érdekesség
2017. október 11. - Regionális
Dióval még jobb!
Ha már itt a dió szezon, akkor ne csak sütikhez használd ezt a finomságot. Húsokhoz, tésztákhoz is remek választás.
A változatos táplálkozás része a teljes életnek . Ahogy azt a Nestlé dietetikusa is mondta „az egészséges táplálkozás összeegyeztethető a finom, ízletes fogásokkal”. A változatos étrend a változatos alapanyagoktól indul. Ezek közül ajánljuk most a diót. Tudtad-e? Hogy az olajos magvak a vegetáriánus étrend egyik alapját képezhetik magas fehérjetartalmuk miatt. A dió tápanyag összetételét tekintve magas fehérje-, rost- és antioxidáns tartalommal rendelkezik. Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitaminbomba. A dió táplálkozás élettani jelentősége sokrétű. Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ebből is látszik, hogy változatos alapanyagokkal, egészséges étrenddel, mennyit tehetsz a teljes életért. Rögtön két recepttel is segítünk, hogy igazán kedvet kapj a dióhoz. Diós csirkemell recept Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkemell 15 dkg tisztított dióbél 1 dl főzőtejszín só, bors A csirkemell darabokat középen, óvatosan vágd be. Az összetört diót töltsd az így keletkezett zsebbe, zárd le hústűvel. A szeleteket sózd, borsozd. Közepes hőfokra előmelegített serpenyőben, egy-egy kanál étolajon oldalanként 5-5 percig süsd. Ha már megpirultak a szeletek öntsd a serpenyőbe a tejszínt, és egyszer forrald fel, majd lassú tűzön főzd 15 percig. Diós-kéksajtos tészta recept Hozzávalók (4 adag) 1 csomag száraztészta (lehetőség szerint teljes kiőrlésű) 2 dl főzőtejszín 10 dkg kéksajt 3 marék dió apróra törve, száraz serpenyőben pirítva szerecsendió (csipetnyi) só, bors ízlés szerint A tésztás sós vízben főzd meg. Közben a tejszínt lassú tűzön melegítsd, szórd bele a morzsolt kéksajtot. Amikor már elolvadt, fűszerezd ízlés szerint. A sajtos tejszínt és a diót keverd össze a tésztával. |