Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   
érdekesség
2019. december 4. - Regionális
A fogak csendes gyilkosa
A magyar felnőtteknek átlagosan 10 foga hiányzik, és nagyjából minden harmadik embernél közepes vagy előrehaladott fogágybetegség alakult ki, de valószínűleg az illető nem is tud róla. A két adat szorosan összefügg: a fogágybetegség előrehaladtával ugyanis a fogak előbb-utóbb kilazulnak és kiesnek.

De mi ez a titokzatos betegség?

A fogágybetegséget a köznyelv gyakran ínysorvadásnak nevezi. Ez az elnevezés elég pontatlan, hiszen csak az íny pusztulását foglalja magában. Az íny viszont akár attól is sorvadásnak indulhat, hogy izomból végezzük a fogmosást, és nem körkörös mozdulatokkal dolgozunk, hanem az ínnyel párhuzamosan sikáljuk a fogakat. Ilyenkor is roncsolódhat az ínyünk, ám ennek semmi köze ahhoz a bakteriális eredetű, gyulladásos betegséghez, ami lassan, de biztosan felemészti a szöveteket, az ínytől az állkapocs csontállományáig. A fogágybetegséggel foglalkozó fogászati ág a parodontológia.
Tünet nincs, fájdalom nincs, szövetpusztulás van

A fogágybetegség rákfenéje, hogy sokáig semmi sem figyelmeztet rá, és fájdalom is csak viszonylag későn jelentkezik, amikor már a szövetek pusztulását nem lehet visszafordítani – noha a folyamat megállításáért még sok mindent lehet tenni.
De akkor mivel lehet megelőzni a bajt? A megoldás olyan egyszerű, hogy elsőre nehéz komolyan venni: alapos, a fogközökre is kiterjedő fogtisztítás és félévente fogorvosi ellenőrzés.

A fogmosás mindennek az alfája és ómegája

Ha leegyszerűsítve akarnánk felvázolni a fogágybetegséghez vezető folyamatot, az így nézne ki:

étkezés → lepedék → fogkő → ínygyulladás → a gyulladás tovaterjedése a fogágy szöveteire → a fogat megtámasztó szövetek pusztulása → fogvesztés

Vagyis ha a második lépésnél, a lepedéknél sikerül megállítani a folyamatot, akkor megakadályozhatjuk a betegség kialakulását. És mivel tüntethetjük el a lepedéket? Természetesen fogmosással. A fogorvosok szerint a fogmosás lényege az, hogy minden fog minden elérhető felületéről eltávolítsuk a lepedéket. Vagyis a fogkefés fogmosás után elő kell venni a fogselymet vagy fogköztisztító kefét, és azzal is végig kell menni a fogak között. Ezt a procedúrát minden este végig kell csinálni, és még jobb, ha napközben is sor kerül rá, a reggeli vagy az ebéd után.

Ha nincs tünet, akkor is kell az ellenőrzés

Ha nem mosunk rendesen fogat, és a lepedék huzamosabb ideig a fogakon marad, akkor a benne levő baktériumok őrületes iramban kezdenek el szaporodni. A fogkő elmeszesedett lepedék, amelyben ugyanúgy hemzsegnek a baktériumok, de annyival rosszabb, hogy azt már csak a fogászaton tudják leszedni a fogakról. Mindenesetre mind a lepedék, mind a fogkő ontja magából a kórokozókat, amelyek először az ínyt hozzák gyulladásba, majd a fogágy többi szövetét.

Mindezt úgy, hogy Ön éli a megszokott életét, és nem érzékel semmit abból, hogy a fogakat tartó csontszövet és egyéb támasztószövetek szép lassan leépülnek. Ám egyik reggel arra ébred, hogy egyik-másik foga mintha kilazult volna… És ekkor már a legzseniálisabb fogorvos sem tehet sokat azért, hogy megmentse a fogait.

Ezért fontosak az ellenőrzések. A fogorvos a szájüregi vizsgálatból és a röntgenfelvételekből azonnal látja, ha valahol kialakult már a gyulladás, és gyorsan megteszi a szükséges lépéseket.
Így Ön továbbra is élheti az életét, annak biztos tudatában, hogy nincs benne abban a 30%-ban, akiket fogágybetegség miatti fogvesztés fenyeget.


forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/rossz-allapotban-magyarok-fogazata-514787/
Fotó: uniklinik.hu

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Hirdetés
Cégajánló
Silverstar Művészképző Iskola

Vác
silverstar társulat, balett, versenytánc, modern tánc, tánctanfolyamok, tánc oktatás, tánc, hip hop, tánciskola vác, jazz, talentum, versenyeztetés, óvodai táncelőkészítő, bordás péterné, silverstar, néptánc
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Szentháromság-szobor
Vác
túra
Keresztül a Börzsönyön teljesítménytúra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Egy hosszú és nehéz teljesítménytúra, mely keresztülmegy a Börzsönyön, és érinti a legmagasabb csúcsát is (Csóványos 938 m). Több nehéz ...
apróhirdetés
A Zollner Kft. keres: - raktárost, érvényes emelőgép-kezelői jogosítvánnyal ...
OLASZ/ANGOL nyelvtanítást, korrepetálást, érettségire, nyelvvizsgára felkészítést vállal ...
A vírusjárvány idejére keresek mindenképpen földmunkákhoz jó érzékű, jó ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác - Alsóvárosban 4. emeleti, 49nm, 2 szobás panellakás. A tető szigetelt (15cm), ...
- Vácon Deákváron Huszár utcában eladó egy 1177 m2-es két utcáról is megközelíthető ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Dunakeszin ELADÓ 62m2-es, amerikai konyhás, mediterrán hangulatú lakás. A 2014-ben ...
- Eladó Dunakeszi közkedvelt részén, Duna-part közelében kétgenerációs családi ház! A ...
Ingatlanok Kismaroson
- Kismaros- Börzsönyligeten panorámás, télen-nyáron aszfaltúton ...
- A megvalósított gyermekkori álom! Börzsönyliget Kismaros belterületi településrésze, ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Vácdukán eladó 2640nm építési telek. LKE-5K övezeti besorolású, 30% beépíthető. 4,5 m ...
- Vácdukán építési 1000 nm építési telek eladó.
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU