érdekesség
2020. november 5. - Regionális
TOP 50 társasjáték - a tiéd szerepel a listán?
Ha hallgatunk a szakértőkre, akkor gyerekeink számára nem csak a számítógépes játékok között fogunk körülnézni, hanem egy offline, nem képernyőhöz kötött megoldáson is elgondolkozunk, a társasjátékok világán. Ezek a játékok hozzájárulnak a kicsik kiegyensúlyozott, egészséges fejlődéséhez és segítik a szocializációt, egymás megismerését és a kommunikációt is segítik.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy jelenleg mik a "legjobb társasjátékok", akkor egyszerűen kattints a linkre ebben a mondatban! Egyedül megpróbálni kiválasztani több ezer (ha nem több tízezer) társasjátékból a legjobbakat óriási feladat, és ha nem vagy társasjáték-fanatikus, ezt valószínűleg nem élveznéd túlságosan. Főleg, hogy ingyen hozzájuthatsz a profik listájához, amelyet a Gémklub (szójáték a game club szavakból) csapata hozott létre és ingyen elérhető. A lista a hazai és nemzetközi eladási statisztikák és a játékosok véleménye, értékelése alapján készült és évente frissül.

A listán szereplő játékok közül három már 6 éves kortól elérhető, míg hármat csak 14 év felett ajánlanak. Ezt természetesen nem kell kőbe vésett számnak tekinteni: egy érdeklődő 12 éves biztosan nagyon örül, ha kedvenc témájába vágó tizenhárom vagy tizennégy pluszos társasjátékot kap ajándékba. A Képregényes kalandok tizennyolc éven felülieknek ajánlott történetet is elhoz a listára (Fogságban).

És milyen témák szerepelnek a listában? A teljesség igénye nélkül:
- történelmi témák:
o ókori civilizációk, ókori csodák építése (7csoda)
o Artúr király kora (Avalon)
o vadnyugati (Bang!)
o Kingdomino
o Képregényes kalandok: Lovagok

- álmok világa (Álmodj velem)

- művészet
o portugál csempék világa (Azul)
o Múzsa: sugallatok

- rajzolós (Skicc)

- detektív
o Bűnjelek: gyilkosság Hong Kongban
o Bűnügyi krónikák
o Képregényes kalandok: Sherlock Holmes – a Négy rejtély
o T.I.M.E. stories

- természet
o Everdell – az Örökfa árnyékában
o Kodama – az erdő szellemei
o Planet – egy éledő világ a tenyeredben

- macskás
o Spicy
o Robbanó cicák

- kémes téma (Kódfejtő)

- hajótörés (Hellapagos)

- zombiapokalipszis (Holtak tele – válaszúton)

- szellemek
o Szellemek szigete
o Mysterium

- kereskedelem, a pénz világa
o Jaipur
o Splendor

- vasúti: Ticket to Ride: Európa

- fantasy
o Homályrév
o Small world

- a sajnos aktuális világjárvány (Pandemic).

Ha egy téma alapján egy játék megtetszett, mindenképp nézzük meg, hogy életkorban illik-e nekünk vagy annak, akinek szánjuk. Fontos, hogy megfelelő legyen a játékosok száma: ha két testvért akarunk elfoglalni, semmiképp sem legalább nyolc főnek szánt partijátékot vegyünk! Az árcédulára is vessünk egy pillantást a meglepetés elkerülése érdekében: van, amelyik játék egy zsebben elférő pakli kártya, 3000 Ft körül, míg egyes komplex játékok kiegészítők nélkül is árban közelebb járnak a 20.000 Ft-hoz.