érdekesség
2018. szeptember 20. - Regionális
5 tuti házi duguláselhárító módszer kisebb dugulásokhoz
Otthonunk kényelmes használatához nélkülözhetetlen az, hogy annak minden rendszere kifogástalan állapotban álljon rendelkezésre. Igaz ez a konyha és a
fürdőszoba szanitereire, valamint a toalettre is. De mi a helyzet akkor, ha dugulással szembesülünk? A probléma régi és új építésű ingatlanok esetében egyaránt előfordulhat. A szaniterek nem rendeltetésszerű használatán túl a csövek természetes elzsírosodása is állhat a háttérben, ám a tények mit sem segítenek akkor, ha nem folyik le a víz a kádból, vagy a mosogató válik ilyen módon használhatatlanná.

Szerencsére számos megoldás létezhet a dugulások ellen, és ha néhány próbálkozás nem hoz eredményt, akkor még mindig ott vannak a szakemberek, akik tényleg gyorsan és hatékonyan veszik fel a küzdelmet még a legmakacsabb dugulásokkal is. De lássuk, mit tehetünk akkor, ha házilag próbálkoznánk elsőként a duguláselhárítás teendőivel!

1. A jól bevált pumpálás

A legtöbben elsőként a pumpa után nyúlnak, amely a kisebb dugulásokat már néhány mozdulattal eltüntetheti. Visszatérő probléma esetében azonban rendszerint feleslegesen alkalmazzuk, vagy legalább valamilyen duguláselhárító vegyszer szükséges mellé. Ha a maró hatású anyagokat választanánk, akkor viszont érdemes gumikesztyűt használni, és különösen figyelni arra, nehogy a szembe fröccsenjen a használt vegyszer.

2. Vegyi anyagok a duguláselhárítás szolgálatában

A boltok polcain sokféle márka sorakozik, melyek a gyors duguláselhárítást ígérik. A klasszikus folyékony alapanyagok mellett por és granulátum állagú készítmények mellett is dönthetünk. Ugyan sok esetben tényleg gyógyírt hozhatnak a bajra, de a makacs dugulásokon könnyen lehet, hogy nem segítenek ezek a készítmények.

3. Ecet és szódabikarbóna

A háztartásban takarításra, vízkőoldásra használt csodaszerek duguláselhárítás során is beválthatják a hozzájuk fűzött reményeket. A dugulaselharitas.net azt javasolja, hogy öntsünk előbb szódabikarbónát a lefolyóba, majd arra ecetet, végül az egészet öblítsük le forró vízzel. A természetes, környezetbarát alapanyagok olcsóbban is kihozhatóak, mint a jól ismert duguláselhárításra szánt márkák.

4. Kólával a szagok ellen

A dugulások gyakran járnak kellemetlen szagokkal, de egyébként is hasznos lehet időnként felvenni a versenyt a bűzzel. Ehhez nincs másra szükség, mint egy üveg kólára. A legtöbb szénsavas üdítőital egyébként hasznos ellenszere a lefolyóból származó kellemetlen szagoknak. Hagyjuk állni egy órát, majd szintén forró vízzel öblítsük át a rendszert. Vannak, akik duguláselhárítás kapcsán is esküsznek erre a módszerre, de ennek tényszerűségéhez fűzhető némi kétség.

5. Citromsav ecet helyett

A korábbiakban már szóltunk az ecet és a szódabikarbóna együttes jótékony hatásairól. Ha nincs otthon ecet, akkor azt citromsavval is helyettesíthetjük. Jó szolgálatot tesz a bórax is, amelyből egy csészényire lesz szükség. Hagyjuk néhány percig a lefolyóban, majd öblítsünk forró, végül hideg vízzel.

S hogy mikor érdemes feladni a házilagos próbálkozásokat, és inkább szakemberre bízni a feladatokat? Ha a felsorolt alapanyagok közül néhány sem hoz enyhülést a bajra, akkor nem célszerű tovább próbálkozni. Különösen igaz ez a vegyi anyagokra, amelyeket semmiképpen se keverjünk egymással, ugyanis egészségre káros gázok szabadulhatnak fel. A megfelelő duguláselhárító szakemberek segítségével akár harminc percen belül újra átjárhatóak lesznek a lefolyók, és eltűnnek a mindennapokat megnehezítő dugulások.