Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu




társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   










közélet
2017. október 17. - Vác
"Nem a hús és vér, hanem a szív tesz bennünket apává és fiúvá" Schiller
Közel egy éve debütált a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég című darabja, ami azóta számos előadást megélt ország szerte, és most november 16-án Vácra érkezik a Madách Imre Művelődési Központba.
A darab zenéjének és koncepciójának megálmodója Kelemen László (Hagyományok Háza főigazgatója) felkérésére az egyik legnépszerűbb alternatív énekes-zeneszerző Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája), aki nem csak szerzője, de rendezője is a műnek.
Az előadás kulisszái mögé pillantunk be Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője segítségével.

Hogyan állt össze egy kerek egész produkcióvá ez a gyönyörű apa-fia történet?
Néhány évvel ezelőtt Hajnali hold címmel édesanyám emléke előtt adóztam egy műsorral a Magyar Állami Népi Együttesben. Az előadás azonban igyekezett túllépni az én személyes érintettségemen, és a mindenkori anyákról, a nőkről kívánt szólni. Amikor meghallottam Szabó Balázs Apám és a vadludak című dalát, mélyen felkavart, hiszen édesapámat nem sokkal azelőtt veszítettem el.
Tehát az Apám ablakából az ég című előadás esetében is a megélt életünk volt a legmeghatározóbb, amit természetesen gazdagítottak a zenei, irodalmi, vagy akár filmes élményeink.

Milyen volt a közös munka Szabó Balázzsal?
Rendkívül inspiráló. Balázs gondolkodó ember, akinek komoly színházi vénája van, bábrendezést is tanult. Az előzetes szinopszist is ő készítette, amit aztán koreográfus társaimmal „lefordítottunk” táncszínházi nyelvezetre. A próbateremben is harmonikus volt a munka, pedig az sok esetben konfrontatív helyszínné tud válni. Nem ragaszkodott makacsul a zenei elképzeléseihez, megértette a tánc szimbolikus jelentésmechanizmusát.

A zene és a tánc mellett sokféle színpadi és hétköznapi eszköz segítségével bontakozik ki a történet: a bábszínház, a film és az élőszó is komoly szerepet kap.
Az előadás komplex színház, ahol a műfajok (zene, tánc, bábművészet, próza, film) egymásra épülve, egymást támogatva segítik a nézőt a megértésében, az azonosulásban, a végső katarzis elérésében. Hitem szerint egy XXI. századi táncszínház nem is lehet más, hiszen csak az impulzusok ilyen sokrétűsége képes egyrészt korszerű és mai lenni, másrészt ezt a bonyolult érzelmekkel szabdalt témát érzékletesen a nézőkhöz eljuttatni.

Hogyan születtek meg a koreográfiák az egyes jelenetekhez? Mennyire volt kihívás ez ebben a sokszínű környezetben?
Az Állami Népi Együttes produkcióiban korszerű táncszínházként jeleníti meg a hagyományos népi kultúrát. Így Szabó Balázs népzenei jegyeket mutató muzsikájával könnyen tudtunk azonosulni. Minden jelenet tartalmát előzetesen egyeztettük. Sok esetben a kiváló dalszövegek is segítették a mozdulatok komponálását. A sokszínű környezet az esetek többségében segít a koreográfusnak, hiszen a táncnak így nem kell olyan feladatokat is magára vennie, amelyek az én felfogásom szerint idegenek tőle. A báb pedig csodálatos színházi eszköz. Majdnem ember, valóságos és szimbolikus átváltozásokra képes. Számomra az előadás talán legmegrendítőbb pillanata a fiú (a báb) búcsúja az apjától.

A népzene és néptánc elemei, motívumai hogyan formálták meg az előadást?
A népzene és a néptánc is - modern szóval - kommunikációs eszköz, melynek segítségével gondolatokat tudunk közvetíteni. Ha a néptáncról lehántjuk a "népi" felszínt, csodálatos és kifejező mozdulatokhoz jutunk, amelyek szinte minden téma kifejezésére alkalmasak. Így volt ez az Apám ablakából esetében is. Ennek a mérhetetlen mozdulatgazdagságnak a segítségével tudtunk könnyeden és játékosan, szerelmesen vagy elhagyatottan, drámaian vagy éppen életigenlően beszélni a saját édesapánkról, és a mindenkori, az örök apákról.

Madách Imre Művelődési Központ
Vác, 2017. október 12.

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Duna-Dráva Cement Kft.

Vác
kavicsüzletág, cementgyártás, transzportbeton gyártás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Pannónia Ház Kiállítóhely
Vác
túra
Csobánka-Pilisszentkereszt túra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Kellemes családi kirándulás egy gyönyörű útvonalon. Csobánkát elhagyva egészen a pilisszentkereszti parkolóig, enyhén emelkedő erdei úton ...
apróhirdetés
ABC Árufeltöltői állást keresek. Vác és környékén.
Szakácsot és konyhai kisegítőt keresünk. Barátságos légkör és versenyképes ...
Az Eco Smart Group Kft. gödi telephelyére keres műszaki feladatokra, ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Eladásra kínálom Vác, Deákvár, Kárász utcai téglaépítésű társasházban ...
- Eladó: Vác, Szent-Györgyi Albert utca 1 ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU