Dunakanyar.hu
Dunakanyar.hu FŐOLDAL  :  HÍREK  :  PROGRAMOK  :  APRÓHIRDETÉS  :  INGATLANOK  :  FÓRUM  :  TÚRAAJÁNLATOK
 

dunakanyar információ

katalógus

Fórum és hírlevél bejelentkezés
  TÁMOGATÓINK
időjárás
 
16°C
  Nappali: Éjszakai:
  17°C 8°C
részletes időjárás
frissítve: 2016-04-18 22:10.
  Partnerek

PEST MEGYE TURISZTIKAI HONLAPJA

  KAPCSOLAT
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
társasjátékok
HÍREK

  dátum típus település kulcsszó  
   
érdekesség
2019. december 4. - Regionális
A fogak csendes gyilkosa
A magyar felnőtteknek átlagosan 10 foga hiányzik, és nagyjából minden harmadik embernél közepes vagy előrehaladott fogágybetegség alakult ki, de valószínűleg az illető nem is tud róla. A két adat szorosan összefügg: a fogágybetegség előrehaladtával ugyanis a fogak előbb-utóbb kilazulnak és kiesnek.

De mi ez a titokzatos betegség?

A fogágybetegséget a köznyelv gyakran ínysorvadásnak nevezi. Ez az elnevezés elég pontatlan, hiszen csak az íny pusztulását foglalja magában. Az íny viszont akár attól is sorvadásnak indulhat, hogy izomból végezzük a fogmosást, és nem körkörös mozdulatokkal dolgozunk, hanem az ínnyel párhuzamosan sikáljuk a fogakat. Ilyenkor is roncsolódhat az ínyünk, ám ennek semmi köze ahhoz a bakteriális eredetű, gyulladásos betegséghez, ami lassan, de biztosan felemészti a szöveteket, az ínytől az állkapocs csontállományáig. A fogágybetegséggel foglalkozó fogászati ág a parodontológia.
Tünet nincs, fájdalom nincs, szövetpusztulás van

A fogágybetegség rákfenéje, hogy sokáig semmi sem figyelmeztet rá, és fájdalom is csak viszonylag későn jelentkezik, amikor már a szövetek pusztulását nem lehet visszafordítani – noha a folyamat megállításáért még sok mindent lehet tenni.
De akkor mivel lehet megelőzni a bajt? A megoldás olyan egyszerű, hogy elsőre nehéz komolyan venni: alapos, a fogközökre is kiterjedő fogtisztítás és félévente fogorvosi ellenőrzés.

A fogmosás mindennek az alfája és ómegája

Ha leegyszerűsítve akarnánk felvázolni a fogágybetegséghez vezető folyamatot, az így nézne ki:

étkezés → lepedék → fogkő → ínygyulladás → a gyulladás tovaterjedése a fogágy szöveteire → a fogat megtámasztó szövetek pusztulása → fogvesztés

Vagyis ha a második lépésnél, a lepedéknél sikerül megállítani a folyamatot, akkor megakadályozhatjuk a betegség kialakulását. És mivel tüntethetjük el a lepedéket? Természetesen fogmosással. A fogorvosok szerint a fogmosás lényege az, hogy minden fog minden elérhető felületéről eltávolítsuk a lepedéket. Vagyis a fogkefés fogmosás után elő kell venni a fogselymet vagy fogköztisztító kefét, és azzal is végig kell menni a fogak között. Ezt a procedúrát minden este végig kell csinálni, és még jobb, ha napközben is sor kerül rá, a reggeli vagy az ebéd után.

Ha nincs tünet, akkor is kell az ellenőrzés

Ha nem mosunk rendesen fogat, és a lepedék huzamosabb ideig a fogakon marad, akkor a benne levő baktériumok őrületes iramban kezdenek el szaporodni. A fogkő elmeszesedett lepedék, amelyben ugyanúgy hemzsegnek a baktériumok, de annyival rosszabb, hogy azt már csak a fogászaton tudják leszedni a fogakról. Mindenesetre mind a lepedék, mind a fogkő ontja magából a kórokozókat, amelyek először az ínyt hozzák gyulladásba, majd a fogágy többi szövetét.

Mindezt úgy, hogy Ön éli a megszokott életét, és nem érzékel semmit abból, hogy a fogakat tartó csontszövet és egyéb támasztószövetek szép lassan leépülnek. Ám egyik reggel arra ébred, hogy egyik-másik foga mintha kilazult volna… És ekkor már a legzseniálisabb fogorvos sem tehet sokat azért, hogy megmentse a fogait.

Ezért fontosak az ellenőrzések. A fogorvos a szájüregi vizsgálatból és a röntgenfelvételekből azonnal látja, ha valahol kialakult már a gyulladás, és gyorsan megteszi a szükséges lépéseket.
Így Ön továbbra is élheti az életét, annak biztos tudatában, hogy nincs benne abban a 30%-ban, akiket fogágybetegség miatti fogvesztés fenyeget.


forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/rossz-allapotban-magyarok-fogazata-514787/
Fotó: uniklinik.hu

Nyomtatható verzió
Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerosének!

program - mai napra: 0
Cégajánló
Daidalos B&M Kft.

Vác
ablak dunakeszi, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók, műanyag ajtó, bejárati ajtó, redőny, reluxa, ablakpárkány, ablak vác, ablakcsere dunakeszi, nyílászárók, nyílászáró, ablakok, ablakcsere vác, ablakbeépítés, ablak árak, műanyag ablak vác, műanyag ablakok, műanyag ablak árak, műanyag ablak beépítés, műanyag ablak profilok, műanyag ablak dunakeszi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevezetesség
Szentendrei Képtár
Szentendre
túra
Csobánka-Pilisszentkereszt túra
típus: gyalog
A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata:
Kellemes családi kirándulás egy gyönyörű útvonalon. Csobánkát elhagyva egészen a pilisszentkereszti parkolóig, enyhén emelkedő erdei úton ...
apróhirdetés
Váci fémalkatrészeket gyártó cég operátort keres! A munka ...
Vác, Naszály úti Idősek otthonába letétkezelő-ügyinté ző ...
Az Eco Smart Group Kft. gödi telephelyére keres éjszakai gyártó férfi munkatársat. ...
Ingatlanok Dunakanyarban
Ingatlanok Vácon
- Vác belvárosában,a Széchenyi utcában I.emeleti,utcafronti 25 nm-es irodahelység kiadó!
- Vác Deákvár feletti elszeparált részen eladó 838 nm.-es széles utcafronttal ...
Ingatlanok Dunakeszin
- Dunakeszin eladó ÚJ építésű ikerfél CSOK igényelhető. A város Pest megyében, a Dunakeszi ...
- Dunakeszin eladó egy 63 m2-es, két és félszobás, 7. emeleti erkélyes, per- és ...
Ingatlanok Kismaroson
- A megvalósított gyermekkori álom! Börzsönyliget Kismaros belterületi településrésze, ...
- Eladó Kismaroson egy 713 nm- es telken álló 2 szintes, emelet nettó 32 nm- es, 3 fél ...
Ingatlanok Dunakanyarban
- Különleges lehetőség! Felsőgöd szívében, igényes, kertvárosi környezetben eladó ...
- Göd Oázis lakóparkban, zárt biztonságos környezetben eladó egy jó állapotú ...
© 2002-2006 DunaWeb Szolgáltató Kft. Szerkesztőség: info@dunakanyar.hu  ·  Impresszum  ·  Médiaajánlat  ·  Adatkezelési tájékoztató  ·  Panasz, észrevétel

INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU     APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU    
INGATLAN.RAD.HU     APRO.RAD.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU     INGATLAN.PUSPOKSZILAGY.HU     APRO.PUSPOKSZILAGY.HU