egészség
2012. december 18. - Regionális
Óvjuk, védjük szervezetünket antioxidánsokkal!
A testünket érő károsító környezeti hatások, stressz, egészségtelen, mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás következtében a sejtjeinkben szabad gyökök keletkeznek, amelyek olyan nagy reakcióképességű, rövid élettartalmú molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni.
A szabad gyökök támadása ellen szervezetünk az antioxidánsokkal védekezik azáltal, hogy összekapcsolódva semlegesítik azokat. Sejtjeinkben ez a folyamat szüntelenül zajlik. A csata kimenetele attól függ, hogy melyik molekulák kerekednek számtani fölénybe, így billentve a mérleg nyelvét a betegség vagy egészség felé.

Az antioxidánsokhoz egészséges táplálkozással juthatunk hozzá. A természetes antioxidáns forrásaink a legalkalmasabbak, de minőségi étrend kiegészítőkkel is támogathatjuk szervezetünket.
Legfontosabbak: C-vitamin, E-vitamin, Béta-Karotin, Szelén, amelyek egymást segítve még kedvezőbben fejtik ki hatásukat.

A C-vitamin fellelhető szinte minden zöldségben, gyümölcsben, nem csak antioxidáns, hanem védelmet nyújt a stressz ellen és támogatja az immunrendszert.

E-vitamint nyerhetünk növényi olajokból, kemény héjú gyümölcsökből, búzacsírából.
Béta-Karotint nagy mennyiségben tartalmaz a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack.
Szelénhez vaj, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, állati belsőségek, hús, rák, kagyló fogyasztásával jutunk.
A szabad gyökök támadása ellen részben segít az életmódváltás, de teljes mértékben nem elegendő. Ezért fontos, hogy napi szinten hozzájuttassuk szervezetünket ezekhez a nélkülözhetetlen anyagokhoz.
Javaslom, hogy mindenki fogyasszon napi szinten legalább 5 különböző zöldséget, gyümölcsöt nyersen, hogy szervezetét ne védtelenül küldje csatába.

Klein István
Életmód Tanácsadó
www.edzematestem.hu
info@edzematestem.hu