érdekesség
2018. augusztus 27. - Regionális
Így védekezhetünk a villámok és a lakástűz ellen
Az elemi és egyéb károkra kötött ingatlanbiztosítás ugyan valamilyen részben fedezi a kár helyreállítását, de sajnos nem véd meg a villámcsapástól magától, és a lakástűz kialakulásának lehetőségétől. Ezek megelőzéséről magunknak kell gondoskodnunk! Villámlással járó viharokra hazánkban májustól egészen nyár végéig lehet számítani, s a villám gyakorlatilag bárhová váratlanul becsaphat, komoly személyi sérüléseket okozva ezzel. Valamint, következtében pusztító lakástüzek is kialakulhatnak közvetlen és közvetett formában is, melyek természetesen sajnos más okok miatt is bekövetkezhetnek. Magyarországon a Saffort adatai alapján évente közel egy millió villámlást regisztrálnak és ennek ötöde a felszínt is eléri.

Villámcsapás miatti veszélyek

A személyi sérüléseken és haláleseteken túl, komoly tárgyi és vagyoni károkat képes okozni ez a kiszámíthatatlan és roppant veszélyes természeti jelenség. Előre jelezni sajnos nem lehet, mikor és hova fog becsapni, és tévhit, hogy csak a kimagasló dolgokba vág bele. Minden egyes, elektromos hálózatra csatlakoztatott eszköz veszélyforrást jelent, azok is meghibásodhatnak, tönkremehetnek, ill. tüzek kialakulását teszik lehetővé. A pusztítás pedig nem csak a villámcsapás helyén és annak közvetlen környezetében, de attól távolabb is végbe mehet, mivel a túlfeszültség pillanatok alatt végigfut a vezetékeken, vagy akár a földalatti kábeleken is. Ha a villám egy készülékbe magába, vagy abba a hálózatba csap bele, amelyre az kötve van, akkor közvetlen villámcsapásról beszélünk. Ha a villám valahol a közelben csap le, nem pedig egy készülékbe vagy annak tápforrásába, azonban a hálózaton keresztül mégis kárt okoz, úgy közvetett villámcsapásról van szó. A jelentős veszély mindkét esetben fennállhat.

Megelőzés

Ha már tudjuk, hogy vihar közeleg – mely akár igen gyorsan is a közelbe érhet, így számítani kell annak sebes vonulására is -, feltétlenül áramtalanítsuk a lakást, húzzunk ki minden elektromos berendezést a konnektorokból, mert a végigszaladó túlfeszültség kivégezheti a drága és érzékeny berendezéseket, és emiatt fennállhat a lakástűz veszélye is! A bekapcsolva hagyott világítás azonban nem okoz gondot.

"A villámvédelem szerepe, hogy csökkentse a villám által az építményeket, illetve személyeket érő sérülések és meghibásodások bekövetkezésének valószínűségét, súlyosságát. A villámvédelem eszköze a villámhárító, amely azt biztosítja, hogy közvetlen villámcsapás esetén se keletkezhessen az építményben tűz, és az építményben tartózkodókat ne érhesse villámeredetű áramütés. A villámvédelem másik eszköze az úgynevezett túlfeszültség-védelmi rendszer, amely a villamos hálózatba épített eszközök segítségével a villamos berendezéseket óvja a közvetett (akár az építménytől 1-2 km-re bekövetkező) villámcsapás hatásától. A szakszerűen kiépített villámvédelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben." - olvasható a Katasztrófavédelem honlapján a hivatalos és hasznos álláspont.

A szakember által szakszerűen beszerelt villámhárító és túlfeszültség-védelem tehát egyaránt fontos, ez a kettő együtt adhat megfelelő biztonságot. Kisebb vagyontárgyainkat és papírbeli értékeinket pedig lemezszekrénnyel óvhatjuk meg az esetleges tüzektől. Ezek a tűzbiztos, többféle változatban kapható, acéllemezből készült fémszekrények tartós és kielégítő védelmet nyújtanak az iratoknak, dokumentumoknak, és a szellemi s egyéb, pótolhatatlan értékeknek, adatoknak, melyeket pl. CD-n tárolunk.