Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   
közélet
2017. június 15. - Regionális
Továbbra is munkaerőhiány sújtja a turizmust
A legfrissebb felmérések alapján úgy tűnik, hogy a hazai turizmust továbbra is igen jelentős munkaerőhiánnyal küzd. Már az elmúlt években is rengeteg balatoni vendéglátóhely tulajdonosa panaszkodott arra, hogy egyrészt szakképzett dolgozókat nem találnak, másrészt szakképzettség nélküli jelentkezőket is nehéz szerezni az éppen aktuális betöltetlen állásokra. Sok balatoni vendéglátó egység pedig már ahhoz sem ragaszkodik, hogy szakképzett konyhai dolgozókat vegyen fel. De ez a jelenség már nem csak a Balatonon, de itt a Dunakanyarban is tapasztalható. A tendencia persze nemcsak a szezonális, hanem az egész évben betölthető munkákat is sújtja a szektorban. Bár az okokról rengeteg szó esik – a külföldi munkavállalások folyamatosan növekvő száma, a munkaerőpiacról több tízezer potenciális munkavállalót kivonó közmunkaprogram – az ágazat veszteseit ez már kevésbé érdekli. Rengeteg érintett foglalkozik a probléma megoldásának lehetőségével, sőt egy napokban közzé tett hír szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara más szervezetekkel együttműködve folyamatosan keresi a turizmus számára lehetséges alternatívákat.
Mégis mi lehet megoldás?

Turizmus vs. közmunkaprogram

Első nekifutásra úgy tűnhet, hogy a turizmus és vendéglátó ipari ágazat terheit könnyebbíthetné a már tartósan munka nélkül élők vagy az elmúlt évek közalkalmazotti leépítései során álláskeresővé válók nagy száma. Ám az utóbbi kategóriába tartozó csoportokkal több probléma is van. A semmiféle képzettséggel nem rendelkező munkanélküliek egy részét valamilyen betanított munkára éppenséggel fel tudná szívni a turizmus, ám jelentős részük a legalapvetőbb „szocializációs” képességekkel sem rendelkezik. Ilyen értelemben vett betanításukkal érthető módon a vállalkozások többsége nem szívesen foglalkozik. Az elmúlt időszakban a közszférából elbocsátott munkavállalók legnagyobb hányada a felmérések szerint ugyanakkor egyáltalán nem, vagy nem szívesen vállalnak el fizikai munkát. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a mobilitás erőteljesebb ösztönzése sem nyújtana végleges megoldást a problémákra, hiszen a turizmus minőségi szolgáltatásainak folyamatos garantálásához bizony állandó munkaerő-állományra van szükség.

Amiben az ágazat vétkes

A turizmust sújtó munkaerőhiányért a szakemberek szerint ellenben nem kizárólag csak az a tendencia okolható, amely a minőségi munkaerő egy részének külföldre távozásáért felelős. A legfrissebb kimutatások szerint a korábbiakhoz képest ugyanis az elmúlt években a munkavállalók is sokkal óvatosabbak és körültekintőbben lettek a keresleti munkaerőpiacon. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hírek szerint bár a Balatonnál csaknem bruttó félmilliós fizetést is kínáltak egy forgalmasabb vendéglátóegység betöltetlen szakácsi állásáért, ám nem írott munkaszerződés formájában.

"Tűzoltás" modern toborzási módszerekkel

A turizmus- és vendéglátó-ipari ágazatban jártas HR-szakemberek szerint lenne elegendő mennyiségű és szakképzettséggel rendelkező munkavállaló a piacon, ám azok „nem találnak egymásra” a lehetséges munkaadóval. A turizmus vállalkozásai számára nem lenne eredmények nélküli azoknak az új típusú toborzási módszereknek a kipróbálása, amelyek részint túlnőve a hagyományos hirdetések keretein igénybe vennék szakmai közösségi oldalak és profi online toborzócégek, esetleg más speciális adatbázissal rendelkező közvetítő cégek szolgáltatásait is. A munkaerőhiány problémáinak nagyságát némiképp mérséklő szakképzés és szakmai gyakorlati hely biztosítása egy ma is létező racionális megoldás az ágazatban.

Nem csak a turizmusban

Természetesen a turizmus csak egyik látványos helyszíne a napjainkban tapasztalható munkaerőhiánynak. Általánosságban véve egyre több szakmunkás állás marad betöltetlen. Hiányoznak az ácsok, asztalosok, kőművesek, a fémmegmunkálásban a szakképzett hegesztőtechnikusok, lakatosok, forgácsolók.
Bár sokat beszélünk munkaerőhiányról még mindig óriásiak a területi különbségek Kelet-és Nyugat-Magyarország között, míg nyugat munkaerőből, addig keleten munkahelyből van hiány.

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Pingvin Cukrászda

Vác
sütemények, fagyi, cukrászda
Hirdetés

Nevezetesség
Dobogó-kő
túra
Keresztül a Börzsönyön teljesítménytúra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Egy hosszú és nehéz teljesítménytúra, mely keresztülmegy a Börzsönyön, és érinti a legmagasabb csúcsát is (Csóványos 938 m). Több nehéz ...
apróhirdetés
Vácon, 4órás takarítói állásra munkatársat keresünk! Jelekezni az alábbi e-mail címen ...
A NOSTRA Kft. (2629 Márianosztra, Pálosok tere 1.) azonnali belépéssel keres fémipari ...
A PEST MEGYEI VIKTOR EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZET felvételt hirdet ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Deákváron a Bauer Mihály utcából nyíló utcában eladó 1500 nm-es építési telek. Közművek a ...
- Vácon a Gödöllői úton eladó 1080 nm-es építési telek.
Ingatlanok Dunakeszin
- Dunakeszi kertvárosban összközműves, belterületi 570nm-es építési telek eladó. Bővebb ...
- Dunakeszin kertvárosi környezetben 1007nm-es telekre 133nm-es, 3+2 szobás belső ...
Ingatlanok Kismaroson
- Lakjon ott, ahová más nyaralni jár! Kismaros központjában, panorámás környezetben, ...
- Kismaros Gál-hegyen, Börzsöny ligeten a hegytetőn eladó egy 60 m2 összterületű, ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- A¨NYUGALOM SZIGETE¨! Akár így is jellemezhetnénk ezt a Szentendre ...
- Szentendrén üdülő övezeti részen eladó egy 1047 nm-es telek. A telek a Skanzen ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU