érdekesség
2022. január 28. - Dunakanyar
Home Office vidéken
Mikor 2020-ban kitört a pandémia Magyarországon és karanténba kényszerültünk, sokan döntöttek úgy, hogy a belvárosi lakásból vidéki házba menekülnek. Ne a négy fal között, a beton fogságában kelljen tölteni azt az időszakot. Azóta már eltelt jó sok idő, így könnyen érezhetjük azt, hogy unalmassá vált a vidéki Home Office is. Adunk néhány tippet, hogyan tegyük izgalmassá újra.


1. Törődjünk a stílusunkkal

Ha nem kell menni sehova, és nem találkozunk senkivel, könnyen esünk abba a hibába, hogy elhanyagoljuk magunkat. Simán képesek vagyunk egész nap pizsamában ülni a gép előtt, és csak arra eszmélni fel, hogy újra a nap azon része lett, amikor pizsamába kéne bújni. Ez azonban nem tesz jót a lelki világunknak.

Fontos dolog, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A munkában is jobban tudunk teljesíteni, ha magabiztosnak érezzük magunkat. Próbáljunk meg újra visszatalálni a szívesen öltözködő énünkhöz, és kezdjünk úgy egy munkanapot, mintha az irodába mennénk. Amikor örülünk, ha megdicsérik a külsőnket a kollégák.

Bár most feleslegesnek tűnhet, mégis vegyünk néhány új cuccot, hogy felpezsdítsük kicsit a ruhatárunkat. Mivel nem kell mennünk benne sehova, vehetünk néhány extrémebb cuccot is, amit amúgy nem mernénk vállalni a munkában. Próbáljunk ki új stílusokat, újítsuk meg magunkat.

Persze nem kell ehhez plázákat járni, hiszen már teljesen elszoktunk az emberektől, jó nekünk a természet csendjében. Online is böngészhetünk remek oldalakon. És ne gondoljuk azt, hogy erre csak a nőknek van szükségük, a férfiakra is ráfér egy kis stíluskalandozás. Bár a férfi divat nem változik annyit, mint a női, azért szemet gyönyörködtető változásokat lehet elérni egy-egy új ruhadarabbal.


2. Rendezzünk eseményeket

Most már, hogy bárki részére elérhető az oltás, nagyobb biztonsággal rendezhetünk baráti összejöveteleket. Nem kell hozzá megvárni, hogy jó idő legyen, és kerti partit tarthassunk, bentre is szuper dolgokat lehet kitalálni. Pláne, hogy nyakunkon a farsangi időszak.

De ne csak simán hívjuk meg magunkhoz a barátainkat, hanem rendezzünk tematikus összejöveteleket. Farsangkor ez különösen egyszerű, találjunk ki a bulinak egy témát, mondjuk kedvenc sorozatok szereplői, ókori istenek vagy egzotikus állatok. Végtelen a lehetőségek tárháza. És az adott témához igazítsuk a dekorációt, az ételeket, a zenéket és a játékokat.

Persze kültéri programmal szintén készülhetünk. Rendezzünk eszkimó bulit, vagy tavaszváró mulatságot a kertben, tűzugrással és közös főzéssel. De szervezhetünk például gombakereső túrát is a környékre a barátainknak. Ne felejtsük el a talált gombákat kivizsgáltatni mielőtt ételt készítenénk belőlük.

Egy-egy ilyen eseményt komolyabban is vehetünk, csinálhatunk hozzá meghívót, megtervezhetjük részletesen a programot. Így már az előkészület is jó móka lesz.


3. Legyen szívügyünk a kert

Bár ilyenkor a kert kevésbé tündököl teljes pompájában, azért ne írjuk le teljesen. Télen is van mit tenni a kertben, és kiszakadhatunk kicsit a gép előtti munkából a friss levegőre.

Például februárban esedékes a gyümölcsfák megmetszése és a teleltetett muskátliféléket is jó, ha visszavágjuk, mielőtt a tavaszi növekedésnek indulnak.

Ne álljunk neki ennek a munkának csak úgy sebtiben, nézzünk utána, hogy melyik növényünknek mikor van rügyezési ideje és aszerint metsszük meg őket sorrendben.

Ha ezzel megvagyunk, nekiállhatunk a konyhakert bizonyos növényeinek előneveléséhez.

Egész télen fontos a komposztálás, hogy jó minőségű földünk lehessen az ültetés idejére. Ha eddig nem tettük volna, februárban összeszedhetjük a lehullott leveleket, letört ágakat, mehet mind a komposztra.

Végül törődhetünk kicsit a kertünk küllemével is. Ha még nincsen kerti sufnink, építhetünk egyet a télen, hogy tavaszra legyen hova tenni a kerti szerszámokat, és jól is mutat a kert végében. Amennyiben nem vagyunk barkácsoló típusúak, vehetünk akár készen egy kerti házat.


4. Sport a testnek és a léleknek

Eddig szó esett az önképünkről, a kert ápolásáról és a kerti partikról. A rendszeres testmozgást sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Irány a kert két Zoom hívás között!

Ha kicsit jobb idő van, kimehetünk a friss levegőre jógázni, sokkal könnyebb nagyokat lélegezni és kitartani az ászanákat, ha csak úgy roppan a levegő a szánkban.

Ha nem fúj a szél akkor a kedvesünket vagy a gyerekeket is rávehetjük egy kis kinti sportra, legjobb erre a tollas és a frizbi. Nem kell hozzá túl sok gyakorlás se különösebb ügyesség vagy erő, viszont jó móka és kellően lefárasztja az embert.

Ha vettünk a gyerekeknek trambulint, hogy a karantén alatt is jól le tudják magukat fárasztani, ne hagyjuk parlagon heverni. Ugorjunk bele, és fel-fel minél magasabbra! Rendkívül nagy mennyiségű kalóriát lehet vele elégetni, és rettentően jól is lehet közben szórakozni.

Láthatjuk, számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy ne fásuljunk bele az otthon végzett munkába. Hétvégén pedig irány a természet, fedezzük fel a tájat, barangoljuk be a hegyeket, völgyeket, hogy feltöltődjünk az újabb hét munkára.
Fotók:pixabay.com