Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   


közélet
2018. március 29. - Vác
Tavaszt hoztunk a ligetbe
Több mint 20 éve kezdtük. Miden évben jött a tavasz és jöttek az iskolások, akik az ősz, a tél és a felelőtlen sportolók, túrázók maradványait összeszedték. Így volt ez az idén is, mert lassan itt a húsvét, aminek méltó képen való megünnepléséhez nem illik a szemét, az elhagyatottság.

Még szerencse, hogy vannak iskolák, ahol dolgoznak olyan pedagógusok, akik ezt fontosnak tartják, maguk köré gyűjtik a diákjaikat és elindulnak a ligetbe, hogy tegyenek közösen valami jót.

Az elmúlt napokban 10 iskola csoportja (Karolina, Pivár, Simon, Cházár, Radnóti, Petőfi, Juhász, Boronkay, Bernáth, és a mezőgazdasági iskola) látogatott el a ligetbe. Volt munka bőségesen úgy az általános, mint a középiskolásoknak. Hasznosan telt a délelőtt, a programnak segítséget nyújtó holding kertészeti szakemberei alig győzték üresre cserélni a gyerekek által avarral, vagy szeméttel megtöltött zsákokat. A templom környezetében felhalmozódott, rothadásnak indult avar balesetveszélyessé teszi a közlekedést. Akik már egy kicsit szakmabeliek, mint a Táncsics Mihály mezőgazdasági iskola, vagy a Boronkay középiskola környezetvédelem szakos tanulói, azok metszőollót és egyéb szerszámot fogva elkezdhették a fák és a sövények tavaszi metszését.

Több iskola féltette a nagy hideg miatt a gyerekeit és ezért nem jöttek el. Szerencsére az időjósok tévedtek, mert az extrém hideg hófúvással, világvégével elmaradt és a napsütés helyenként 8-10 fokra melegítette fel a levegőt, ami az évszakhoz képest elég kevés, de ahhoz elegendő volt, hogy a dolgozó gyerekek ne fázzanak meg.

A munka közepette Józsi Atya is kijött a templomból, és úgy reverendában, ahogy egy paphoz illik, beállt a gyerekek közé gereblyézni, emelgetni a zsákokat. Versenyt futunk az idővel, mondta a szervezőknek. Ha ez a sok gyerek nem elég ügyes, a hívek nem tudják megközelíteni biztonságban a templomot, ha elkezd esni az eső.

Szerencsére, mire felhangzott a déli harangszó, a közben kifáradt gyerek, tanárok és az atya is már a szervezők által kiosztott Balatonszeletet majszolták, és arról beszéltek, hogy vajon hány fordulóval tudja a város főkertésze elszállíttatni a megtöltött zsákokat, big-bageket.

A szombati napra, már nem sok munkája akadt annak a néhány civilnek, akik a felhívásra eljöttek a ligetbe. Ők a millenniumi emlékkút környékét hozták rendbe, amit az elmúlt években a város képviselői szoktak elvállalni. Ketten (Matkovics Ilona és Kiss Zsolt) most is eljöttek, és az önkéntes tűzoltók segítségével kipucolták a kutat, megmetszették a cserjéket és a fákat, illetve átfestették a kutat. Így most egy évig nem kell szégyenkezni emiatt a turisták előtt.

Még sütött a nap, amikor a szerszámokkal visszaindultam fáradtan a parókiára. A stációk mentén néztem az ellopott szemetesek helyét és elszörnyülködtem a közösen elültetett facsemetéken, amiket azóta erős emberek kettétörtek, egy buli után. A tavaszi újjáéledést, csak a derékba tört, elkorhadt és a csonkokon kirügyezett sarjhajtások, és a lábam alatt kisarjadt foghíjas gyep jelzi.

Valaki a kutyájával elrobog mellettem. Megjegyzi, igazán csinálhatnának már ide rekortán pályát, meg világítást, meg ez a sok gyerek lehetne csendesebb is, mert megijesztik az én kicsikémet (mutat a macska és a kutya gondosan kozmetikázott mutációjára).

Én nem mondtam, hogy nem kritizálni, hanem talán csatlakozni kéne a gyerekekhez, mert a munkában a cica (vagy talán kutya) gondot jelentene. Milyen szép lehetne ez a haldokló liget, ha lenne elég akarat, és elég pénz? Ha nem csak a pedagógusok, a diákok, és néhány jó szándékú ember gondolná komolyan a megmentését? Hány tavaszi napot kell még végig dolgozni így húsvét előtt, mire egyszer azt vesszük észre, hogy elindult a liget tájrehabilitációja?

Mi jövőre is eljövünk!

Köszönet a résztvevő iskolák tanárainak, diákjainak, Mezei Helga Főkertésznek, a programot finanszírozó önkormányzatnak, és mindenkinek, aki egy hideg tavaszi délelőttöt a liget életben tartásának szentelt.

Bíró György

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Pingvin Cukrászda

Vác
sütemények, fagyi, cukrászda
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Ferences rendház és templom
Esztergom
túra
Nagybörzsöny - Királyrét
típus: gyalog
A Börzsöny Akciócsoport 2002-es Vándortúrájának útvonala.
apróhirdetés
Magyar utcai diszkontban lévő dohányboltba eladót keresünk. Jelentkezni lehet ...
Közvélemény kutatókat keresek kimagasló bérezéssel! Fix+Jutalék+bónuszok. Amennyiben van ...
Szallitsvelunk.hu csapata költöztetést, fuvarozás áruszállítást lomtalanítás, ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Készpénzes, leinformálható ügyfeleimnek kiadó lakást vagy családi házat keresek Vácon ...
- Eladó Vác belvárosához és a Duna-parthoz közel egy jó beosztású, társasházi ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Dunakeszi kertvárosi részén, belső kétszintes, garázsoknál érintkező 120m2-es 3+2 szobás ...
- Dunakeszin a főúthoz közel de mégis csendes utcában eladó 175 nm-es 2 szintes családi ...
Ingatlanok Kismaroson
- Kismaros Buna közeli, legszebb részén ELADÓ egy téliesíthető, 2 + 2 félszobás, ...
- Eladó Kismaroson valódi mézeskalács házikó, melynek zsalugáteres ablakaiból a ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Kosdon a focipálya környékén eladó rendkívül szép, nyugodt környezetben lévő, 1000 m2-es ...
- Eladó Budapesttől 30 percre, Váctól 8 percre autóval gyönyörű panorámával ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU