes kérdés, hiszen annak számíthat a nyári utazásból hazavitt különleges formájú kő, egy darab uszadékfa vagy éppen a családi hagyatékból megtartott régi tárgy is, a bekeretezett fényképekről viszont le kell mondanunk.

Milyen térburkolatot válasszunk?

Tulajdonképpen bármilyet, amit könnyen tisztán tarthatunk, időjárásálló, és nem igényel erőn felüli karbantartást. Amennyiben nincs még kész teraszunk, amit éppen most szeretnénk berendezni, nyilván a legegyszerűbb megoldás az udvar más térburkolati anyagait használni, kültéri járólapot vagy térkövet. Ha a térköves megoldást választanád akkor az SW Térkő térkövei nagyon jó árérték arányt képviselnek. Mindkét építőanyag számtalan szín és formaváltozatban elérhető, fagyálló és csúszásbiztos is lehet. Sokkal inkább a beltérire emlékeztető, otthonos érzetet ad a fa- vagy WPC burkolat, de míg a fa gondos kezelést kíván, a WPC pedig - ha hosszú távra szeretnénk használni, akkor magas minőségben - kicsit költségesebb megoldásnak számít, mindkettő anyag tökéletes megoldás lehet a fedett teraszon. Sőt, kültéri szőnyeggel tényleg nappalivá varázsolható a terasz.Növények

A cserepekben nevelt növényekkel könnyen képezhetünk harmonikus átmenetet a kert és a kerti nappali között. Sok, gyakran ültetett árnyéktűrő örökzöld, mint a babérmeggy és a japán kecskerágó egész évben nevelhető a szabadban, nem szükséges teleltetni, ezért jó választás lehet még árnyékban is. Elképesztő kereskedelmi kínálat van növénydézsából, kaspóból, minden színből, méretből és formából biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, de ne feledjük: növényeket ültetni bármibe lehet, ha biztosítjuk a felesleges víz kifolyását. A leglehetetlenebb használati tárgyakba is ültethetünk, legyen az bádog öntözőkanna vagy bármilyen régi edény, de mindig tartsuk szem előtt a végleges összképet, hogy a "kivonatolt érzelmesség" ne csapjon át giccsparádéba. Egyetlen hasonló apróság még kedvességet sugározhat, de sok hasonló megoldás dísztárgyakkal együtt már inkább zavaró lesz.


Bármilyen burkolatot, kerti bútort vagy kiegészítőt válasszunk a kerti nappalihoz, vegyük figyelembe az épület stílusát, színét és tömegarányait, így nemcsak a beltéri kényelem lesz biztosítva a szabadban, hanem az esztétikus megjelenés is. Néhány karakteres színű növénykaspóval, díszpárnával évről évre módosíthatunk a látványon, így soha nem válik unalmassá a kerti nappali hangulata. Tehát irány a szabadba!
Forrás: https://swterko.hu