környezetvédelem
2010. július 22. - Dunakanyar
Rendkívüli összegű ráfordítás a Pilis megújulására
Sikeresen zárult a Pilisi Parkerdő Zrt. 460 millió forint európai uniós támogatást élvező, a hazai erdészeti gyakorlatban elsőként megkezdett természetvédelmi fejlesztése. A 2009. tél végén kezdődött program záró rendezvényére a Pilisi Parkerdő Zrt. Információs Központjában került sor.
A Parkerdő természetesen elnevezésű program alapvető célja a főváros környéki védett parkerdők élőhelyeinek és élettelen természeti értékeinek helyreállítása és megőrzése volt. A projektgazda Pilisi Parkerdő Zrt. az 570 millió forint összköltségvetésű program során összesen 32 községhatárt érintően, mintegy 300 erdőrészletben végzett erdőszerkezet átalakítással, vizes-, ill. egyéb élőhely megőrzéssel, valamint felhagyott bányák, bányaudvarok biztonsági fejlesztésével kapcsolatos munkálatokat.
Az elmúlt másfél évben az Európai Unió támogatásával 1,2 millió őshonos facsemetét ültettek el, közel 10 000 köbméter hordalékot távolítottak el, az eltűnő pilisi vizes élőhelyekről, és biztonságossá tettek több mint negyvenezer négyzetméternyi védett sziklafalat. -A hazai erdőgazdálkodók évtizedek óta kezelnek eredményesen természetvédelmi területeket, ezért örülünk, hogy erre való szakmai, szervezeti ás pénzügyi alkalmasságunkat most egy uniós program keretében is megmutathattuk.- hangzott el a sajtótájékoztatón.
A magyarországi erdőterületen az eddigi legnagyobb volumenű természetvédelmi fejlesztésnek számító programhoz az Európai Unió 460 millió forintos támogatása mellé a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 millió forint önrészt tett, és a programmal kapcsolatos fakitermelésekből származó 60 millió forint árbevételt is projekt megvalósítására visszaforgatta.