közélet
2018. november 9. - Dunakanyar
Ezek a legszebb kirándulóhelyek a Dunakanyarban
Az utazgatás és a természet kedvelőinek nem újdonság, hogy a kedvező klímának és elhelyezkedésnek köszönhetően Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy dúskál a szebbnél szebb kirándulóhelyekben és látnivalókban. Sokak szerint hazánk legszebb tája a folyó és hegyek ölelte, fővárostól nem messze fekvő, mesés Dunakanyarban lelhető fel. A Börzsöny és a Visegrádi-hegység között kanyargó Duna két partján található nevezetességek és kirándulóhelyek nem okoznak csalódást az utazóknak és kikapcsolódni vágyóknak, hiszen megtalálhatók itt a gyönyörű tájakon kívül többek között történelmi emlékek és művészeti látnivalók is. Az alábbi összeállításban az Utazzlastminute utazási portál gyűjtése nyomán állítottunk össze egy kis kedvcsinálót.

Visegrád

Az egyik legnevezetesebb, történelmi múlttal rendelkező, gyermekeknek is számtalan izgalmas programot kínáló település a régióban. Megtekinthető például a királyi palota, ahol a Herkules-kút és mesekert is van, vagy a Fellegvár, és a Salamon torony. A Visegrádi hegységbe és azon át vezető legszebb turistaútvonalak innen indulnak ki, melyeket vétek lenne kihagyni, mivel a domborzatnak és a csodás természetnek köszönhetően vadregényes táj és fantasztikus panoráma élvezhető kirándulás közben. A túra része lehet a Nagy Villám és Mogyoróhegy, valamint Vadaspark, sí- és bobpálya, ill. drótkötélpálya is. A Föld szívcsakrájaként is emlegetett, közkedvelt, egészséges levegőjű Dobogókő pedig a hegység legmagasabb pontja (699 m).

A Visegrádi hegység legismertebb része a 2013-ban teljesen felújított, hazánkban egyedülálló mászós, kapaszkodós, létrázós és patakkal, forrással, sziklákkal, erdős turistaúttal rendelkező, kalandos szurdokvölgyű, vulkáni eredetű Rám-szakadék, mely páratlan, izgalmas élményt nyújt a felkeresőinek. Itt viszont a túrafelszerelés alap követelmény, a hétköznapi viselet nem megfelelő! A csaknem 9 km-es, nagyjából 3 órás, mesebeli tájakon átvezető túraszakasz ajánlott kiindulópontja Dömös, ahonnan a piros-sárga-zöld jelzések követendők egészen a sárga letéréséig, onnan viszont a zöld turistajelzés visz tovább egészen a Rám-szakadékig, melynek megmászása után a sárga jelzés mentén haladhatunk a Lukács-árok felé, egy már enyhén lejtős úton, melyen visszajutunk a kiinduló ponthoz.

Szentendre

A Pilis hegységben, a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán található népszerű, mediterrán hangulatú település a mondás szerint hazánk ékszeres doboza. Zegzugos macskaköves kis utcácskák, szűk sikátorok, barokk jellegű házak, barátságos légkör és kis kávéházak, éttermek, emlékmúzeumok garmada jellemzi. A Duna parti sétányon pedig akkor is élmény végighaladni, ha éppen nem tartanak kirakodó vásárokat vagy valamilyen szabadtéri ünnepséget. A Fő térről lépcsős sikátorokon át vezet fel az út a Várdombra, ahol a város legrégebbi épülete áll, s a várfalakról lenyűgöző kilátás tárul elénk. A városban egyéb érdekességek mellett található még Retro Design Center, különféle vallású templomok, és az elmaradhatatlan Skanzen, mely hazánk múltidézője korabeli épületekkel, udvarokkal és változatos szakmák mesterembereivel.

Kincsek tára

Mivel valóban rengeteg említésre méltó látnivaló és fantasztikus kirándulóhely található a Dunakanyar mindkét felén, lehetetlenség részletesen egyszerre bemutatni őket. Azonban a fentieken kívül, kedvcsinálónak egy teljességet nélkülöző felsorolás elengedhetetlen:

Esztergomi bazilika, zebegényi Remete-barlang, Szokolya és a páfrányok, patakok övezte Nagy-Hideg-hegy, Börzsöny és Királyrét a kisvasúttal, Vác és Naszály a tanösvénnyel, függőhíddal, vácrátóti Arborétum és Botanikus kert, Verőce, Göd, Vác, Nagymaros, Sződliget - és még lehetne folytatni a sort.

S ha már Duna, akkor Budapest és Esztergom között másfél óra önfeledt pihenést nyújt egy élvezetes hajókirándulás. Kismaros és Zebegény között pedig 14 km-es kenutúra tehető ártéri erdők, lakatlan szigetek és hegyek társaságában.