érdekesség
2017. október 11. - Regionális
Dióval még jobb!
Ha már itt a dió szezon, akkor ne csak sütikhez használd ezt a finomságot. Húsokhoz, tésztákhoz is remek választás.

A változatos táplálkozás része a teljes életnek . Ahogy azt a Nestlé dietetikusa is mondta „az egészséges táplálkozás összeegyeztethető a finom, ízletes fogásokkal”. A változatos étrend a változatos alapanyagoktól indul. Ezek közül ajánljuk most a diót.

Tudtad-e?

Hogy az olajos magvak a vegetáriánus étrend egyik alapját képezhetik magas fehérjetartalmuk miatt.

A dió tápanyag összetételét tekintve magas fehérje-, rost- és antioxidáns tartalommal rendelkezik. Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, mangán- és vasforrás, illetve B1-, B6-vitaminbomba.

A dió táplálkozás élettani jelentősége sokrétű. Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ebből is látszik, hogy változatos alapanyagokkal, egészséges étrenddel, mennyit tehetsz a teljes életért.

Rögtön két recepttel is segítünk, hogy igazán kedvet kapj a dióhoz.

Diós csirkemell recept
Hozzávalók:
60 dkg filézett csirkemell
15 dkg tisztított dióbél
1 dl főzőtejszín
só, bors

A csirkemell darabokat középen, óvatosan vágd be. Az összetört diót töltsd az így keletkezett zsebbe, zárd le hústűvel. A szeleteket sózd, borsozd. Közepes hőfokra előmelegített serpenyőben, egy-egy kanál étolajon oldalanként 5-5 percig süsd. Ha már megpirultak a szeletek öntsd a serpenyőbe a tejszínt, és egyszer forrald fel, majd lassú tűzön főzd 15 percig.

Diós-kéksajtos tészta recept
Hozzávalók (4 adag)
1 csomag száraztészta (lehetőség szerint teljes kiőrlésű)
2 dl főzőtejszín
10 dkg kéksajt
3 marék dió apróra törve, száraz serpenyőben pirítva
szerecsendió (csipetnyi)
só, bors ízlés szerint

A tésztás sós vízben főzd meg. Közben a tejszínt lassú tűzön melegítsd, szórd bele a morzsolt kéksajtot. Amikor már elolvadt, fűszerezd ízlés szerint. A sajtos tejszínt és a diót keverd össze a tésztával.