Dunakanyar Nyári Játékok
június 1., vasárnap - augusztus 24., vasárnap | 13:00 óra | kulturális | Visegrád
kezdetét veszi az idén nyáron első alkalommal megrendezendő, majd egész nyarat átívelő, a családokat aktív kikapcsolódásra és szórakozásra hívogató, Dunakanyar Nyári Játékok. A régióban június 1-je és augusztus 31-e között zajló ingyenes fesztiválsorozat „szülőatyja” a Dunakanyari és Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásnak Irodája. A kezdeményezés a térség 9 településének összefogásával jött létre.

Dunakanyar kistérségét kedvező földrajzi adottságai mellett, kulturális és történelmi emlékeinek ápolása, tradícióinak életben tartása tette országszerte ismertté és kedveltté. Ez motiválta a főszervezőket abban, hogy ez évben első alkalommal a térség települései ne elszigetelten, egymás programjait keresztezve, hanem azokra építve, közösen szervezzenek egy több generációt megszólító nyári eseménysorozatot. A Dunakanyarban kilencen – Budakalász, Dunabogdány, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pomáz, Pócsmegyer, Szentendre, Tahitótfalu és Visegrád – álltak csatasorba, hogy fellelhető tudásukat és meglévő adottságaikat egy „kalapba” téve, ám egyéni színüket megőrizve egységeset hozzanak létre.

A fesztivál a leányfalui Reneszánsz Játékokkal veszi kezdetét, június 1-jén. A megnyitó napján a helyi Móricz Zsigmond Múzeum egyedülálló tárlatot mutat be a közönségnek „Reneszánsz motívumok a ma élő magyar népművészetben” címmel, melynek anyagát a Hagyományok Háza gyűjtötte össze. A látogatók ékszereket, úri és paraszti hímzéseket, habán kerámiákat, festett bútorokat és számos egyéb, az ország minden szegletéből összegyűjtött reneszánsz mintát magába foglaló tárgyat tekinthetnek meg. A tárlatból emellett a nyári játékok minden helyszínén ízelítőt kaphatnak, hiszen egy fotókiállításon is bemutatják a kiállítás legszebb tárgyait. Az egész napos program-kavalkádon túl este a Kecskés Együttes várja a családok apraja-nagyját a Hunyadiak korát idéző koncertjére.

A Dunakanyar Nyári Játékok minden programeleme színvonalas, egyben izgalmas, színes és szórakoztató. Tematikájában a 2008-as Reneszánsz Évhez kapcsolódik, négy, településenként visszatérő fő-pillére: a Corvinás Alkotó Tábor színes kézműves programjai, a „Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben” és a „Pilisi-Dunakanyar az élővizek kincsestára” elnevezésű vándor-fotókiállítások, valamint a népmesék színpadra állítását célzó „Itt járt Mátyás király” című program-sorozat. Ez utóbbit is változatos előadásmódban láthatják az érdeklődők, hiszen hol egy bábszínház, hol egy színpadi produkció, hol pedig mesemondó előadásában hallgathatják a tanulságos Mátyás-meséket. Így a programsorozat szereplőiként fellép többek között a Habakuk Bábszínház, a Nevesincs Színház vagy az Árvácska gyermek-színjátszókör.
A szabadtéri programokon a gyerekeket és szüleiket többek között papírmerítés, nádtoll-vágás, tintagyártás, iniciálé-festés, hangszerkészítés, aranyos érme-verés, erő és ügyességi próbák, koncertek, színházi előadások, mesemondók, könnyűzenei koncertek várják.

A nagyszínpadon a Ghymes, a Kecskés Együttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Felvidéki Rock Színház, a beregszászi Illyés Gyula Színház, a Hot Jazz Band, az M.H. Fúvószenekara, Tisza Bea és barátai, valamint a pilisszentkereszti Klastrom Színház várják a nagyérdeműt.

A programokon résztvevőket a fentieken túl számos meglepetés és apróbb-nagyobb ajándék várja. A fesztivál teljes, részletes programja a www.dunakanyar.org honlapon érhető el.
Helyszín:Visegrád

A FESZTIVÁL PROGRAMJAI

Találatok száma: 10
Dunakanyar Nyári Játékok Program
június 1., vasárnap | 13:00 óra | kulturális | Leányfalu
Leányfalui reneszánsz játékok

13.00 órától: Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok . A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

13.15 óra: Versek Leányfaluról és a Mediterrán Együttes műsora

14.00 óra: Térzene

15.30 óra: Itt járt Mátyás király – A Pilisi-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata:
Mátyás király aranyszőrű báránya – Árvácska Gyermek Színjátszókör

16.00 óra: Ünnepi ceremónia:
A díszpolgári cím és a Leányfaluért Emlékérem átadása
Kobzos Kiss Tamás koncertje
MEGNYITÓ: Reneszánsz motívumok a mai magyar népművészetben
A Hagyományok Háza az ország minden szegletéből gyűjtötte össze a páratlan tárgyi anyagot. E kiállítás teljes gazdagságában mutatja be az ország kincseit: festett bútorok, habán kerámiák, ékszerek, úri és paraszti hímzések várják a látogatókat. A tárlat augusztusig tekinthető meg.

17.45 óra: Etno reneszánsz - A különleges divatbemutató modern-kori viseletünkben láttatja a reneszánsz továbbélését.

18.30 óra: Gólyalábas és tűzfújó bemutató, közben: a Corvinás Alkotó Tábor tombola nyereményeinek sorsolása

19.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – PANNÓNIA DICSÉRETE: A KECSKÉS EGYÜTTES koncert muzsikája a Hunyadiak korából. Az előadás végén reneszánsz táncház következik

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Kézműves Kirakodó vásár, kemencés lepény, aranyérmes borok, kürtős kalács

Helyszín:Leányfalu - Móricz Zsigmond Múzeum kertje
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
június 6., péntek - június 8., vasárnap | 11:00 óra | kulturális | Tahitótfalu
X. Eperfesztivál

Június 7-8. napközben: Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Június 7. 11.00 óra: Itt járt Mátyás király-A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata:
Három a magyar igazság - Habakuk Bábszínház

Június 8. 10.00 óra: Itt járt Mátyás király-A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata:
Egyszer volt Budán kutyavásár - Rúnatábor Sz.H.Egyesület

Június 7-8. 18.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága: Mandorla zenekar, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

Június 7. 20.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – GHYMES KONCERT.

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás
Helyszín:Tahitótfalu - Duna part, a hídfőnél
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
június 13., péntek - június 15., vasárnap | 16:00 óra | kulturális | Budakalász
XIII. Kalászi Vígasságok

Június 13-án, 14-én 17.00-20.00 között és 15-én 16.00-19.00 között: Corvinás Alkotó Tábor A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Június 14. 18.00 óra: Itt járt Mátyás király -A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata: Mátyás király juhásza – Nevesincs Színház

Június 15. 19.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága: Kalászi Tambura Zenekar és Róka Szabolcs, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

Június 15. 20.00 óra: Mátyás király nagyszínpad –MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES - TÁNCOS MAGYAROK

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás
Helyszín:Budakalász - Faluház, Szentendrei út 9.
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
július 5., szombat | 19:00 óra | kulturális | Visegrád
Árpád-házi Királynék Ünnepe

Július 5. 19.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – CSILLAGSZEMŰ TÁNCEGYÜTTES – TÁNCOS TÖRTÉNELEM palota udvar (belépős)
Helyszín:Visegrád - Fő utca
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
július 5., szombat | 15:00 óra | kulturális | Pomáz
Árpád Emléknap

Július 5. napközben: Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Július 5. 15.00 óra: Itt járt Mátyás király -A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata: Az igazságos Mátyás – Olasz Etelka

Július 5. 18.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága: Ifjú Muzsikás együttes, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

Július 5. 21.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – FELVIDÉKI ROCK SZÍNHÁZ: A NAPBA ÖLTÖZÖTT LEÁNY - rockopera

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás
Helyszín:Pomáz - Magyar Vár Tábor, Majdán u. 1.
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
július 12., szombat - július 13., vasárnap | 18:00 óra | kulturális | Visegrád
Július 12. és 13. napközben: Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Július 12. 18.00 óra: Itt járt Mátyás király -A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata: Kuckó Bábszínház - A táltos galamb

Július 12. és 13. 18.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága: Budai Tomboló Zenekar, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás
Helyszín:Visegrád - Fő utca, Mátyás szobornál lévő park
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
július 26., szombat - július 27., vasárnap | 17:00 óra | kulturális | Szentendre
Ister Napok - IX. Dunakorzó Vigasságok

Július 26-27. 11.00 - 17.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Július 27. 15.00 óra: Itt járt Mátyás király-A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata: Mátyás király bolondos bolondja - Maszk Bábszínház

Július 26-27. 17.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága Ister királynő érkezésével, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

Július 25. 20.30 óra: Mátyás király nagyszínpad – BEREGSZÁSZI ILLYÉS GYULA SZÍNHÁZ ELŐADÁSÁBAN SZIGLIGETI EDE: LILIOMFI (városháza udvara, belépős)

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás
Helyszín:Szentendre - Duna korzó (kivéve az előadást. Az a Városháza udvarán lesz: Városház tér 2.)
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
augusztus 1., péntek - augusztus 2., szombat | 10:00 óra | kulturális | Pócsmegyer
Surány 75 Fesztivál

Augusztus 2. 10.00 – 18.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Augusztus 2. 15.00 óra: Itt járt Mátyás király -A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata: András kovács királysága - Leányfalui Szekérszínház


Augusztus 2. 18.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága: Kontáros együttes, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

Augusztus 2. 20.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – HOT JAZZ BAND

A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás
Helyszín:Pócsmegyer - Surány II. Napsugár tér
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
augusztus 17., vasárnap | 17:00 óra | kulturális | Dunabogdány
Augusztus 17. 20.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – M.H.FÚVÓSZENEKARA, TISZA BEA ÉS BARÁTAI: KÉK DUNA MUSICAL GÁLA
Helyszín:Dunabogdány - Duna part – Strand út
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok
Dunakanyar Nyári Játékok Program
augusztus 23., szombat - augusztus 24., vasárnap | 10:00 óra | kulturális | Pilisszentkereszt
Pilisi Klastrom Fesztivál

Augusztus 24. 10.00 – 18.00 óra : Corvinás Alkotó Tábor: A Mátyás kori hagyatékot, az udvari kultúrát játékos formában ismerhetik meg a gyerekek és családok. A foglalkozásokon résztvevők ajándékokat nyerhetnek . Fődíj: egy valódi korona és egy valódi kard (sorsolás az esti táncmulatságon)

Augusztus 23. 14.00 óra: Itt járt Mátyás király -A Pilis-Dunakanyar életre kel(l)ő népmesesorozata: Pázmán lovag - Maszk Bábszínház

Augusztus 24. 16.00 óra: A 120.000 FT ÉRTÉKŰ CSALÁDI KERÉKPÁR NYEREMÉNYJÁTÉK SORSOLÁSA

Augusztus 24. 18.00 óra: Corvinás Alkotó Tábor táncmulatsága: Nagyölved Zenekar, közben: a tábor tombola nyereményeinek sorsolása

Augusztus 24. 20.00 óra: Mátyás király nagyszínpad – PILISZENTKERESZTI KLASTROM SZÍNHÁZ: ISTVÁN, A KIRÁLY
A fesztivál ideje alatt:
Pilisi-Dunakanyar Az élővizek kincsestára – fotókiállítás
Reneszánsz motívumok ma élő népművészetünkben – fotókiállítás

Helyszín:Pilisszentkereszt - Klastrom kert
Rendezvénysorozat:Dunakanyar Nyári Játékok