érdekesség
2020. március 25. - Regionális
Mennyit ér az utángyártott alkatrész?
Az autó meghibásodása minden tulajdonos rémálma, hiszen sok esetben nem tudható előre, mennyibe fog fájni a javítás. Ugyan egy megbízható szakember sokat lendíthet az ügyön, de ránézésre ő sem lát a karosszéria alá. A javítási költségek gyakran horror összegeket takarnak, ez pedig jelentősen rányomhatja bélyegét a családi költségvetésre.

Tegye a szívére a kezét mindenki, és gondolkodjon el azon, vajon megfordult-e már a fejében szervizelés alkalmával az utángyártott alkatrészekben rejlő lehetőség! Hát persze, hogy igen. A magyar ott spórol, ahol tud, és ez autójavítás kapcsán sincsen másként. De vajon mennyire éri meg az utángyártott alkatrészeket választani? Miként funkcionálnak ezek hosszú távon? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Az autoalkatreszonline24.hu szerint érdemes tudni, hogy a jármű gyári szilárdsági paraméterei jelentősen romolhatnak az utángyártott alkatrészek beépítésével. Ez nem csak további költségekhez vezethet, hanem egy esetleges balesetben a gépjármű és az utasok is nagyobb sérüléseket szenvedhetnek. A szakszerű javítás tehát nem csak a szakemberválasztás kapcsán jut kiemelt szerephez, hanem a választott alkatrészekkel összefüggésben is.

Belegondolt már abba, hogy ha az utángyártott alkatrész minősége megegyezne a gyárival, akkor valószínűleg annak ára is hasonló lenne? A tapasztalatok szerint az utángyártott alkatrészek piaca nő (forrás: Wikipédia), mégis sokan választják inkább a biztonsági szempontokat fókuszba helyezve a gyári alkatrészeket. Az utángyártott típusok sokszor nem illeszkednek pontosan, ez pedig mind az esztétikára, mind a stabil funkcionálásra rányomja bélyegét.

A szakemberek gyakran megküzdenek az illeszkedési problémákkal, ez pedig a munkaórák számára és így a javítási költségekre is hatással van. Nem ritka, hogy hiányoznak olyan létfontosságú alkatrészek, amelyek a rozsdásodás meggátolásában játszanának fontos szerepet. A korrózió miatt az alkatrész gyakoribb cseréje lehet szükséges, sőt, az érintett elem energiaelnyelő képességét is befolyásolhatja a kialakult rozsda. Alapvetően elmondhatjuk tehát, hogy hosszú távon biztosan költségesebb lesz így a szerviz, mintha a pontosan illeszkedő, kifejezetten a márka modelljéhez legyártott alkatrészt vásárolnánk meg.

Párhuzamot vonhatunk a használt és az újonnan vásárolt gumikkal. Ugyan használt abroncsokkal is elgurul az autó egy ideig, de a minimális profilmélység elérése garantáltan hamarabb bekövetkezik, mintha új gumik mellett tettük volna le a voksot. Persze sok múlik autóhasználati szokásainkon is, de mivel életünket tesszük tulajdonképpen kockára az utakon, ezért korántsem mindegy, mennyire biztonságosan funkcionál a gépjármű.

Természetes, hogy autósként szeretnénk takarékoskodni és a lehető legolcsóbban kihozni a javítást, alkatrészvásárlást. Fontos azonban meglátni a lényeget a dologban, hiszen saját és szeretteink biztonsága múlhat azon, milyen minőség mellett döntünk. Gondoljon csak a nagysikerű Légi katasztrófák című dokumentum sorozatra! Egy egészen apró meghibásodás is komoly balesetekhez vezethet. Az autók esetében sincsen ez másként. Válassza a minőséget, mely a biztonságos közlekedés alapjait is megteremtheti.