érdekesség
2019. július 19. - Regionális
Így viselje el a hőséget mosolyogva!
Hirtelen ránk tört a várva várt nyár, most pedig áhítozunk mindenre, ami némi hűsölést hoz. Bemutatunk egy hasznos eszközt, amivel kényelmesebbé és elviselhetőbbé tehetjük a legforróbb napokat is. Ismerjük meg a szabadtéri zuhanyokat!

Ha kerti zuhanyunk van, bármikor lehűthetjük magunkat, ráadásul megfelelő mennyiségű nedvességet biztosíthatunk a kerti növényeink számára, illetve javíthatjuk a kertünk és az udvarunk mikroklímáját is. A szabadban, friss levegőn töltött idő javítja a közérzetünket, éberen tart, és hozzásegít bennünket a teljesítőképességünk növeléséhez.

Egy megfelelő kerti zuhany egyszerűen kellemesebbé teszi a nyarat, nem mindegy azonban, milyet választunk! Utánajártunk, milyen típusokkal találkozhatunk, milyen előnyökkel rendelkeznek, illetve mit érdemes tudnunk róluk. Árban és felszereltségben is igen széles a paletta, ezért körültekintés ajánlott, hogy a számunkra megfelelő szabadtéri zuhany mellett dönthessünk!
A legegyszerűbb szerkezettel az úgynevezett állványos megoldások rendelkeznek, értelemszerűen ezeket vásárolhatjuk meg legolcsóbban. A legtöbb kerti zuhanyzó állítható magassággal rendelkezik, ennek köszönhetően a gyermekek és a felnőttek is kényelmesen használhatják.

A vízellátást egy egyszerű kerti tömlő segítségével biztosítjuk; nincs más teendőnk, csupán a tömlőt a csatlakozóra kell erősíteni, és máris használhatjuk a zuhanyt…
A frissítő érzés garantált, talán túlzottan is, hiszen az ilyen zuhany nem képes felmelegíteni a vizet. Esetleg a tömlőben lévő, felmelegedett víz szolgáltat némi komfortérzetet, de 20-30 másodperc elteltével már biztosan jéghideg víz ömlik a nyakunkba.

Az állványos kerti zuhanyok rendszerint háromlábú vagy leszúrható kialakítással rendelkeznek, ennek köszönhetően igény szerint áthelyezhetők. A háromlábú zuhanyok szilárd burkolaton is elhelyezhetők, a leszúrhatók esetében viszont érdemes térköveket használnunk. Senki sem szeret bokáig süllyedni a sárban, ezért a megfelelő talapzat gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Érdemes olyat választanunk, ami passzol az udvarunkhoz, hiszen aligha fogjuk felszedni és behordani őket, ha hűvösebbre fordul az időjárás.

Ha némileg fejlettebb szerkezetet szeretnénk választani, ismerjük meg a saját alapra erősített, csővázas zuhanyzókat. Az ilyen zuhanyok stabilitását maga a víztartály szolgáltatja, ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy egy óvatlan mozdulattal feldöntjük őket. Ráadásul a tartályban lévő víz kellemesen langyossá válik, ha rásüthet a nap. Egy átlagos tartályos-csővázas zuhany nagyjából 45 centiméteres átmérővel rendelkező talpazattal rendelkezik; ez nem csupán megfelelő stabilitást biztosít, hanem a kellemesen langyos vízről is gondoskodik. A tartályban 4-6 liter víz férhet el, ez a mennyiség nagyjából két percnyi langyos tusolást tesz lehetővé. Ezt követően újabb másfél-két órát kell várnunk, míg a tartályban lévő víz ismét felmelegszik.

Ha ennél is többre vágyunk, válasszuk az úgynevezett szolárzuhanyokat, amelyek esetében a melegvíz előállítása a nap energiájának felhasználásával történik. A nap sugarai felmelegítik a tartályban tárolt vizet, a keverőcsap segítségével pedig beállíthatjuk a kívánt vízhőmérsékletet. A korszerű szolárzuhanyok gyakran bemeneti nyomásszabályzó biztonsági szeleppel rendelkeznek. Telepítésük gyors és egyszerű, nincs szükség szakemberre, csupán a tömlőt kell csatlakoztatnunk.
A különböző kerti zuhanyoknak köszönhetően felüdülést nyerhetünk a legforróbb nyári napokon is. Akármelyiket választjuk, a hatás nem marad el!