érdekesség
2020. március 19. - Dunakanyar
Ki hívott telefonon? Így derítheted ki online!
Kellemetlen és nyugtalanító érzés, ha nem tudjuk, ki keres minket telefonon.
Ilyenkor nyomban felmerül a kérdés: vajon ki lehet a vonal túlsó végén? Egy agresszív, rámenős reklámügynök? Egy zaklató? Vagy csupán egy rég nem látott barát, aki számot cserélt időközben?

Segítünk kideríteni!

Lássuk milyen lehetőségeink adódnak, amennyiben a fordított telefonszám keresés szerepel a terítéken.


A régi, bevált recept: a belföldi egyetemes tudakozó felkeresése
Egy Az országos belföldi tudakozó minden érdeklődő önzetlen szolgálatában áll, melyet jelenleg az Invitel cégcsoport tart kézben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából.

Fontos tudni, hogy elérhetőségük pár éve megváltozott egy uniós szabályzatból kifolyólag, mely megkívánja, hogy minden tagország hivatalos belföldi tudakozójának hívószáma öt karakterből álljon - az európai szabvány formátum szerint. Így, ha valakinek segítségre lenne szüksége, a régi, nem működő 198 helyett, a 11800-as telefonszámot kell hívnia.

A hivatalos tudakozó magas sikerességi rátával működik, ha ki szeretnénk deríteni, hogy ki hívott telefonon.

Előnyei közé sorolható, hogy: Magyarország összes telekommunikációs vállalatánál szereplő vezetékes és mobiltelefon előfizetői adat a birtokukban áll, "anonim" módon informálódhatunk, továbbá szolgáltatásuk a nap 24 órájában elérhető.

Azonban akadnak hátrányai is.
• Szolgáltatásuk nem díjmentes:
a 11800-as szám hívásakor bruttó 83 forintot, még a különleges tudakozó (11811) esetén - mely rendszerint a várható időjárással vagy menetrendekkel kapcsolatos kérdésekben lehet hasznos - már 175 Ft-ot számolnak fel a megkezdett percekért.
• Kapcsolódási nehézségek: amennyiben túl nagy az ügyintézők, valamint a rendszer leterheltsége, a kapcsolódás, illetve az információk kiderítésének folyamata túlságosan idő és energia igényessé válhat.
• Nem mindenkiről adhatnak tájékoztatást: azon személyek, akik telefonszámukat titkosíttatták a szolgáltatókon keresztül, sajnos nem érhetőek el a tudakozó adatbázisában.

Létezik gyorsabb és egyszerűbb alternatíva is - Az online telefonszám tudakozó

A telefonszám tudakozó szélsebes, komfortos megoldást kínál az érdeklődők részére az internet segítségével. Az oldalon kedvünkre böngészhetünk és indíthatunk mobilszolgáltató specifikus kereséseket, megadva a tulajdonunkban lévő információkat. Jelen esetben tehát, az illető telefonszámát.


Innentől nincs más hátra, mint átnéznünk a keresés eredményeit.

• Előnyei:
teljes mértékben ingyenes, a felület lehengerlő kényelmet és gyors tájékozódást tesz lehetővé.
• Hátránya: a titkosított telefonszámokhoz tartozó információk itt sem válnak elérhetővé.

Telefonos applikációk

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a telefonszám beazonosításon alapuló, ingyenesen beszerezhető programok. Számos ilyen, komplex segédeszközt fejlesztettek ki az utóbbi években az okostelefonokra.
A Hiya néven letölthető applikáció, például képes azonnal személyes adatokat hozzárendelni a beérkező hívásokhoz.

Az ilyen jellegű alkalmazások, ráadásul további előnyökkel is kecsegtetnek: az általános hívószám letiltási funkción és hangrögzítési lehetőségen felül, már léteznek olyan verziók, melyek képesek a pontos helymeghatározásra - ezáltal felfedve egy készülék gazdájának tartózkodási helyét (pl. Phone Tracker By Number). Utóbbi használata kifejezetten népszerű a családok körében, ahol szeretnék ellenőrizni gyermekeik hollétét.

Az egyedüli hátrány: ezen alkalmazások többsége saját adatbázist épít fel és használ, így legtöbbször csak akkor járhatunk sikerrel valaki beazonosítását illetően, ha maga a hívó fél, vagy a felhasználótábor egyik tagja, már regisztrálta az adott telefonszámot a rendszerbe.

Persze akadhatnak kivételek, így letöltésük mindenképp megér egy próbát.