oktatás
2019. október 18. - Regionális
Melyik a legjobb mixer tanfolyam?
Tény, hogy a bártender egy népszerű és minden szempontból megbecsült szakma, amivel jól lehet keresni. Az ehhez szükséges tudást azonban nem adják ingyen, komoly tanulás és sok gyakorlás van mögötte. A legelső kérdés tehát, ha erre a pályára szeretnék lépni, hogy egy megbízható mixeriskolát, illetve mixertanfolyamot keressünk.

A bármixer - precízebben: bártender - egyértelműen az álommelók közé tartozik: a csillogó pult mögött, virtuóz akrobatamutatványok közepette lenyűgöző koktélcsodákat kever, miközben minden szem rászegeződik. De mi alapján dönthetjük el, hogy egy tanfolyam megfelelő-e, vagy esetleg átvágás és lehúzás?

A következőkben sorra vesszük, milyen a szempontokat érdemes szem előtt tartani a megfelelő mixer tanfolyam kiválasztásánál.

Mióta működik az iskola?

Egy hosszú évek óta működő intézménynél jóval kisebb az esélye, hogy színvonalon aluli oktatást biztosít, mint egy egy-két éve, vagy még rövidebb ideje működő suli. Előbbinél jóval több a referencia, a végzett hallgató, a nyilvánosan is elérhető visszajelzés, amely alapján képet alkothatsz az intézményről.

Hol van a képzés? Az ország több településén is jelen van az iskola?

Egyáltalán nem mellékesek ezek a kérdések, ugyanis egy mixertanfolyamra nem járhatunk autóval, hiszen szeszes italokat készítünk és fogyasztunk. Ezért nagyon fontos, hogy a tanfolyam helyszíne tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen. Az pedig, hogy egy iskolának országos hálózata van, nem csak az elérhetőség szempontjából fontos, hanem egy újabb jele annak, hogy valószínűleg megbízható intézménnyel állunk szemben.

Van bárpult a tanfolyam helyszínén?

A kérdés viccesnek tűnhet, pedig nagyon is komoly: fontos, hogy az iskolának saját épülete, oktatóhelyisége legyen, ne pedig egy alkalmanként kibérelt tanterem, ahol még bárpult sincs. Utóbbi esetben jobb, ha elfelejtjük az egészet… Sokat elárul az italkészlet mennyisége és minősége is. Ha olcsó, kommersz italok sorakoznak a polcokon, az is biztos jele annak, hogy nem ez az ideális mixersuli - ott ugyanis minőségi italalapanyagokkal dolgoznak.

Kik tanítanak?

Csak olyanoktól lehet tisztességesen megtanulni egy szakmát, akik magas szinten tisztában vannak annak elméleti alapjaival. Talán még ennél is fontosabb az oktatók szakmai előélete. Mindenképpen ellenőrizzük, akár az interneten is rákeresve a nevükre, vagy érdeklődjünk az iskolától, hogy a képzésben részt vevő oktatók hol dolgoztak eddig, milyen pozícióban, vannak-e szakmai díjaik, elismeréseik.

Mennyibe kerül?

A bármixertanfolyamok árai viszonylag egységesek. Ha a szokásosnál lényegesen olcsóbb vagy drágább egy képzés, érdemes utánanézni, mi lehet az oka. Az alacsony ár azért lehet gyanús, mert ebben a műfajban drága alapanyagokkal dolgozunk, és egy valamire való képzés során minden diák kikeveri az összes koktélt, ami szerepel a tananyagban. A sokféle hozzávaló, a minőségi italok, a fűszerek, gyümölcsök, szirupok egyike sem olcsó - a tankönyvekről nem is beszélve. Ha mégis nagyon olcsó egy tanfolyam, akkor majdnem biztos, hogy vagy a minőségen, vagy a mennyiségen spórolnak - márpedig egyik esetben sem lehet maradéktalanul elsajátítani ezt a mesterséget.

Amennyiben viszont jóval drágább egy képzés a szokásosnál, érdemes felmérni, mi az a többlet, amit nyújt. Lehet, hogy több alkalomból áll a tanfolyam, esetleg össze van kapcsolva egy pluszképzéssel. Ha azonban nem derül ki, miért kérnek el többet, a semmiért ne adjunk ki pénzt.

Vannak rejtett költségek?

Vannak helyek, ahol a képzési szerződés apróbetűs részében rejtik el, hogy a plusz anyagfelhasználásért, a tankönyvért, külön díjat számolnak fel. Olyan iskolát keressünk, ahol a képzési szerződés világos, áttekinthető és egyértelmű, és a képzés egy forinttal sem kerül többe, mint amit az elején mondanak és elkérnek érte.

Valódi munkalehetőségek várják a végzősöket a képzés után?

Sok iskola csábítja azzal leendő tanulóit, hogy álláslehetőségeket ígérnek a tanfolyam végén. Nem mindegy azonban, hogy közvetlen kapcsolatban állnak a munkaadókkal, ahová ők maguk közvetítik ki a végzősöket, vagy egy ügynökségen keresztül teszik ezt. A munkaközvetítéshez ugyanis engedély kell, és szigorú feltételeknek kell megfelelni. Egy ilyen iskola tehát nem küldi tovább közveítőügynökségekhez a végzőseit, hanem ő maga helyezi el őket a munkáltatóknál, illetve garantálja elhelyezkedésüket.

Bestmixer iskola - tudja mindezt, sőt, még többet is!

A Bestmixer iskola minden fenti kritériumnak megfelel, sőt, van, amiben egyedülálló Magyarországon. A Bestmixer bártender- és baristaképzéseinek jellemzői:

Közel 10 éve működik, 15 városban.
Magasan kvalifikált, komoly szakmai múlttal rendelkező oktatók.
Kedvezményes árú, kombinált képzések a kezdőtől a haladóig és a különféle specializációkig.
Náluk garantáltan minden diák egyenként elkészíti az összes italt.
Az iskola munkaközvetítői engedéllyel rendelkezik.
Dedikált munkaajánlatok az iskola partnereitől: óceánjáró és folyami hajókon, illetve több külföldi országban és Magyarországon is.
Több ezer szakember került ki a Bestmixerből és helyezkedett el a szakmában több mint 90 különböző országban.
A légkör a tanfolyamokon könnyed, laza, oldott, a hallgatók kellemes élményként számolnak be az elvégzett képzésekről - ez azonban sosem megy a tanulás rovására.

Ha felkeltettük az érdeklődését, részletes információkért az induló tanfolyamokkal és az iskolával kapcsolatban látogasd meg a Bestmixer honlapját.

Fotók: Bestmixer.hu