2012. június 15. - Regionális
Kalandtúrával avattak Kincskereső Tanösvényt a Naszályban
Átadták a DDC Zöld Megoldás-pályázat támogatásával kialakított QR-kódos és információs táblákat. Az indítótábla avatásával a Katalinpusztai Kirándulóközpontban adták át a Kincskereső Tanösvényt, ahonnan ebből az alkalomból váci általános iskolások indultak kalandtúrára. A beremendi és váci cementgyárat működtető Duna-Dráva Cement Kft. 2011-ben indította útjára a DDC Zöld Megoldás-pályázatot a siklósi és váci kistérségekben. A mindkét régióban 3 millió forint összdíjazású, környezetvédelmi célú fejlesztéseket támogató pályázaton 1-1 millió forintos támogatást nyert el a Naszályért! Alapítvány és az Egészséges Ifjúságért Alapítvány, amelyet új tanösvény kiépítésére és QR-kódos táblák elhelyezésére fordítottak a Naszály-hegyen.
Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány pályázata a Naszály-hegyre tervezett, kisgyermekeknek szóló tanösvény és Kincskereső Kalandtúra tervét vázolta. A Naszályért! Alapítvány kamerás telefonokkal leolvasható QR-kódos információs táblák elhelyezésének tervével pályázott. Mivel a bírálóbizottság az Egészséges Ifjúságért Alapítvány és a Naszályért! Alapítvány pályázatát jól ötvözhetőnek ítélte meg, ezért a két szervezet együttműködését kérte és ennek keretében biztosította a támogatást. A két Alapítvány összefogásában és a Duna-Dráva Cement Kft., összességében kétmilliós támogatásának köszönhetően, négy nagyobb információs táblával és negyven QR-kódos jelzéssel gazdagodott a Naszály-hegy. A nagyobb táblák elsősorban a hegy geológiai sajátosságairól tesznek közzé ismeretterjesztő információkat. A kamerás mobiltelefonokkal leolvasható QR-kódokkal pedig általános földrajzi, helytörténeti vagy a hegy élővilágához kapcsolódó rövid ismereteket érhetnek el az erdőjárók.

Az avatóünnepségen Bíró György, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány által felkért projektvezető, valamint Dobó István, a Váci Erdészet vezetője, a Naszályért! Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatták be a közösen megvalósított programot. Bíró György hangsúlyozta: "programunk célja az volt, hogy újabb érdekes túraútvonallal gazdagodjon a Naszály-hegy és megteremtsük a Kincskereső Kalandtúra hagyományát." Dobó István kiemelte: „Manapság a hétköznapok része a GPS és a kamerás mobiltelefon, valamint a QR-kód. Az erdőjárók sem mehetnek el a fejlesztések mellett és fontos, hogy alkalmazzuk ezeket, különösen, ha így az új generáció érdeklődését is felkelthetjük a természet iránt.”

Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója a két szervezet együttműködésének jelentőségét emelte ki köszöntőjében: "A két pályázó ötlete, a QR-kódokkal és a jól ismert információs táblákkal egyszerre épített a modern technikára és a hagyományos túrázók kíváncsiságára. A két ötletet képesek voltak közösen tervvé formálni és egységes arculattal és minőségben megvalósítani. Bízom benne, hogy a most átadott programot két szempontból is példamutatónak tartják majd a hasonló kezdeményezéseket fontolgató szakemberek. Egyrészt az összefogás miatt, valamint azért, mert az innovatív, QR-kódos megoldást ilyen célra még nem hasznosították hazánkban."

A rendezvényen Pető Tibor, Vác alpolgármestere is üdvözölte a kezdeményezést. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy újabb program valósult meg, amelynek a környezeti nevelés áll a középpontjában és nagy jelentőségűnek nevezte a DDC támogatói szerepvállalását, amelynek köszönhetően újabb tanösvénnyel gazdagodott a Naszály-hegy és 60 iskolás gyűlt össze a kalandtúrára. A Kincskereső Tanösvény avatóünnepségén részt vett Bábiné Szottfried Gabirella országgyűlési képviselő, valamint Hayer Mihály szendehely polgármestere is. A Kalandtúrán első helyet az Árpád Fejedelem Általános Iskola kék csapata, második helyet a Földváry Károly Általános Iskola csapata, harmadik helyet az Árpád Fejedelem Általános Iskola fehér csapata ért el. A díjakat Vácy Károly, vegyészmérnök, a DDC Zöld Megoldás-pályázat bírálóbizottságának elnöke, valamint Rendes Veronika, tájépítész, a bírálóbizottság tagja adták át a gyerekeknek.
1 fotó: Dobó István a QR-kód leolvasását mutatja be, kamerás mobiltelefonnal
2 fotó: A tanösvényen elhelyezett nagyobb táblák elsősorban a hegy geológiai sajátosságairól tesznek közzé ismeretterjesztő információkat.
3 fotó: Az avatóünnepségen részt vett (balról jobbra) Dobó István, a Naszályért! Alapítvány vezetője, Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója, Pető Tibor, Vác alpolgármestere, Bábiné Szottfried Gabirella, országgyűlési képviselő, valamint Bíró György az Egészséges Ifjúságért Alapítvány projektjének vezetője

Citroen Szalon Vác

használt autó kereskedés, autóalkatrész kis- és nagykereskedelem, autóalkatrészek, autógumik, keréktárcsák, autójavítás, autószalon, autószerviz, autóvillamosság, műszaki vizsgáztatás, zöldkártya, gépkocsi értékesítés, használt autó adás-vétel, autó felszerelések, kiegészítők

Farkas Vince hajóskapitány magángyűjteménye