érdekesség
2014. május 5. - Regionális
Stresszoldás felsőfokon: tölts időt rendszeresen a természetben!
A stressz mára a mindennapok részévé vált, noha mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy ha valakit hosszú időn át ilyen hatás ér, az negatívan hat mind a fizikai, mind a lelki egészségére. Ezért elengedhetetlen, hogy minden ember tudatosítsa és alkalmazza a stresszoldás különböző lehetőségeit és azokat gyakorolja, illetve hangsúlyt fektessen a megelőzésre, ezzel kiküszöbölve számos civilizációs betegséget. A stresszoldásnak számtalan technikája létezik, azonban nem mindegyik illeszkedik minden ember elképzelésébe. Van azonban, ami minden emberre pozitív hatással van, és igen egyszerű megvalósítani: kis időt tölteni, kirándulni a természet lágy ölében!

Miért fontos a stresszoldás?
Ha életedben tartósan jelen van a stressz, ez hosszútávon károsíthatja az immunrendszered hatékonyságát, valamint ez jelentősen kihat a mindennapok pszichés állapotára is. Magyarán leterheltnek és idegesnek fogod magad érezni, sokszor ok nélkül. A másik fontos érv a stresszoldás mellett , hogy a feszült állapotban a szervezeted gyengébben képes csak védekezni a vírusosok, baktériumok ellen és a stressz a teljesítményedre is hatással van. Ezen felül több konfliktusod lesz, mely rányomja bélyegét szeretteiddel való kapcsolataidra is.
Ahhoz, hogy hatékonyan tudd kezelni a stresszt, fontos, hogy felismerd, mely faktorok hatnak az életedre, és azokat hogyan tudod elkerülni. Mikor érhet stressz?
- Ha nehezen jössz ki másokkal, úgy érzed, túl sok feszültség van jelen az interakciók során.
- Ha hosszú időn át nagy elvárásoknak kell megfelelned, netán folyamatosan valamilyen pszichés nyomás alatt állsz vagy erődet meghaladó teljesítményt kell nyújtanod huzamos időn át.
- Ha a szoros határidők határozzák meg a mindennapjaidat anélkül, hogy fellélegezhetnél.
- Szintén erős stressz faktor, ha bizonytalanság, kilátástalanság áll fenn tartósan az életedben.

Miért jó a kirándulás, mint stresszoldás?
Ha huzamosabb időt töltesz a természetben, ez egészen biztosan kizökkent a mindennapok monotóniájából. Ahhoz ugyanis, hogy kimenj a természetbe egy kis erőfeszítésre van szükséged. Amíg elérsz a kívánt célodhoz, szép lassan magad mögött hagyhatod a terhes hétköznapok problémáid és egy új közegbe, egy új céllal érkezel. Magyarán önkéntelenül stressztoldást végzel.
Ha Budapest környékén élsz igen szerencsés vagy, hiszen igen közeli kiránduló környék mind a Budai-hegység, mind a Pilis. Előbbi jóval népszerűbb közelsége miatt, utóbbit változatossága, elragadó természeti szépsége miatt szeretik többen. Ha a Pilisben kirándulsz ráadásul nem kell tömegekkel sem találkoznod, hacsak nem a legfelkapottabb turista látványosságok meglátogatása a célod.
A természetben töltött idő szavakkal le nem írható hatása, hogy feltölt energiával. Akkor is, ha nehéz túra útvonalat választottál. A növények, a természet pozitív rezgése szinte kimossa a stresszt belőled, kirándulás közben ugyanis nincs alkalmad a mindennapok problémáival foglalkozni. A kirándulás a jelenben levésre, a tudatosságra ösztönöz tudattalanul. Figyelned kell a lábad elé, a különböző jelzéseket, hogy el ne tévedj és az út folyamán számos élménnyel gazdagodsz, ami kizökkent a mindennapi rutinból. A stresszoldás így gyakorlatilag automatikusan következik be, anélkül, hogy ezért tudatosan tenned kellene. A legtöbb ember számára ugyanis kényelmetlen helyzetet generálnak az olyan helyzetek, mint pl. tudatosan lazítsd el magad. Igen, de hogyan?
Ha mégsem idegenek számodra a különböző stresszoldó technikák, jó néhányat kipróbálhatsz a természet lágy ölén. Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül:
- Chi-kung: ez az ősi kínai eredetű energia torna és meditáció hatékonyan serkenti az energia keringését a tested javítva így az egészséged. Ha ismered az alap mozdulatokat, bátran gyakorolhatod ezt a távol keleti meditációs mozgásformát akár egy tisztás közepén is!
- Thai-chi: ez szintén egy távol keleti mozgásforma, mely egyaránt pozitív hatást gyakorol az elmére és a testre egyaránt. Próbáld ki a természetben!
- Jóga: szintén nem igényel sok eszközt ez az Indiából eredő mozgásforma és életstílus. Az ászanák és pránajáma gyakorlásához mindössze egy polifoam szükséges, melyet könnyen magaddal vihetsz és egy alkalmas helyen bele is foghatsz az elmélyült gyakorlásba.
Ha úgy érzed, hogy túltelít a stressz irány a természet! Ragadd meg a lehetőséget a stresszoldás területén!