|
|
|
|
|
|
|
|
|
időjárás |
|
|
16°C |
|
|
Nappali: |
Éjszakai: |
|
|
17°C |
|
8°C |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
közélet 2014. szeptember 30. - Regionális
Szeptemberi szilvaszezon
Szeptemberre a legtöbb gyümölcsöt betakarítottuk, elraktároztuk már, amit csak lehetett, egyedül a szilva maradt. Szatmár-Beregben ebben az időben hetekig főzték a lekvárt, ám emellett is számos finomság készíthető belőle.
Szatmár aranya
A Tisza mentén régen az ártereken, mikor még szabadon járhatott a folyó, vadon nőttek a különböző gyümölcsfák és a dió. A szilvát egész télen ették, nagyon fontos tápláléka volt az embereknek, éppen ezért a lekvárfőzés is egy fontos tevékenység volt ilyenkor ősszel. Az érett szilvát, miután leszedték, cukor nélkül, nagy üstökbe tették fel főni. Néhány óra főzés után a kapott ciberét átpaszírozták, és a mag nélküli, sűrű masszát főzték tovább. Ez akár két napon át is eltarthatott, aminek a végeredménye lett az a szilvalekvár, ami olyan sűrű lett, hogy évekig elállt a kamrában. A lekvárt szilkékben tárolták, majd nem ritkán betették a kemencébe, hogy a teteje rásüljön, így a szilárd, száraz réteg megvédte a romlástól.
A lekvárfőzés mellett gyakori tartósítási mód volt az aszalás, mely azért a legjobb tartósítás, hiszen megőrzi a gyümölcs összes vitamintartalmát, és ehhez sem szükséges cukor. Napon, kemencében vagy erre a célra épített aszalókban száradtak a finoman válogatott szilvaszemek.
Ha pedig még mindig maradt a szilvából – a kevésbé jó szemek mentek a cefrébe, és pálinkát főztek belőle. A tiszta szilvapálinkát orvosságnak is használták, hiszen fertőtlenítő hatása közismert.
Főzzünk szilvás finomságokat!
A szilva ma már nem annyira népszerű gyümölcs, mint korábban, talán méltatlanul feledtük el a belőle készülő finomságok receptjeit. Pedig ha felütünk egy régebbi szakácskönyvet, abban még jószerével találunk szilvából készülő ételeket. A legnépszerűbb étel volt talán a gombóc, ezt a gyerekek is nagyon szerették, pláne ha egyikbe egy pénzérmét rejtettek, volt nagy öröm, aki megtalálta a tányérján! A hagyományos zsemlemorzsa helyett akár túróba is hempergethetjük a megfőzött gombócokat, ezzel megbolondíthatjuk ezt az egyszerű, népszerű ételt. Rétes töltelékeként is kiváló lehet a szilva, amelyhez először vékony karikákra vágjuk a szilvaszemeket, majd összekeverjük cukorral, zsemlemorzsával, fahéjjal, mandulával, citrommal, majd annyi vajjal, hogy töltelékké álljon össze a massza.
Nem csupán desszertek készülhetnek szilvából, hanem kiváló kísérője lehet a főételeknek is. Közismert az aszalt szilvával töltött pulykamell, ám más finomságokat is készíthetünk belőle. Sok szilvás főétel receptet találhatunk internetes portálokon is, a kedvencünk ez a szilvás lepény recept, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak
Érdekesnek tűnhet, ám szilvából készülhet savanyúság és saláta is. Savanyúságként régóta népszerű az ecetes szilva, melyet borecettel a legjobb elkészíteni és összeállítása nagyon egyszerű, csakúgy, mint a szilva salátáé. Ehhez elegendő a szilvákat borral felfőzni, majd miután leszűrtük a levét, megcukrozzuk, és meghintjük citromhéjjal. Főételek mellé hidegen és melegen is kiváló.
Miért együnk sok szilvát?
A gyümölcsnek számos jótékony hatása ismert, ezért igyekezzünk szilva szezonban minél többet nyersen elfogyasztani belőle, hiszen így van benne a legtöbb vitamin és ásványi anyag. A szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírokat, emellett gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és béta-karotinban. Az ásványi anyagok közül káliumot, vasat és fluoridot tartalmaz, valamint fontos antioxidánsokat is. Ismert hashajtó hatása, amit rostban, szorbitban és szaténban gazdag összetételének köszönhet.
|
|
Nyomtatható verzió |
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének! |
|
|
|
|
|
|
Cégajánló
|
|
|
|
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
|
|
|