érdekesség
2019. október 21. - Regionális
A csavarkompresszor a barkácsolók szolgálatában (is)
A csavarkompresszor még ma sem tartozik a leggyakrabban használt és legismertebb műhelyfelszerelések közé, azonban egyre többen fedezik fel a benne rejlő lehetőséget, illetve egyre többen választják a pneumatikus eszközöket, amelyek meghajtását sűrített levegővel végezhetjük.

Ma már a csavarkompresszorok éppúgy a barkácsműhelyek részét képezik, mint a különböző fúrók, sarokcsiszolók, fűrészgépek vagy hegesztők… A barkácscélokat, illetve ipari felhasználást segítő csavarkompresszorok között tulajdonképpen nincs nagy különbség, inkább a méret és a kapacitás tekintetében tapasztalunk eltérést. A btkkft.hu munkatársa vázolja fel a szerkezeti felépítését: a csavarkompresszorok működése tulajdonképpen pofonegyszerű, a sűrített levegőt két darab, egymással szemközt elhelyezett, ellentétes forgásiránnyal rendelkező csavar biztosítja. Ez a munka állítja elő a sűrített levegőt, illetve juttatja a légtartályba.

Ha kizárólag otthoni barkácscélú felhasználásra keresünk csavarkompresszort, az esetben nem csupán a kapacitásból engedhetünk, hanem a minőségből is. Talán szokatlan dolog egy szerszámgéppel kapcsolatban arra hívni fel a figyelmet, hogy tulajdonképpen nincs is szükségünk magas minőségre… A magyarázat egyszerű. A barkácscélú felhasználás során olyan rövid üzemidőkkel számolhatunk, amelyek minimális amortizációt jelentenek a kompresszorunk számára. Ráadásul végletekig egyszerű gépről beszélünk a csavarkompresszor esetében, tulajdonképpen nincs benne semmi, ami jelentős mértékben amortizálódhat. A legmagasabb minőség helyett érdemes a jó ár-érték arányt keresnünk, hiszen a rövid üzemidők miatt ezzel járhatunk a legjobban. Barkácscélú felhasználás esetén a százezer forintos kompresszorok túlzott és szükségtelen kiadást jelentenek.

Persze nem szabad átesnünk a ló túlsó oldalára sem. Ne válasszuk a távol-keleti üzemekből származó no-name készülékeket, még akkor sem, ha egy-két ezer forinttal olcsóbbak. Sajnos az európai piacokon is egyre több vállalhatatlan minőségű kompresszor jelenik meg, amelyeket érdemes jól messziről elkerülni. Hiába a rendkívül egyszerű felépítés, a no-name készülékek elektronikai alkatrészei nem képesek megbízható működést garantálni. Ráadásul no-name termékről lévén szó nem bízhatunk gyártói garanciában és márkaszervizben sem.

Minél nagyobb jelentőségű folyamatot vagy feladatot bíznánk a csavarkompresszorra, annál inkább előtérbe kerül a minőség kérdése. Az ipari folyamatokban egy-egy leállás akár komoly fennakadást, illetve jelentős károkat okozhat, ezért ott aligha megengedett a minőségtelen készülékek alkalmazása. A barkácscélú felhasználás esetén sem érdemes kockáztatnunk - mondja a btkkft.hu munkatársa. Szerencsére ma már rendkívül széles választék áll rendelkezésre megbízható termékekből. A mindenki által ismert gyártók mellett szakgyártók is jelen vannak a kompresszorok piacán; az ő termékeik is figyelmet érdemelnek. Semmi okunk tehát a kicsivel olcsóbb, de sokkal gagyibb kompresszorokat választani. Némi odafigyeléssel megtalálhatjuk a számunkra tökéletes eszközt, amiben sok örömünk telik majd a munka és a barkácsolás során.