Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
Környezetvédelem

  dátum típus település kulcsszó  
   
környezetvédelem
2008. április 24. - Nagymaros
Zöld Híd hulladékgazdálkodási program
Az engedélyezési eljárások 2008. márciusi lezárultával felgyorsul a Zöld Híd Program megvalósítása. E hónapban kiírásra kerültek a hulladékkezelő központok építési tenderei és a tervek szerint idén júliustól megkezdődnek a hulladékgazdálkodási rendszer kivitelezési munkálatai, amelynek átadására legkésőbb 2010-ben kerülhet sor.

A Zöld Híd Program 106 település összefogásával megvalósuló regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, amely Pest megye észak-keleti részére, illetve Nógrád megye nyugati részére terjed ki. A több mint 102.000 háztartást és közel 277.000 embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása.

A program legfőbb célkitűzései közt szerepel, hogy a műszaki és a jogi követelményeknek megfelelő hulladékgyűjtő és - kezelő rendszer létesüljön a térségben 2010-re. Emellett kiemelten fontos, hogy a hulladékok szelektív gyűjtése is bevezetésre kerüljön gyűjtőszigetek alkalmazásával, 5-8 éven belül a háztartások közvetlen bevonásával. Kiemelt cél, hogy lényegesen csökkenjen a lerakásra kerülő hulladékok mennyisége is. A fejlesztések révén, a régi lerakók megszüntetésével és terület rendbetételével pedig jelentősen csökkenhet a térség környezet terhelése. A mostani programban nem szereplő hulladéklerakók rekultivációjára a társulás már újabb nagyszabású pályázatot nyújtott be.

A környezettudatos magatartás mindannyiunk számára, mindennapi felelősséggel, kötelezettségekkel jár. A tiszta, fenntartható környezetért, a hulladék újrahasznosítása, szabályos kezelése során minden lakosnak arányosan részt kell vállalnia. „Kiemelt szerepet szánunk a Zöld Híd Programban a lakosok környezettudatos nevelésére, a környezetbarát magatartás népszerűsítésére. Szeretnénk a helyes hulladékkezelés és a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésével megóvni környezetünket és felhívni a környezetvédelem jelentőségére a lakosság figyelmét.” – hangsúlyozta Gyenes Szilárd, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás projektvezetője.

A Zöld Híd Program keretén belül három nagy gyűjtőkörzetben (Kerepes, Nógrádmarcal, Vácrátót) összesen kilenc főlétesítmény épül meg, illetve korszerűsödik, köztük két hulladék-kezelő központ (Kerepes, Ökörtelek-völgy; Nógrádmarcal), egy átrakó állomás (Vácrátót) továbbá kilenc hulladékudvar (Aszód, Balassagyarmat, Fót, Gödöllő, Kerepes, Nagymaros, Rétság, Veresegyház, Vác) és megépül 486 szelektív gyűjtő sziget is.

A rendszer garantálja az öt fajta gyűjtési típus esetében (ömlesztett hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetes szelektív gyűjtés, zöldhulladék gyűjtés, hulladékudvarokban történő gyűjtés és veszélyes-hulladékok szelektív gyűjtése) a hulladékok megfelelő begyűjtését, továbbá optimális hasznosításukat, illetve előírások szerinti ártalmatlanításukat.

A projekt megvalósításával és az új pályázati forrás eredményes megszerzésével teljes körűen felszámolhatóak, vagy biztonságba helyezhetőek a jelenleg még működő, vagy felhagyott, műszaki védelem nélküli lerakók, illetve az eddigi rossz hulladékkezelési módszerek, amelyek sem a jogszabályi feltételeknek, sem pedig a környezetbiztonsági követelményeknek nem felelnek meg.

„Munkánk teljes sikere esetén az ország egyik legszebb, gyakran látogatott részén, a Dunakanyar–Börzsöny–Ipoly-völgy, Galga–mente és Gödöllő térségében alakulhat ki a kor színvonalának megfelelő a jelenlegitől nagyságrendekkel jobb hulladékkezelési rendszer.
Bízunk abban is, hogy az itt élő emberek, civil szervezetek partnerségével valóban tiszta vidék és rendes táj lehet életterünk.” – állapította meg Gyenes Szilárd.

A hulladékgazdálkodási rendszer próbaüzemére 2009 év végén kerülhet sor az előzetes tervek alapján.

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 %-ban támogatja a programot. A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja. A program végrehajtásának ellenőrzését és törvényességét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kohéziós Alap Irányító Hatósága, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága látja el.

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Lukácsné Tóth Tímea

Vác
virág kiszállítás, virágüzlet, virágbolt, virág, koszorú készítés, esküvői csokrok és díszítések, ajándéktárgyak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Szerb Egyházművészeti Gyűjtemény
Szentendre
túra
Kóspallag - Szép-bérc - Nagy-Sas-hegy - Só-hegy - Kopasz-hegy - Márianosztra
típus: gyalog
Igen változatos terepen, a Börzsöny legszebb középhegyein vezet a túraútvonal, útunk végén a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Kegytempolomát tekinthetjük meg, mely évszázadok óta ...
apróhirdetés
Sződligeti italdiszkontba keresünk árúfeltöltő munkatársat. Jelentkezni ...
29 éve Magyarországon működő, osztrák tulajdonú, fémipari cég ...
MATEMATIKA KÜLÖNÓRA! Felkészítést vállalok matematikából közép- ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Kiadó a Fonó utcai garázssoron április 15-től egy jó állapotú garázs,havi ...
- Vác kisváci részén eladó egy többgenerációs, téglaépítésű családi ház. A ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Eladó Dunakeszi központjában egy azonnal költözhető, tehermentes, 58 nm-es ikerház. Az ...
- Eladó Dunakeszi közkedvelt részén, Duna-part közelében kétgenerációs családi ház! A ...
Ingatlanok Kismaroson
- Eladó Kismaros Börzsönyliget Ciklámen utcában 991 m2 építési telek erdei környezetben. ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU